APADOR-CH: Atacarea carantinei devine un drept iluzoriu

Atacarea carantinei / izolării obligatorii este reglementată într-o asemenea manieră de noua lege, încât devine un drept iluzoriu şi nu unul concret, efectiv. Nu sunt reglementate modalităţile ca o persoană izolată să poată sesiza instanţa, atrage atenţia APADOR-CH.

Calea de atac împotriva izolării şi a carantinei inclusă în legea carantinei este un drept iluzoriu şi nu unul concret, spun avocaţii consultaţi de Mediafax.

O persoană nu poate fi privată de libertate în mod forțat şi apoi să i se ceară tot ei să demareze toată procedura necesară pentru a fi verificată legalitatea deciziei prin care a fost izolată. Legea carantinei arată că DSP-urile sau Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă decid carantinarea sau izolarea unui suspect sau bolnav de Covid-19.

„Corect ar fi fost ca decizia sau hotărârea prin care se dispune carantinarea / izolarea unei persoane să fie transmisă către instanţă, în vederea confirmării, de către autoritatea emitentă într-un termen de 24 de ore de la emitere (la fel ca în cazul Legii nr. 487/2002 a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice)”, spun avocaţii.

„Potrivit formei actuale a legii, persoana în cauză, după ce este carantinată / izolată forţat, ar fi necesar să atace în faţa instanţei de contencios administrativ decizia cu caracter individual emisă de Direcţia de Sănătate Publică. Ceea ce, din punct de vedere practic, este aproape imposibil din moment ce persoana este carantinată / izolată”, adaugă aceștia.

Şi APADOR-CH, asociaţie care militează pentru drepturile omului, atrage atenţia că dreptul de a contesta în justiţie privarea de libertate nu este „efectiv”: „Nu sunt reglementate modalităţile şi înlesnirile necesare pentru ca o persoană aflată într-un spaţiu de carantinare sau izolare să poată sesiza instanţa”.

Tot APADOR-CH spune că legea nu prevede măsurile ce pot fi dispuse pentru repararea prejudiciilor produse: „În lege este necesar să existe un articol care să prevadă că orice persoană, care a fost victima unei măsuri nelegale de carantină sau izolare, are dreptul la reparaţii şi să prevadă procedura de constatare a nelegalităţii carantinei / izolării şi de acordare a remediilor (despăgubiri)”.

Citiţi şi:

Câteva scurte consideraţii cu privire la nenorocirea juridică pe care o constituie legea internării medicale forţate şi a carantinării

România, avangarda dictaturii pseudo-sănătății mondiale

Personalul medical între sclavagism şi inchiziţie sanitară. Protestul hotărât al câtorva medici cu demnitate şi al Federaţiei Sanitas…

yogaesoteric

9 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More