Angelo Davidescu: „Drama lumii în care trăim este moartea discernământului”

Drama lumii în care trăim – culmea, când știința a atins culmi inimaginabile – este moartea discernământului, a gândirii critice, eșuarea în irațional.

Oamenii se îndrăgostesc de idei, lideri politici, lideri de opinie, partide, popoare privându-se de ceea ce are mai de preț ființa umană: capacitatea de a gândi liber, nediferențiat, obiectiv. Ceea ce-mi place mie este mai presus decât adevărul logic și factual, chiar. Este adevărul suprem.

Bun, acuma vine cineva și spune, în care adevăr ar fi bine să credem, domn’e? Cine îl deține? Tu? Corect! Doar adevărul matematic nu poate fi contestat.

Problema mea nu este aceea că nu ajungem toți la același „adevăr”. Nu e o dramă. Problema mea este cum ajung unii la adevărul lor. Cum își argumentează „adevărul”.

Dacă nu poți contesta adevărul cuiva, fiindcă a devenit o problemă de credință sau de afecte, modul în care îl argumentează însa da. Argumentația este necesar să fie o construcție logică, fără fisură. Logica are legile ei. Este o știință, nu e credință.

Precaritatea, inconsistența unei argumentații este dovada precarității adevărului cuiva, a convingerilor sale. Adevărul lui este de fapt doar o credință motivată de o dorință. Dorința devine adevărul lui.

Când credința / dorința este luată drept adevăr, n-ai ce să mai dialoghezi cu persoana respectivă. Credința / dorința nu se bazează pe logica argumentativă. Ea există ca atare. Asta chiar e o dramă.

Autor: Angelo Davidescu

Citiți și:
Chipurile vreți adevărul… dar nici 0,0001% nu sunteți capabili să-l primiți, nu sunteți capabili să-l credeți sau să-l conștientizați, darămite să-l mai și trăiți…
Rupeți lanțul! Numai Adevărul vă poate elibera!

 

yogaesoteric
23 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More