Afantezia – afecțiunea care îți ‘orbește’ ochiul lăuntric

Când adormi, nu este neobișnuit să retrăiești un moment de peste zi, să îți imaginezi o plimbare prin natură sau, de ce nu, o turmă de oi sărind peste un gard.

Însă, pentru oamenii care suferă de afantezie, o afecțiune rară și puțin înțeleasă, aceste acțiuni sunt aproape imposibile. Deși pot descrie ce este o oaie și își pot aminti cum arată acest animal, nu pot vizualiza cu ochii lăuntrici obiecte sau fiinţe pe care nu le văd în realitate.

Această incapacitate de a evoca din memorie o imagine, indiferent că este vorba de chipul unei persoane dragi sau de un loc familiar, este cunoscută sub numele de afantezie.

Descrisă pentru prima dată în 1880 de psihologul britanic Francis Galton, starea neobișnuită a fost definită corect abia în 2015. Astăzi, există foarte puține studii științifice despre afantezie, iar multe dintre acestea se bazează pe relatările directe ale celor afectați.

Niel Kenmuir a fost printre primii care au vorbit despre experiența lor cu afantezia după ce a fost inventat termenul, iar în 2015 a declarat pentru BBC că a știut încă de la o vârstă fragedă că este diferit, potrivit Incredibilia.

 

Citiţi şi:

Neuronul Jennifer Aniston – celula care înmagazinează o singură amintire…

Cum funcţionează memoria, de ce uităm unele lucruri, dar ne amintim altele?

 

 

yogaesoteric

27 martie 2021

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More