Arheologi biblici spun că au găsit Muntele Sinai, unde Dumnezeu i-a înmânat lui Moise cele Zece Porunci, și dezvăluie patru indicii bombă

Arheologii ar fi găsit Muntele Sinai, pe care Dumnezeu i-a dat lui Moise cele Zece Porunci: muntele Jabal Maqla din Munții Jabal al-Lawz din Arabia Saudită.

Cercetătorii de la organizația de arheologie biblică The Doubting Thomas Research Foundation cred că au găsit acum vârful pe care Moise a primit cele Zece Porunci. Moise i-a condus pe israeliți pe Muntele Sinai, potrivit cărții Exodul din Biblie. Acesta era înconjurat de foc și fum. Profetul a urcat apoi pe munte, unde s-a „întâlnit cu Dumnezeu” pentru a primi cele Zece Porunci.

Muntele Sinai este, prin urmare, unul dintre cele mai importante locuri sfinte ale religiilor evreiască, creștină și islamică. Un lanț muntos din Egipt a fost considerat timp de mulți ani locul unde se afla muntele sfânt.

Cercetătorii au reușit să identifice Jabal Maqla, un vârf din Munții Jabal al-Lawz din Arabia Saudită, ca fiind Muntele Sinai. Muntele, cu vârful său distinct înnegrit, ar sugera că acesta este locul în care Moise a primit cele Zece Porunci.

Pe drumul spre presupusul Munte Sinai se află o stâncă impunătoare, despicată. În plus, pe ea există semne de eroziune masivă provocate de apă – deși se află într-o zonă în care plouă foarte puțin.

Anumiți cercetători susțin că Exodul este un mit, deoarece pe Muntele Sinai tradițional, situat în Peninsula Sinai din Egipt, nu există dovezi în sprijinul celor relatate. Dar dacă au căutat în locul greșit?

Mauro a mai declarat pentru The Sun că: „apa a țâșnit din această stâncă și alimentează în mod miraculos poporul israelian”.

Dar există și alte dovezi. Se spune că ar exista un loc de închinare la un vițel de aur și există, de asemenea, semne ale unui cimitir în vârful muntelui.

Un capitol din cartea Exodul spune că un vițel de aur a fost adorat în timp ce Moise urca pe Muntele Sinai. Când Moise s-a întors de pe munte, cei care se închinau la vițelul de aur au fost uciși pentru idolatria lor.

Președintele fundației, Ryan Mauro, care este expert în Orientul Mijlociu, a declarat pentru The Sun: „Unul dintre principalele motive pentru care anumiți cercetători susțin că Exodul este un mit este faptul că pe Muntele Sinai tradițional din Peninsula Sinai din Egipt au fost găsite puține dovezi sau deloc pentru ceea ce scrie în Biblie.

Dar ce se petrece dacă acești cercetători au căutat de fapt în locul greșit?

Mutați-vă în Peninsula Arabică și veți găsi dovezi uimitor de convingătoare, care se potrivesc cu relatarea biblică.”

Vârf de munte pârjolit

Adevăratul loc sfânt, spune el, se află în provincia nord-vestică a Arabiei Saudite și există dovezi puternice care demonstrează aceasta. Cercetătorii au continuat apoi să identifice Jabal Maqla, un vârf din lanțul muntos Jabal al-Lawz, ca fiind Muntele Sinai.

Biblia spune că Dumnezeu a coborât pe Muntele Sinai sub forma unui foc. Iar ei susțin că muntele, cu vârfurile sale înnegrite, sugerează că acesta este locul.

Semne de drum sub Marea Roșie

În Cartea Exodului, Moise își întinde bastonul și Dumnezeu desparte apele, iar ei reușesc să fugă. Povestea spune că apele s-au întors apoi în valuri și au zdrobit trupele care îi urmăreau.

Fundația crede că plaja Nuweiba este cel mai probabil punct de trecere, deoarece studiile au descoperit poteci de pământ sub apă. Ei susțin că aceste dovezi găsite de cercetătorul suedez dr. Lennart Moller dezvăluie rămășițele armatei care a fugit.

Se susține că au găsit ceea ce ei cred că sunt formele unor care, ce erau învelite în corali, deși metalul și lemnul se dizolvaseră de mult timp.

De cealaltă parte a Mării Roșii, se pare că există dovezi care se presupune că se potrivesc cu tabăra biblică Elim, despre care se spune că ar avea 12 fântâni și 70 de palmieri, o duzină dintre sursele de apă rămânând și astăzi.

Stânca despicată de pe muntele Horeb

Pe drumul spre presupusul Munte Sinai se află o stâncă despicată impunătoare, cocoțată pe un deal mare. Stânca și dealul de dedesubt prezintă semne de eroziune masivă cauzată de apă – totuși, aceasta se află într-o zonă care primește foarte puține precipitații.

Mauro a declarat: „Credem că acest reper distinct poate fi stânca pe care Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să o lovească și din care a țâșnit apoi apă, asigurând în mod miraculos hrana pentru populația israelită.”

Altarul lui Moise

La Jabal al-Maqla există un altar antic compus din pietre de granit netăiate la baza muntelui și rămășițele a ceea ce par a fi mici piloni antici compuși din marmură, la fel cum se spune în Cartea Exodului.

Se spune că Moise a construit un altar din pietre netăiate la baza Muntelui Sinai și a așezat lângă el 12 stâlpi reprezentând cele 12 triburi ale lui Israel. Până în prezent au fost găsiți nouă stâlpi și mai multe bucăți de marmură sparte, împrăștiate în toată zona.

Locul de închinare la vițelul de aur

Alte două dovezi cruciale de pe acest munte sunt ceea ce se crede a fi locul de închinare la Vițelul de Aur și semnele unui cimitir.

Capitolul 32 din Exodul relatează incidentul Vițelului de Aur, în care israeliții fac un vițel de aur, care era un zeu egiptean, și i se închină în timp ce Moise se află pe Muntele Sinai. Când Moise se întoarce de pe munte, închinătorii la vițelul de aur sunt uciși pentru idolatria lor.

Ryan Mauro a spus: „Aproape de munte, avem acest loc acoperit cu reprezentări ale unor oameni care se închină la tauri și vaci. Și ceea ce este cu adevărat semnificativ este că aceste petroglife sunt izolate în această zonă. Nu este ca și cum ar fi sculptate peste tot pe munte.”

Aceasta vine în contextul în care Fundația de Cercetare Doubting Thomas și alții au descoperit ceea ce ei cred că ar putea fi Arca lui Noe.

Citiţi şi:
Un cod care poate elibera toată omenirea – Codul lui Moise
Un artefact misterios – Decalogul de piatră de la Los Lunas, versiunea prescurtată a celor Zece Porunci
Cele 10 porunci ale poporului român, găsite într-un ziar din 5 octombrie 1930

 

yogaesoteric
2 martie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More