Arhanghelii și Îngerii iau formă sau chip de om pentru a comunica mai ușor oamenilor Voia lui Dumnezeu și pentru a-i încuraja mai mult

Termenul de „îngeri” este folosit, în general, referitor la toate puterile cerești netrupești, dar îngerii sunt, de fapt, treapta ierarhică cea mai apropiată de oameni.

Calitățile și slujirile puterilor cerești

Avem nouă cete îngerești împărțite în trei grupe sau triade. Prima triadă este formată din Serafimi, Heruvimi și Tronuri. A doua triadă, din Domnii, Puteri și Stăpânii. Și a treia, din Începătorii (Întâietorii), Arhangheli și Îngeri.

Aceste puteri cerești grupate în nouă cete au calități și slujiri deosebite.

Sfintele puteri cerești netrupești numite „Serafimi” sunt în jurul Tronului lui Dumnezeu; sunt ființele netrupești cele mai apropiate de Sfânta Treime. Iar Heruvimii urmează după Serafimi.

Serafimii, se spune, au câte șase aripi. Cu două zboară, cu două își acoperă ochii pentru că îi copleșește slava lui Dumnezeu – adică frumusețea, bunătatea și înțelepciunea Lui – și cu două își acoperă picioarele pentru că se află în imediata apropiere a Preasfintei Treimi.

Heruvimii au ochi mulți, ceea ce înseamnă că au o atenție sporită în a recepta slava lui Dumnezeu, dar și în a împlini cu foarte multă abnegație, dăruire de sine și fidelitate Voia Lui.

A doua triadă, a Domniilor, Puterilor și Stăpâniilor, se ocupă în mod deosebit de păzirea universului creat de Dumnezeu și au stăpânire și asupra iadului, au și putere asupra demonilor.

Iar triada cea mai de jos – a Întâietorilor, Arhanghelilor și Îngerilor – nu doar arată care este Voia lui Dumnezeu de împlinit, ci îi și ajută pe oameni.

În general, îngerii binevestesc Voia lui Dumnezeu. Ei sunt vestitori sau, cum spune un dicționar biblic mai nou, sunt „purtători de cuvânt ai lui Dumnezeu”.

Iau forma omului pentru a comunica mai ușor

Arhanghelii și Îngerii iau adesea forma omului deși ei nu au substanță, ci doar formă.

Iau formă sau chip de om pentru a comunica mai ușor oamenilor Voia lui Dumnezeu și pentru a-i încuraja mai mult. Dacă s-ar arăta sub altă formă decât de om, îngerii, în general, i-ar speria pe oameni. Se arată în chip de om fără să aibă substanță de om pentru că ei sunt ființe spirituale nemateriale. Sunt limitate în spațiu, dar au putere de deplasare deosebit de rapidă prin harul lui Dumnezeu.

Numele Arhanghelilor Gabriel (sau Gavriil) și Mihael (sau Mihail) sunt menționate prima dată în Cartea proorocului Daniel. Apoi, Cartea I a lui Enoh și ceea ce se cunoaște din Tradiție completează lista numelor celor șapte arhangheli cu: Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil, Varahiil.

Vestesc pe Dumnezeu nu doar prin laudă, ci și prin felul lor de a fi

Încă din Vechiul Testament se spune că „Tronul Dumnezeului celui veșnic Făcătorul îngerilor, al cerului și al pământului este înconjurat de miriade (mii și mii) de serafimi și heruvimi”.

Miriade de îngeri laudă pe Dumnezeu neîncetat și vestesc slava Lui nu doar prin laudă, ci și prin felul lor de a fi icoane ale sfințeniei lui Dumnezeu.

Fiecare putere cerească netrupească este o icoană de lumină în care se reflectă ca într-o oglindă slava lui Dumnezeu.

De aceea, îngerii apar în fața oamenilor ca fiind îmbrăcați în haine strălucitoare, haine de lumină și au fețe de o frumusețe deosebită, așa cum se spune despre îngerul care a binevestit Femeilor Mironosițe învierea lui Hristos.

Apar ca tineri îmbrăcați în haine albe. Această frumusețe, slavă, lumină dumnezeiască de pe chipul îngerilor și de pe veșmintele lor strălucitoare – care sunt făcute nu din material, ci din lumină, din prezența harului lui Dumnezeu în ei – au fost adesea zugrăvite de pictorii inspirați de Dumnezeu ca să arate că puterile cerești netrupești binevestesc pe Dumnezeu nu doar prin mesajul, ideile și cuvintele pe care le transmit, ci și prin felul lor de a viețui, de a fi.

Citiți și:
Extraordinarele experienţe ale fiinţelor umane care au comunicat cu îngerii
Unele revelaţii fundamentale ale îngerilor despre puterea cea tainică a surâsului

 

yogaesoteric
22 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More