ASPECTE EZOTERICE dezvăluite în premieră referitoare la ATITUDINEA TRUPEASCĂ (ASANA) (III)

 

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Citiţi a doua parte a articolului 


Prin intermediul abordării rodnice şi a aprofundării anumitor atitudini trupeşti ce sunt specifice sistemului Hatha Yoga descoperim că aceste atitudini trupeşti generează felurite aptitudini binefăcătoare şi, în felul acesta, devine cu putinţă să conştientizăm că aptitudinile noastre benefice au putut fi generate spre a ne conduce la transformări lăuntrice impresionante, ce apar în Microcosmosul nostru, persistând pentru lungi perioade de timp atunci când deja acestea au devenit obişnuinţe creatoare.

În felul acesta devine cu putinţă să ne dăm seama că atitudinea noastră trupească (ASANA) determină în Microcosmosul fiinţei noastre anumite aptitudini eminamente benefice, creatoare.

Abordarea atentă, entuziastă şi perseverentă a anumitor atitudini trupeşti (ASANA-e) dă naştere – în universul lăuntric al practicantului – unor aptitudini creatoare, minunate, ce îl fac să simtă ca şi cum fiecare zi pe care o trăieşte este un sui generis miracol. În felul acesta, existenţa unui astfel de aspirant se transformă într-o viaţă net superioară, ce este plină de semnificaţie. Este fundamental să ne dăm seama că anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) ce sunt adecvate facilitează apariţia în universul nostru lăuntric a unei aptitudini care, analogic vorbind, ne permite să dispunem de o forţă benefică imensă, ce ne ajută chiar să mutăm ,,munţii” din loc.

Printr-o aprofundare atentă, sistematică şi perseverentă a anumitor atitudini trupeşti (ASANA-e), devine cu putință să trezim şi apoi să aprofundăm în universul nostru lăuntric felurite aptitudini benefice ce sunt extraordinare. Anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) ne ajută să descoperim și ne impulsionează să experimentăm din plin felurite aptitudini lăuntrice care facilitează apariția unor stări nuanţate de fericire.

Atitudinea trupească (ASANA) adecvată este ceva mic la prima vedere, dar care, în cazul declanşării unor aptitudini benefice evidente, minunate, ne ajută să descoperim, pas cu pas, o mare și surprinzătoare diferenţă.

Practica atentă, entuziastă, sistematică şi perseverentă a feluritelor atitudini trupeşti ne ajută să descoperim în fiinţa noastră anumite aptitudini creatoare ce sunt profund transformatoare în bine și care, printre altele, ne ajută să evităm să fim contaminaţi de feluritele rele ale lumii.

Anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) generează relativ repede apariţia unor aptitudini profund transformatoare, binefăcătoare, care apoi determină modul în care experimentăm cu încântare atât lumea, cât și realitatea. Practica atentă, entuziastă și perseverentă a atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) ne ajută să descoperim aptitudinile minunate pe care acestea le trezesc în universul nostru lăuntric şi, mai mult decât atât, ne impulsionează să nu subestimăm niciodată puterea cea tainică a aptitudinii.

Multe dintre rădăcinile aptitudinilor noastre binefăcătoare se află în interior, dar aceste aptitudini se află totuşi în corespondenţă cu anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) pe care le abordăm.

În practica ezoterică a sistemului Hatha Yoga, stările de fericire pe care le trăim ne ajută să descoperim că acestea sunt corelate cu o anumită aptitudine, care a fost în prealabil generată şi printr-o anumită atitudine trupească (ASANA). Abordarea rodnică a atitudinilor trupeşti (ASANA-e) ne ajută să descoperim aptitudinile benefice creatoare pe care acestea (atitudinile trupeşti) le fac să apară, iar în felul acesta, reușim să ne dăm seama că aproape nimic bun nu rezistă și nu poate fi aprofundat fără o aptitudine benefică potrivită.

Practica atentă, entuziastă, sistematică şi perseverentă a atitudinilor trupeşti (ASANA-e) face să apară în universul nostru lăuntric felurite aptitudini binefăcătoare minunate. Astfel, ajungem să ne dăm seama că putem să avem o aptitudine binefăcătoare fără a avea talent și putem să avem chiar mult talent fără a avea totuși o puternică aptitudine binefăcătoare. Cu toate acestea, aproape totul se transformă uneori chiar extraordinar de mult în bine, mai ales atunci când reuşim să avem o puternică aptitudine binefăcătoare, ce se combină totodată cu talentul.

Practica atentă, sistematică, entuziastă și perseverentă a atitudinilor trupeşti (ASANA-e) generează în universul nostru lăuntric apariţia feluritelor aptitudini creatoare, benefice.

Astfel de aptitudini ne ajută, printre altele, să știm ceea ce vrem, ne impulsionează să cerem la momentul potrivit ceea ce vrem și, mai mult decât atât, ne impulsionează să luptăm cu mult curaj pentru ceea ce vrem și care este benefic și în mod dumnezeiesc integrat. Toate acestea ne facilitează în mod considerabil trezirea spirituală.

În felul acesta descoperim importanța aptitudinilor minunate, creatoare, pe care atitudinile trupeşti (ASANA-ele) le fac să se trezească în Microcosmosul ființei noastre.

Atunci când aspirăm să trezim din ce în ce mai mult în fiinţa noastră starea de umilinţă, este important să avem în vedere că în cadrul sistemului ezoteric Hatha Yoga există atitudini trupeşti (ASANA-e) ce facilitează dinamizarea și chiar aprofundarea în universul nostru lăuntric a unei evidente aptitudini către umilinţă. În cadrul sistemului ezoteric Hatha Yoga se poate spune că succesul spiritual este 35% atitudine trupească (ASANA) adecvată şi 65% aptitudine minunată ce este corespondentă. Practica atentă, entuziastă, sistematică şi perseverentă a anumitor atitudini trupeşti (ASANA-e) ne permite să descoperim, la un moment dat, că atât fericirea copleşitoare, cât şi iubirea sunt, totodată, şi aptitudini ce pot fi trezite prin intermediul atitudinilor trupeşti adecvate (ASANA-e).

Prin abordarea atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) devine cu putință să ne dăm seama că excelenţa spirituală nu reprezintă doar o opțiune, ci este mai ales o aptitudine care prevalează și care este trezită prin intermediul unei atitudini trupeşti (ASANA-e) adecvate.

Practica atentă, sistematică, entuziastă și perseverentă a atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) trezește și dinamizează la yoghinii consecvenți aptitudini constructive minunate. În felul acesta, astfel de yoghini descoperă că cei care au dinamizat din plin în universul lor lăuntric aptitudini benefice – ce pot fi, unele dintre ele, chiar extraordinare – au în permanență de partea lor, spre a reuși, focarele imense, nesfârșite de putere ce există în cadrul Macrocosmosului.

Practica atentă, sistematică, entuziastă și perseverentă a atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) ce sunt adecvate face să se trezească în universul lăuntric al aspirantului aptitudini binefăcătoare ce sunt puternice. Astfel de aptitudini vor crea, mai ales atunci când este necesar, mai multe minuni decât orice medicament alopat de sinteză.

Practica atentă, sistematică, entuziastă și perseverentă a atitudinilor trupeşti (a ASANA-elor) ne permite – spre exemplu – să descoperim că, în cazul în care vizăm trezirea stării de curaj prin intermediul exersării statice a posturii trupeşti VIRASANA, este necesar ca în felul acesta să fie pregătit terenul (prin practica acestei ASANA).

Trezirea și dinamizarea stării de curaj are, totodată, nevoie nu numai de o aptitudine lăuntrică potrivită, ci și de o aspirație arzătoare de a reuși ceva minunat și care este eminamente benefic.

În cadrul sistemului ezoteric Hatha Yoga anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) fac să se trezească în universul lăuntric al aspirantului o aptitudine către detașare, iar în plus facilitează trezirea stării de umor şi de exuberanţă. Toate acestea se dovedesc a fi o doctorie magică ce alungă, ca prin farmec, fantomele fricii.

Cel mai adesea aproape niciun argument inteligent nu va avea un efect de trezire a inteligenței în cazul unei fiinţe umane care deocamdată nu este dispusă să adopte o atitudine trupească ce este de natură să genereze în universul ei lăuntric apariția unei aptitudini ce îi facilitează trezirea inteligenţei. În practica sistemului ezoteric Hatha Yoga există anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) cum ar fi, spre exemplu, PADMASANA (postura lotusului) şi VAJRASANA (postura trăsnetului), ce fac să apară în universul lăuntric al yoghinului anumite aptitudini transformatoare care generează apoi o anumită stare de spirit ce este necesară pentru a putea primi și beneficia în fiinţa noastră de pe urma Grației dumnezeieşti. Astfel de atitudini trupeşti (ASANA-e) fac să apară, printr-o adecvată aprofundare, o stare inefabilă copleşitoare de iubire față de Dumnezeu.

În practica Hatha Yoga există anumite atitudini trupeşti (ASANA-e) care trezesc şi apoi dinamizează, prin aprofundare, apariţia unei aptitudini către rugăciune a sufletului omenesc. Una dintre aceste ASANA-e este BHUJANGASANA. În Hatha Yoga există unele atitudini trupeşti (ASANA-e) care, prin aprofundare, generează anumite aptitudini minunate, ce sunt benefice.

În felul acesta, aspirantul descoperă că asemenea aptitudini sunt, dincolo de aparenţe, suma tuturor alegerilor benefice, pe care acesta le realizează apoi cu uşurinţă.

În practica ezoterică a sistemului Hatha Yoga există atitudini trupeşti (ASANA-e) care trezesc şi dinamizează aptitudinea către optimism şi entuziasm. În felul acesta, devine cu putinţă să anihilăm pentru totdeauna în Microcosmosul ființei noastre pesimismul și gândirea păguboasă.

Aprofundarea feluritelor atitudini trupeşti (ASANA-e) face ulterior să se nască în universul nostru lăuntric aptitudini creatoare, benefice, care în cele din urmă se dovedesc a fi un sui generis pașaport pentru un poimâine mult mai bun.

Citiţi a patra parte a articolului

Articol preluat din Revista Yoga Magazin nr. 99/100, ediţie aniversară. 


Citiţi şi:

Asana sau postura corporală în Yoga 
YOGA: un mod de viaţă, o ştiinţă milenară, o tradiţie practică universal valabilă 

 

yogaesoteric
9 iulie 2020

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More