Remedii la îndemâna oricui din arnică, o plantă ce vindecă rapid rănile

 

Medicul biochimist Eugen Giurgiu, cercetător în domeniul plantelor medicinale, ne sfătuieşte să folosim arnica pentru vindecarea rănilor. Deoarece această plantă are proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii, antifungice, cicatrizante şi sedative. Florile şi tulpina conţin ulei eteric, arnicină, colină, acid cafeic, coloranţi de natură carotinoidică, răşină, substanţe minerale şi ulei volatil (0,04%-0,14%). De altfel, bunicii noştri – care îi spuneau acestei plante şi podbal – puneau frunze de arnică pe tăieturi şi răni, iar cu decoctul din plantă îşi spălau degerăturile.

Remedii la îndemâna oricui

Potrivit medicului biochimist Eugen Giurgiu, arnica este un tratament eficient şi rapid pentru rănile şi bolile pielii, indiferent de natura lor (negi, eczeme, furunculoză, escare, cicatrice inestetice, echimoze, cancer de piele etc.). În aceste afecţiuni, planta se foloseşte sub formă de comprese externe cu macerat sau fricţiuni cu ulei sau unguent.

Iată cum putem prepara aceste remedii în casă:

Ceaiul sub formă de macerat la rece se obţine dintr-o linguriţă de plantă peste care se adaugă 250 ml apă plată şi apoi se lasă la macerat timp de 6 ore. Pentru unguent avem nevoie de două linguriţe cu flori şi 50 ml de ulei. Florile, stropite în prealabil cu puţin alcool, se pun într-un recipient cu ulei şi se fierb la bain-marie două ore. Strecuraţi soluţia obţinută înainte de a o folosi. Ceaiul sub formă de macerat mai este indicat şi în cancerul de piele, extern sau intern, dar şi în dureri abdominale, laringită, întinderi musculare, echimoze.

Uleiul din arnică se prepară astfel: o mână de flori proaspete se mărunţesc, se pun într-un borcan în care se toarnă 200 ml ulei de floarea-soarelui, dublu rafinat. Uleiul se lasă în soare, timp de trei săptămâni, după care se filtrează. Se fricţionează locurile dureroase, de trei-patru ori pe zi. Uleiul este eficient în cazul contuziilor, fracturilor, entorselor, dar şi în alopecie.

Arnica mai poate fi folosită şi sub formă de tinctură, obţinută prin combinarea a 50 g de flori proaspete (culese de maximum patru ore) cu 250 ml alcool de 70 de grade. Soluţia se pune într-un borcan închis ermetic, care se lasă la macerat timp de cinci săptămâni. Apoi, tinctura se strecoară prin tifon şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. Ea este indicată în bronşită, gripă, răguşeală, nevroze, guturai, insomnii, incontinenţă urinară, ischemie cardiacă.

Recomandări

1) Răni: înmuiaţi în maceratul din plantă un tifon steril (sau o faşă din bumbac) şi aşezaţi-l pe locul vătămat; lăsaţi să acţioneze 30 de minute. Puteţi folosi şi tinctură de arnică, sub formă de comprese. O lingură de tinctură se diluează în jumătate de litru de apă, înmuiaţi o faşă în această soluţie, o stoarceţi şi o puneţi pe rană.

2) Cancer al limbii, cavităţii bucale, al gâtului: clătiţi atent gura cu uleiul din arnică, de trei ori pe zi, timp de 5-10 minute.

3) Acnee: folosiţi comprese cu macerat din arnică sau beţi ceaiul ca atare.

4) Alopecie: zona afectată se fricţionează zilnic cu ulei de arnică, apoi se spală cu apă caldă, eventual cu ceai de urzică sau frunze de nuc.

5) Arsuri – aplicaţi pe zona afectată ulei de arnică sau unguent de două ori pe zi.

6) Bronşită: beţi 10 picături de tinctură diluate în 100 ml de apă, de două-trei ori pe zi, preferabil după mese.

7) Răguşeală: faceţi gargară cu o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml apă, de trei-patru ori pe zi.

Arnica este recomandată şi celor care au coşmaruri, palpitaţii, stări de teamă fără motiv.

ATENŢIE!

Arnica este toxică pentru organism dacă bem mai mult de 50 ml de tinctură o dată sau consumăm mai mult de 7 grame de plantă. Simptomele intoxicaţiei: stări de ameţeală, probleme de echilibru, dificultate în mişcări, tremurături ale membrelor, deranjamente respiratorii şi digestive. Primul ajutor constă în administrarea de cărbune medicinal.

Citiţi şi:

Arnica, o plantă cu puternice proprietăţi de vindecare a rănilor

Sânzienele – planta ce ne pune în legătură cu sânzienele și care alungă cancerul 

yogaesoteric
15 martie 2020

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More