Apple devine un gigant publicitar. Cum rămâne cu datele noastre?

În luna septembrie, Apple a prezentat cel mai nou iPhone într-un spot publicitar strălucitor de 9 minute, în care a fost vorba numai de hardware. Nu a vorbit despre ce va face cu datele personale ale utilizatorilor.

Se înțelege că informațiile de pe un iPhone sunt păstrate private. Sistemul său de mesagerie este criptat în mod implicit, asistentul digital Siri procesează comenzile pe telefon și nu pe serverele Apple, iar Apple vă permite să blocați posibilitatea ca agenții de publicitate să vă urmărească.

Dar, pe măsură ce gigantul tehnologic încearcă să crească veniturile din publicitate, o activitate care se bazează de mult timp pe colectarea și direcționarea datelor, consumatorii ar putea avea nevoie în curând de asigurări mai concrete privind modul în care tratează informațiile personale.

Tim Cook, directorul executiv al companiei, a numit protecția vieții private ca fiind „cea mai esențială bătălie a timpului nostru”. Această poziție cu privire la confidențialitate a permis Apple să se devină o excepție printre giganții capitalismului de supraveghere precum Meta și Google.

Totuși, incursiunea tot mai mare  în domeniul publicității pune la îndoială angajamentul de a proteja informațiile private. Piața telefoanelor inteligente a încetinit, iar Apple plănuiește să facă bani și în alte moduri în afară de vânzarea de iPhone-uri. Și domeniul publicității aduce profit.

În prezent, Apple afișează reclame în partea din față a App Store și în aplicațiile News și Stocks, dar acum intenționează să extindă aceste reclame și pe alte pagini din App Store 2. Între timp, divizia sa de publicitate și-a dublat dimensiunea și a câștigat influență pe plan intern.

Grupul de cercetare Evercore ISI estimează că vânzările de publicitate ale Apple vor ajunge la 30 de miliarde de dolari în patru ani.

O mare parte din această creștere va proveni probabil din fila de căutare din App Store, care este principala sursă de bani în ceea ce privește veniturile din publicitate.

Potrivit Bloomberg, Apple dorește să „definească modul în care va funcționa publicitatea digitală într-o lume centrată pe confidențialitate”, și afirmă că reclamele din aplicațiile sale „nu vă urmăresc”.

Dar „urmărire” are o definiție neclară. Apple colectează date despre utilizatorii de iPhone care și-au dat permisiunea de a fi țintiți cu reclame în cele trei aplicații ale sale. Colectează locația unui dispozitiv, sexul unui utilizator, vârsta, numele și aplicațiile pe care le-a descărcat.

De asemenea, Apple folosește un limbaj foarte diferit în ceea ce privește publicitatea atunci când se adresează propriilor săi clienți în această privință. Cererea de urmărire pentru terți solicită „not to track”, dar fereastra pop-up pentru sistemul publicitar propriu al Apple sună mult mai binevoitor, întrebându-vă dacă doriți să „Activați anunțurile personalizate”.

Pentru a-i liniști pe consumatorii care se bazează pe poziția de confidențialitate a Apple, Cook ar face bine să-și asume angajamente mai precise cu privire la ceea ce va permite și ce nu va permite Apple, mai ales că publicitatea devine o afacere mai mare pentru compania sa.

Citiți și:
Compania Apple șterge aplicații ce ofereau Biblia și Coranul în China pentru a face pe plac regimului comunist de acolo
Apple va folosi scanarea venelor de pe fața utilizatorului pentru autentificarea biometrică
De ce Google, Apple, Facebook și Amazon sunt mai periculoase decât China. Capitalismul de supraveghere ‒ un pericol iminent

 

yogaesoteric
17 decembrie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More