ASPECTE EZOTERICE dezvăluite în premieră referitoare la ATITUDINEA TRUPEASCĂ (ASANA) (IV)

 

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Citiţi a treia parte a articolului

Una dintre marile descoperiri pe care sistemul ezoteric Hatha Yoga ni le rezervă este aceea că practicanții atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) își pot transforma chiar extraordinar de mult viața prin intermediul aptitudinilor constructive, minunate pe care le trezesc și le aprofundează prin intermediul posturilor trupeşti (a ASANA-elor). Practica atentă, sistematică, entuziastă și perseverentă a atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) ce trezesc și apoi dinamizează felurite aptitudini constructive, benefice, reprezintă o formidabilă putere benefică secretă ce funcționează, de la caz la caz, uneori ore în şir, iar alteori zile în şir, spre mai binele yoghinului.

Abordarea şi aprofundarea atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) de către yoghinii consecvenți și plini de aspirație dinamizează în universul lor lăuntric felurite aptitudini uimitoare minunate, care îi fac să fie extraordinar de calmi, iar în plus, ei degajă o atitudine plină de seninătate, ce este încoronată adeseori de un zâmbet cald şi misterios. Toate acestea sunt câteva dintre efectele evidente ale aprofundării atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor).

Practica atentă, sistematică, entuziastă şi perseverentă a anumitor atitudini trupeşti (ASANA-e) îl ajută chiar şi pe aspirantul începător să descopere o anumită aptitudine ce facilitează, ca prin farmec, înţelegerea anumitor taine spirituale. În felul acesta, un astfel de aspirant ajunge să îşi dea seama că a înțelege mult mai bine implică, totodată, şi un mod adecvat de a privi.

Practica atentă, sistematică, entuziastă şi perseverentă a anumitor atitudini trupeşti (ASANA-e) trezeşte şi apoi dinamizează o aptitudine minunată, ce apare ca fiind un amestec de tandreţe, de bunătate, de compasiune, de bunăvoinţă, de blândeţe şi de umor. Atunci când o astfel de aptitudine este experimentată din plin, yoghinul contemplă dintr-o altă perspectivă greşelile celorlalți, dar, cu toate acestea, el zâmbeşte şi este dispus să le corecteze cu indulgenţă şi chiar cu voioşie. Toate acestea se datorează unei aptitudini ce este plină de afecţiune.

Fiecare atitudine trupească (ASANA) ce este efectuată de cel care practică Hatha Yoga este necesar să fie o simultană aspirație suficient de puternică, ce este manifestată la unison, a trupului, a ființei sale, a sufletului său și a conştiinţei de a se înălţa deasupra tuturor limitărilor existente, spre a deveni în felul acesta într-un mod inefabil tangent cu Macrocosmosul, cu infinitul, ba chiar cu natura cea misterioasă şi veşnică a lui Dumnezeu, ce îl îmbrățișează în permanență și pe care atunci și el năzuiește să-L îmbrățișeze, în mod frenetic, după puterile sale.

În concluzie, s-ar putea spune că în cadrul sistemului ezoteric Hatha Yoga, expresia „atitudine trupească“ are un sens propriu. Atitudinea trupească (ASANA) este maniera în care practicantul Hatha Yoga îşi poziționează trupul, iar această expresie se referă în mod particular la poziţia trupului său ce se menține nemişcat într-o anumită postură trupească (ASANA). Abordând o anumită atitudine trupească ce este caracterizată de imobilitate, practicantul yoga conştientizează în universul său lăuntric declanşarea şi menţinerea fie a unuia, fie a mai multor procese de rezonanță ocultă cu anumite energii subtile benefice ce sunt astfel captate în fiinţa sa din Macrocosmos.

În cadrul sistemului ezoteric Hatha Yoga, fiecare ASANA declanşează trezirea şi apoi dinamizarea gradată a unor centri subtili de forţă (CHAKRA-e) care generează variate transformări lăuntrice benefice și fac cu putinţă dinamizarea anumitor aptitudini ce sunt intim corelate cu atitudinea trupească ce este abordată.

În felul acesta, devine cu putință ca prin captarea anumitor energii subtile benefice în Microcosmosul său, să fie experimentate felurite aptitudini, care sunt descoperite și explorate în acest mod. Acest aspect important diferențiază într-o manieră fundamentală abordarea ezoterică a unei atitudini trupeşti (ASANA), care atunci când este practicată astfel atrage după sine acumularea în aură a unor energii subtile benefice ce sunt captate din Macrocosmos.

Analogic vorbind, totul se petrece întocmai ca atunci când un aparat de radio captează, printr-o acordare adecvată, un anumit post de radio emiţător. Acest aspect ezoteric fundamental diferențiază în mod apreciabil abordarea atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) de nu contează ce formă de sport care – aşa cum ştim cu toții – se realizează cu un consum considerabil de energie şi implică o manieră superficială, adeseori automată, de a acționa pe parcursul antrenamentului care este dinamic şi implică o angrenare exterioară ce este focalizată doar asupra trupului, neluând niciodată în considerare aspectele tainice, invizibile ale fiinţei umane, cum ar fi structura psihică, vitalitatea, mentalul sau structura supramentală.

Tocmai de aceea, în timp ce antrenamentul sportiv solicită și chiar obosește fiinţa umană într-o anumită măsură, abordarea ezoterică a atitudinilor trupeşti (ASANA-e) încarcă aura ființei umane cu felurite energii subtile benefice și, în plus, trezește și după aceea dinamizează structurile tainice invizibile ale universului lăuntric.

O astfel de abordare, în felul ei extraordinară, generează un aport adeseori uimitor de energii subtile benefice și totodată face cu putinţă dinamizarea feluritelor aptitudini benefice ce existau, eventual, în stare latentă şi care sunt, în acest mod, dinamizate grație unei tainice corespondențe între atitudinea trupească (ASANA) și una sau mai multe aptitudini benefice, ce sunt trezite și aprofundate în felul acesta în mod gradat.

În cazul unui studiu atent, se observă că aproape toate atitudinile trupeşti (ASANA-ele) sunt simetrice, sunt armonioase și atunci când sunt contemplate într-un mod transfigurator, ele ne apar ca fiind totodată estetice.

De altfel, chiar şi în viața curentă se poate vorbi despre o estetică a atitudinii trupeşti, căci o persoană poate să se urâțească atunci când abordează o atitudine trupească dizgrațioasă sau, din contră, poate să se înfrumuseţeze într-o considerabilă măsură atunci când abordează o atitudine grațioasă, frumoasă, nobilă, admirabilă. Această estetică a atitudinii trupești comportă chiar un element cu totul aparte. Sa constatat că în cadrul diferitelor civilizaţii a existat o preferinţă pentru anumite atitudini trupeşti, care erau în general asimilate prin educație, iar unele dintre acestea erau învăţate în copilărie, atunci când chiar li se spunea copiilor să abordeze o atitudine trupească frumoasă, armonioasă.

Cel mai adesea, această estetică a atitudinii trupeşti ce era considerată ca fiind normală rămâne într-o mare măsură inconştientă. Prin urmare, în Hatha Yoga ezoterică, atitudinea trupească (ASANA) este maniera în care cel care practică yoga își poziționează într-un mod static trupul. Chiar și la modul general vorbind, se poate spune că o atitudine trupească armonioasă atrage după sine un mod de gândire armonios și just.

Dincolo de aparenţe, fiecare atitudine trupească ce este abordată într-un anume mod implică totodată o anumită interiorizare şi conştientizarea unor procese de rezonanță ocultă sau, altfel spus, a unor schimburi subtil-energetice ce se declanşează între Microcosmosul fiinţei practicantului și Macrocosmos.

Toate acestea atrag după sine declanşarea unor efecte lăuntrice care sunt tocmai aptitudinile ce sunt trezite și generate în felul acesta.

În practica ezoterică a sistemului Hatha Yoga, atitudinea trupească (ASANA) integrează în simultaneitate atât aspectul fizic, cât şi natura psihică şi totodată angrenează inclusiv sfera conştiinţei, care sunt într-un anume mod influenţate de abordarea acelei atitudini trupeşti (ASANA).

Prin urmare, se poate spune că atitudinea trupească (ASANA) este un element important, prin intermediul căruia se declanșează în universul lăuntric al practicantului anumite stări specifice, care sunt însăşi aptitudinile ce sunt trezite şi apoi dinamizate în felul acesta.

În practica ezoterică a sistemului Hatha Yoga, anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) se realizează chiar în echilibru, tocmai pentru a induce în Microcosmosul practicantului o stare excelentă de echilibru psihomental.

Din nefericire, aceste aspecte ezoterice, care prezintă totuşi o imensă valoare în practica ezoterică a sistemului Hatha Yoga nu sunt deloc cunoscute și tocmai de aceea eficacitatea atitudinilor trupeşti (ASANA-e) este mult diminuată. Fenomenele specifice ce apar, inclusiv cele paranormale ce se declanșează atunci când practicantul integrează de fiecare dată aceste aspecte ezoterice, permit să fie trăite și să fie experimentate cu totul altfel atitudinile trupeşti (ASANA-ele).

Efectele mai ales subtil energetice, dar și calitative ce apar surprinzător de repede în felul acesta sunt evidente și ele marchează la scurt timp după aceea salturi uimitoare, care nu au cum să apară atunci când atitudinile trupeşti (ASANA-ele) sunt, cel mai adesea, abordate fie anapoda, într-o manieră dinamică, oarecum sportivă, fie într-o formă statică, dar totuși superficială, din care lipsesc aspectele ezoterice de bază ce au fost descrise şi menţionate în premieră aici.

Citiţi şi:

YOGA: o cale către Infinit

HATHA YOGA ne învaţă arta de a fi sănătoşi (I)

 

yogaesoteric
23 iulie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More