Analistul George Friedman spune că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i forța pe americani să reducă sprijinul logistic pentru Ucraina

Cunoscutul analist american George Friedman spune că una dintre opțiunile Rusiei în contextul problemelor militare din Ucraina ar fi să atace România sau Moldova. Motivul? Un atac asupra unui aliat american i-ar diminua posibilitatea Washingtonului de a sprijini logistic Ucraina, Washingtonul urmând să fie angrenat pe două fronturi, scrie Friedman.

În articolul său, Friedman explică faptul că principala problemă a rușilor în războiul din Ucraina o constituie sprijinul logistic pe care SUA îl acordă Kievului.

În afară de opțiunea nucleară, afirmă Friedman, Rusia are spectrul de a ataca România sau Moldova, datorită apropierii geografice a celor două față de Ucraina.

Americanul notează că „Rusia este nevoită să modifice dinamica războiului, dacă nu vrea să fie forțată spre o înțelegere politică.

Cheia este de a produce amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic. Într-adevăr, nevoia lor principală este să împrăștie logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul. Nu este clar că SUA ar fi incapabile să alimenteze două fronturi, dar ar putea să dezechilibreze SUA și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibil oportunități pentru Rusia.

Cele mai plauzibile ținte sunt, în opinia lui Friedman, România și Moldova.

Geografia oferă puține opțiuni în acest sens, dar cele mai probabile sunt Moldova și România, două țări legate între ele. Nu ar putea fi o ofensivă terestră, ci ar fi de așteptat să profite de Marea Neagră, debarcând forțe semnificative în România, membru NATO și gazdă a unei forțe navale americane. Pentru a realiza aceasta, rușii ar fi necesar să folosească mai întâi rachete pentru a elimina rachetele antinavă ucrainene precum cele care au scufundat nava Moscova. Făcând aceasta, ei ar fi nevoie să obțină și să mențină superioritatea aeriană sau cu rachete asupra Mării Negre și apoi să aterizeze și să depună suficientă forță pentru a obliga forțele române în luptă alături de forțe americane substanțiale. Având în vedere că există forțe navale americane în afara Bosforului și având în vedere că mandatul NATO sau necesitatea absolută ar forța Bosforul să se închidă, acest fapt ar reprezenta o amenințare serioasă pentru ruși. Adăugați la aceasta un atac aerian asupra forțelor ruse și probabil că această operațiune ar eșua”, notează Friedman.

Rusia rămâne în pană de soluții, iar costul politic al abandonării războiului ar fi enorm.

Un atac asupra țărilor baltice ar aduce un atac polonez semnificativ pe flancul Rusiei, Iar lansarea unui atac asupra Finlandei, de exemplu, ar fi detectat și anticipat. La fel este valabil și cu România, dar cu oportunități ceva mai mici.

Desigur, gambitul românesc în sine este extrem de dubios, dar aici presupunem că Rusia a fost forțată să se apere și că nu este dispusă să abandoneze războiul. Puține opțiuni sunt atractive în acest moment, dar costul politic al abandonării războiului este enorm. Dacă este nevoie să continue și rușii nu pot recâștiga inițiativa, atunci doar o rugăciune este singura opțiune ce le rămâne.

Opțiunea finală este una despre care am scris înainte, respectiv masarea forțelor în est și apoi atacarea Ucrainei. Aceasta rămâne soluția cea mai probabilă pentru Rusia, presupunând că poate masa, antrena și motiva o forță suficient de mare. Dacă nu, Rusia ar putea obține o remiză slabă, dar nu își poate impune voința asupra Ucrainei”, concluzionează Friedman.

Citiți și:
România sub presiunea noii civilizații euroasiatice
România, între „conspiraționism”, globalism și realitate

 

yogaesoteric
2 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More