Aproape totul despre pielea trupului şi tainele ei
– prezentarea cărţii –
Pielea trupului ființei umane este, am putea spune, cel mai mare organ al corpului, atât în ceea ce privește suprafața, cât și în ceea ce privește volumul. Ea este totodată un înveliș de protecție. Dat fiind faptul că pielea se află la granița dintre mediul exterior și cel fizic interior, ea reflectă atât interacțiunile pe care le avem cu exteriorul, cât și unele dintre trăirile noastre lăuntrice, psihosomatice. Pielea trupului rămâne unul dintre cele mai sensibile organe receptoare, ce este în mod optim înzestrat cu receptori senzoriali. Este destul de cunoscut cazul lui Helen Keller, care cu toate că era surdă și oarbă din naștere, se dovedea a fi capabilă să recunoască anumite melodii de muzică simfonică „traducându-și” prin intermediul tălpilor notele, ce se reflectau destul de fidel în vibrațiile podelelor…
Pielea trupului ne conectează în permanență cu aproape tot ceea ce se află în jurul nostru și care există foarte aproape, pentru a ne atinge. Făcând posibilă integrarea noastră în lumea fizică ambientală, pielea recepționează o gamă multiplă de atingeri și contacte adecvate, de la cele fizice, normale, până la acelea care sunt inefabile, subtile și vehiculează pentru noi înțelesuri tainice. Atingerea familiarizează ființa umană cu percepțiile rafinate ce sunt manifestate prin intermediul pielii sale, ce poate fi pe bună dreptate considerată o sui-generis „oglindă a sufletului nostru”.
Mai ales pentru copii, pielea mamei reprezintă un important leagăn de securitate, unde ei se refugiază spontan atunci când se confruntă cu unele pericole. În etapa în care devin adulte, fiinţele umane continuă să resimtă o pregnantă (şi adeseori inconştientă) nevoie de a se bucura de mângâieri afectuoase din partea altor fiinţe umane, aproape de fiecare dată când viaţa le pune la grea încercare sau le agresează. Contactul cutanat armonios şi plin de afecţiune revigorează în mod spontan, linişteşte şi chiar reconfortează. Deloc întâmplător, unii psihologi consideră atingerea tandră, afectuoasă ca fiind un veritabil „întrerupător al stresului”, iar dr. Kerstin Uvena-Moberg, un celebru psiholog suedez, dezvăluie faptul că „cei care alintă plini de iubire şi care se alintă în mod spontan trăiesc mai mult şi sunt mai optimişti şi sănătoşi”.
În vreme ce unii asceţi consideră pielea o poartă către păcat ce trebuie păzită cu străşnicie, în cadrul tradiţiei milenare a sistemului indian TANTRA YOGA, mângâierile pline de iubire, transfiguratoare fac întotdeauna parte din primele manifestări ale amorului fizic ce este însă practicat (pe baza iubirii reciproce) cu continenţă sexuală deplină. Un astfel de joc amoros pur şi plin de candoare ce este abordat sub forma unui act sublim ce ne apropie de DUMNEZEU, mai ales prin transmutarea potenţialului creator şi prin sublimarea energiilor rezultante în etajele superioare ale fiinţei, este o cale privilegiată ce face cu putinţă descoperirea erotismului sacru. În acest sens, genialul poet Kahlil Gibran scrie în faimoasa sa lucrare, „Profetul”: „Analogic vorbind, trupul fiinţei umane poate fi asemuit cu o măiastră harpă a sufletului, şi întotdeauna numai de noi depinde dacă îl vom face să cânte o sublimă muzică sau dacă îl vom face să producă doar un zăngănit jalnic şi confuz.”
Aproape toate civilizaţiile şi tradiţiile pline de înţelepciune ale planetei noastre integrează, într-o formă sau alta arta îngrijirii, regenerării şi înfrumuseţării trupului, ce includea, în special, prepararea ce era făcută în casă a anumitor reţete cosmetice naturale. Încă din cele mai vechi timpuri, se cunoşteau surprinzător de bine felurite metode secrete de regenerare, de întreţinere şi de îngrijire a pielii mai ales prin intermediul feluritelor produse vegetale. Frumuseţea şi elasticitatea pielii, precum şi armonia trupească sunt nişte semne evidente ale stării globale de sănătate de care beneficiem sau nu, fiecare dintre noi. Binecunoscutul scriitor Stendhal spunea: „Frumuseţea fermecătoare este şi rămâne o promisiune a fericirii”. Prin această rostire plină de tâlc, el ne dădea de înţeles că şi frumuseţea exterioară a trupului contribuie, aşa cum este necesar, la împlinirea şi integrarea fericită a existenţei noastre. Având în vedere toate acestea, tocmai de aceea pielea trupului nu trebuie să rămână un simplu atribut exterior, de care să ne preocupăm din când în când, într-un mod formal şi superficial.
Chiar dacă noi oamenii am început să explorăm în felurite moduri spaţiul îndepărtat şi chiar am ajuns pe Lună sau pe Marte, prin intermediul sondelor ce au fost trimise acolo, în mod paradoxal, oamenii de ştiinţă nu au dezlegat încă mulţimea tainelor trupului uman, mărginindu-se doar la studii preponderent materialiste, ce abordează fiinţa umană ca pe un banal robot fiziologic ce funcţionează pe baza unor mecanisme mai mult sau mai puţin complexe. Dincolo de toate acestea, tradiţiile spirituale autentice, ce integrează de mii de ani felurite forme de medicină naturistă precum sunt medicina chineză sau cea indiană (AYURVEDA), consideră că fiinţa umană este o minune plină de enigme a Bunului DUMNEZEU. Vă invităm să descoperiţi rând pe rând, lecturând cu suficientă atenţie această carte, tainele (adeseori nebănuite ale) îngrijirii acestei părţi atât de familiare în aparenţă, dar care este în multe direcţii necunoscută, a trupului nostru, care este pielea.
Suplimentar, această carte include şi alte informaţii preţioase, conexe cu aceste aspecte şi care se vor dovedi utile pentru aceia dintre voi care doriţi să vă cunoaşteţi şi să vă îndrăgiţi atât pe voi înşivă, cât şi fiinţele umane cu care veniţi în contact.
profesor yoga Gregorian Bivolaru
Această carte a fost publicată la Editura Shambala şi tipărită la Ganesha Publishing House
yogaesoteric
24 octombrie 2013