Autoritățile au folosit tehnici de intensificare a fricii pentru a controla comportamentul oamenilor în timpul crizei covid, recunosc cercetătorii britanici

Cercetătorii unui comitet care a încurajat utilizarea fricii pentru a controla comportamentul oamenilor în timpul pandemiei covid au recunoscut că activitatea lor a fost „lipsită de etică” și „totalitară”. Într-o nouă carte despre rolul psihologiei în răspunsul guvernului la criza covid-19, membrii grupului științific (SPI-B) și-au exprimat regretul cu privire la tacticile folosite.

SPI-B a avertizat în martie 2020 că miniștrii vor crește „nivelul de amenințare personală perceput”, deoarece „foarte mulți oameni încă nu se simt suficient de amenințați”.

În mod clar, utilizarea fricii ca mijloc de control nu este etică. Folosirea fricii duce spre totalitarism. Nu este o poziție etică pentru niciun guvern modern. Sunt o persoană optimistă, dar toate acestea mi-au oferit o viziune mai pesimistă asupra oamenilor”, a declarat Gavin Morgan, psiholog care a făcut parte din echipă.

Morgan a vorbit cu Laura Dodsworth, care a petrecut un an investigând tactica guvernului pentru cartea sa A State of Fear (Un stat al fricii), publicată în luna mai.

Metode de constrângere

Miniștrii britanici au fost acuzați în mod repetat că au exagerat amenințarea pandemiei pentru a justifica carantina și a constrânge publicul să o respecte – o afirmație care va fi examinată de viitoarea anchetă publică asupra răspunsului la pandemie din Marea Britanie.

SPI-B este unul dintre subcomitetele care consiliază Grupul științific consultativ pentru situații de urgență (Sage), condus de Sir Patrick Vallance, consilierul științific șef.

În martie [2020], Guvernul era foarte îngrijorat în legătură cu gradul de conformare a populaţiei la reguli și credeau că cetățenii nu vor accepta să fie închiși. Au existat discuții despre nivelul de frică necesar pentru a încuraja conformarea și s-au luat decizii cu privire la modul de intensificare a fricii. Modul în care am folosit frica este distopic”, a spus unul dintre oamenii de știință SPI-B.

„Un experiment ciudat”

Folosirea fricii a fost cu siguranță discutabilă din punct de vedere etic. A fost ca un experiment ciudat. În cele din urmă am dat înapoi, deoarece oamenii s-au speriat prea mult.

Este o formă de «control al conştiinţei». În mod clar urmărim să o facem într-un mod benefic, dar a fost folosit în mod nefavorabil în trecut”, spune un alt membru SPI-B.

Oamenii folosesc pandemia pentru a prelua puterea și a conduce prin metode care altfel nu s-ar folosi… Este necesar să fim foarte atenți la autoritarismul care se strecoară.

Pe lângă avertismentele vădite legate de pericolul pe care îl reprezintă virusul, guvernul a fost acuzat că a hrănit publicul doar cu vești proaste, precum decese și spitalizări, fără a pune vreodată cifrele în relație cu informații despre cât de mulți oameni se vindecau sau dacă numărul zilnic al deceselor este peste sau sub mediile sezoniere.

La rădăcinile totalitarismului

Un alt membru al SPI-B a spus că a fost „uimit de puterea armei psihologiei comportamentale” în timpul pandemiei și că „psihologii nu păreau să observe când au încetat să fie altruiști și au devenit manipulatori. Au prea multă putere și este toxică”.

Steve Baker, vicepreședintele Grupului de recuperare covid al deputaților conservatori, a declarat: „Dacă este adevărat că statul a luat decizia de a îngrozi publicul pentru a obține respectarea normelor, faptul ridică întrebări extrem de serioase cu privire la tipul de societate pe care o dorim.

Dacă suntem cu adevărat sinceri, mă tem că politica guvernamentală de astăzi se joacă în rădăcinile totalitarismului.

Citiți și:
Frica și virusurile (I)
Document șocant în Austria pe tema coronavirus. Guvernul ar fi agravat deliberat frica în rândul populației
Cine a prevăzut pandemia din 2009 și a desenat «Teoria Fricii»: Poliția Mondială

 

yogaesoteric
26 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More