Av. Gheorghe Piperea, despre cerealele cu pesticide din Ucraina: Acolo nu există interdicția de a cultiva și a recolta plante modificate genetic

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat situația fermierilor care au ajuns în pragul falimentului din cauza cerealelor fără taxe care au venit din Ucraina, dar și a creditelor pe care le-au făcut pentru a salva de la lichidare și demolare fabrica de zahăr de la Luduș, transmite Bugetul.

„Da, două chestiuni, într-adevăr, care par complet diferite, dar care sunt legate prin această amenințare cu sărăcia, dar și prin niște elemente suplimentare. Din câte înțeleg, unul dintre cumpărători este și importator de zahăr din Ucraina.

În legătură cu Ucraina, pe vremuri, adică în urmă cu un an de zile, dacă o țară ca Ucraina, care nu este membru al Uniunii Europene, ar fi invadat piața agricolă europeană cu câte un milion de tone pe fiecare tip de cereală în parte, pe fiecare țară în parte cu aceste prețuri, atunci atât Comisia Europeană, cât și Consiliul Concurenței ar fi considerat că este o practică de dumping, așa se numește și ar fi sancționat inclusiv cu interzicerea acestui tip de import.

A treia chestiune în legătură cu povestea asta cu cerealele: este clar însă că Ucraina nu este supusă ca noi, reglementărilor europene în privința cantității de pesticide și chiar erbicide cancerigene, ca la Monsanto, spre exemplu, și mai mult decât atât și mult mai grav decât atât, nu există pentru Ucraina interdicția de a cultiva și a recolta plante modificate genetic.

În România această practică este interzisă, pentru că interzice un regulament european.

Dar dacă scrie pe marfă că vine made in Ukraine nu se mai face nicio verificare”, a spus avocatul Gheorghe Piperea la Antena 3.

Citiți și:
Ale cui sunt cerealele expediate din Ucraina? Giganții americani din industria agroalimentară bazată pe OMG-uri au preluat pe furiș controlul asupra terenurilor agricole din Ucraina
Următoarea frontieră a investițiilor: hrana modificată genetic

 

yogaesoteric
11 martie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More