Analiza migrației genomice arată că rezistența la antibiotice se transferă de la oameni la animale

 

Genele care conferă rezistență la antibiotice bacteriilor ce au ca gazdă oamenii sunt transmise bacteriilor ce colonizează animalele domestice, animalele de companie, dar și animalele sălbatice, potrivit unor noi studii publicate recent.

Cercetătorul Vicent Richards de la Colegiul de Știință al Universității Clemson a arătat transferarea rezistenței la antibiotice de la oameni la animale. Rezultatele au fost publicate în „Molecular Biology and Evolution” și atrag atenția asupra zoonozei inverse și asupra patogenilor ce trec de la populațiile umane la animale.

În fiecare an, zeci de mii de americani se îmbolnăvesc din cauza unei varietăți de boli contractate de la animale. Cunoscute ca boli zoonotice, aceste infecții sunt transmise prin mâncare, apă sau contact direct cu animalele. Includ salmonella, E. Coli, anthrax și boala zgârieturii de pisică.

Dacă Centrele Americane pentru Controlul Bolilor și alte agenții de sănătate țin sub observație bolile care se transmit de la animale la oameni, există însă puține cunoștințe legate de zoonoza inversă.

Conform lui Richards, bacteriile care colonizează oamenii au căpătat gene rezistente la antibiotice cel mai probabil din cauza utilizării în exces a acestora.

„Am descoperit cazuri adevărate de transmisie a acestor gene rezistente la antibiotice de la oameni la animale de fermă, de companie și sălbatice”, a spus Richards, speculând că materialul genetic a fost transmis prin contactul cu animalele sau prin apă reziduală.

În studiu, cercetătorii au analizat un set global de 901 de secvențe genomice ale bacteriei Streptococcus agalactiae (cunoscută ca streptococ de grupa B) recoltate de la nouă specii gază diferite – oameni, vaci, căței, pești, broaște, foci, delfini, capre și o cămilă – pentru a înțelege mai bine procesul de transmisie.

Streptococcus agalactiae poate provoca boli ca meningita, pneumonia și septicemia în cazul nou-născuților. În plus, bacteria este o cauză principală a mastitei bovine, o boală inflamatorie ce limitează producția de lapte a vacilor.

„Unul dintre aspectele ce fac bacteria atât de interesantă este gama largă de gazde. Nu infectează numai oameni și vaci, infectează o gamă largă de mamifere terestre și acvatice, reptile, amfibii și pești. Are aproape toată gama taxonomică pentru o bacterie”, a explicat Richards, citat de sciencedaily.com.

Cercetătorii au grupat genele în nucleu și categorii dispensabile. Genele nucleu sunt împărțite de toate genomurile, în timp ce genele dispensabile apar doar în genomul anumitor specii. Împreună, genele nucleu și cele dispensabile formează pan-genomul (setul întreg de gene ale tuturor tulpinilor unei specii).

În timpul clasificării genelor ca fiind nucleu sau dispensabile, Richards a descoperit că doar în jur de 10 procente din pan-genom au fost nucleu, în timp ce 90 de procente erau dispensabile.

Studiul a arătat modul prin care plasticitatea ridicată a genomului bacterian poate produce un pan-genom expansiv și totuși foarte mult partiționat, care în schimb facilitează expansiunea ulterioară a pan-genomului. Plasticitatea permite bacteriei să își adapteze ADN-ul rapid pentru a supraviețui la schimbările din mediu. Odată cu expansiunea pan-genomului, adaptarea continuă la un mediu divers produce multiple populații diverse și divergente din punct de vedere biochimic.

Această expansiune a populației poate cauza o deversare direcțională, demonstrând modul prin care genele selectate într-o nișă sau gazdă pot fi transmise în final altundeva.

„Există gene care sunt adaptate unei populații particulare care acum sunt transferate la o altă populație. O genă particulară pentru rezistența la antibiotice ce a fost selectată într-o populație umană este transmisă acum către alte populații de animale”, a adăugat el.

Citiţi şi:

Uimitor: Bacteriile comunică între ele prin impulsuri electrice. Astfel, se organizează și devin tot mai rezistente la antibiotice

Sfârşitul medicinei cu substanţe chimice: În SUA a fost descoperită o superbacterie rezistentă la TOATE antibioticele cunoscute 

yogaesoteric
15 martie 2020

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More