Avantajele produselor naturale în raport cu medicamentele de sinteză (II)


de profesor yoga Gregorian Bivolaru

Vitaminele naturale – „bateriile” existenţei

 
Citiţi prima parte a articolului, aici:

Avantajele produselor naturale în raport cu medicamentele de sinteză (I)

 

Vitaminele sunt adevărate substanţe magice, care permit organismului nostru să reziste în faţa tuturor maladiilor şi să rămână mai mereu în formă. Trebuie făcută însă o netă diferenţă între vitaminele de sinteză şi vitaminele naturale. Nu trebuie să aşteptăm niciodată un sprijin foarte eficient de la vitaminele de sinteză; pentru a ne menţine viaţa la parametrii maximali, nimic nu egalează vitaminele naturale şi energia vitală captată şi înmagazinată de vegetale în natură.

Dacă deja am dobândit prostul obicei de a înghiţi pastile sau de a face tratamente injectabile cu vitamine de sinteză, este foarte bine să renunţăm cât mai repede la această obişnuinţă. În loc de aceasta, este mult mai sănătos să bem, de exemplu, suc proaspăt de lămâi sau de portocale.

Intrând în contact cu organele noastre interne, aceste fructe ne transmit energia subtilă şi forţa pe care ele au acumulat-o de la soare, de la aer, de la ploaie, din pământul în care cresc, precum şi alte energii benefice care provin din subtilele şi misterioasele sfere energetice cosmice, şi pe care fructele şi legumele le captează specific, prin REZONANŢĂ.

Prin urmare, decât să recurgem la vitaminele produse artificial, mai bine să ne obişnuim să bem sucul proaspăt al unui fruct dimineaţa, după-amiaza sau seara. Putem alege, de exemplu, lămâile, portocalele, dar şi perele, cireşele sau căpşunele, care se pot mânca oriunde. Este important să bem sucul sau să mâncăm aceste fructe, pe cât posibil, direct în natură (în aer liber) sau, atunci când ne aflăm în casă, în faţa unei ferestre larg deschise. Nu trebuie să ne lăsăm niciodată păcăliţi de reclamele năucitoare şi să credem că substanţele sintetice, adeseori foarte scumpe, care provin din laboratoare faimoase sunt cele mai bune. Fructele şi legumele abundă peste tot; în spatele înfăţişării lor, uneori modeste, ele ascund sănătate perfectă, vitalitatea, puterea şi tinereţea.

O nouă viziune asupra vitaminelor

Să nu pierdem niciodată din vedere vitaminele absolut naturale pe care fructele şi legumele ni le pun la dispoziţie. Vitaminele sunt substanţe organice indispensabile vieţii şi este necesar să le aducem în alimentaţia zilnică în cantitate suficientă.
Vitaminele sunt sintetizate, în principal, de către organismele vegetale şi de către microrganisme, şi numai în foarte mică măsură de către unele specii de animale. Alături de enzime şi de hormoni, vitaminele fac parte din grupa catalizatorilor biologici, care contribuie decisiv la reglarea şi stimularea proceselor metabolice.

Într-adevăr, corpul nostru nu le fabrică, cu excepţia vitaminei D, care este sintetizată de piele sub acţiunea radiaţiilor solare. Cu toate că vitaminele nu sunt sursa vieţii înseşi, ele sunt indispensabile în majoritatea reacţiilor biochimice care permit menţinerea vieţii celulare. Vitaminele servesc transformării alimentelor în energie.

Astfel, fiecare ţesut are în mod specific nevoie de anumite vitamine. De exemplu, ochii au nevoie de vitaminele A şi B; pielea – de vitaminele A, B, C şi E; globulele roşii – de vitaminele B şi E; mucoasele – de vitaminele B şi E; ficatul – de vitaminele K şi B; creierul şi inima – de vitaminele B şi F; oasele – de vitamina D; globulele albe – de vitaminele B şi C etc.
Numeroase studii ştiinţifice dovedesc că, cu cât absorbţia de proteine, de zaharuri şi de grăsimi este mai mare, cu atât este mai necesară mărirea aportului de vitamine naturale. Deficitul vitaminic se traduce prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, insomnie, tulburări de creştere şi risc crescut de infecţii.

Între altele, poluarea, consumul de excitante (cafea, alcool, tutun, droguri) şi stresul sunt principalele cauze ale pierderii de energie şi de vitamine (în special A, B, C, E, F şi coenzima Q10). Stările de deficienţă vitaminică reprezintă în prezent o problemă.

Nu poate exista viaţă fără vitamine!

Într-adevăr, cu toate că omul se poate dispensa de zahăr şi de anumite grăsimi, el nu poate trăi fără un aport suficient de vitamine. De aceea, alimentaţia trebuie să furnizeze necesarul.

Noi consumăm adeseori alimente bogate în calorii, dar dezechilibrate din punct de vedere calitativ. Este vorba despre pâinea albă, zahărul rafinat, cerealele glutate (care conţin gluten), grăsimile animale. Această alimentaţie săraca în vitamine este cauza perturbărilor metabolice. La originea multor tulburări de sănătate se află excesul alimentar de zahăr, de grăsimi, de alcool, care determină carenţe vitaminice.

Exces de „deşeuri”, carenţă de elemente vitale!

Excesul de calorii din alimentaţia omului modern nu face decât să blocheze metabolismul celular; în acelaşi timp, alimentaţia modernă nu reuşeşte să asigure vitaminele şi elementele minerale necesare organismului, iar lipsa vitaminelor perturbă regenerarea celulară. Astfel, paradoxal, deşi se consumă o hrană bogată caloric, apare de fapt o stare de subnutriţie alimentară, un exces de deşeuri şi o carenţă de elemente vitale!

Celulele normale au capacitatea de a elimina deşeurile (toxinele) rezultate din metabolism, iar organismul are mecanisme specializate de detoxifiere. Carenţele vitaminice afectează capacitatea de detoxifiere a organismului, determinând acumularea de deşeuri. Numeroase anchete alimentare au demonstrat faptul că alimentaţia obişnuită din ţările industrializate este foarte săracă în vitamine (vezi studiul SUVIMAX realizat în Franţa, prezentat în capitolul Menţinerea tinereţii şi asigurarea longevităţii cu ajutorul antioxidanţilor naturali). Aceste carenţe sunt în acelaşi timp, legate de o insuficientă igienă alimentară, de un exces de rafinare a alimentelor de bază şi de utilizarea anumitor mijloace de conservare sau de fierbere care nu respectă integritatea vitaminelor. Este cazul să ne facem o imagine clară  şi completă despre vitamine în ideea de a putea să alegem alimentele naturale de care avem nevoie pentru a ne simţi bine.

Cu adevărat, este necesară o nouă viziune asupra vitaminelor!

Vitaminele – sursa vieţii

Importanţa vitaminelor se explică prin faptul că ele constituie suportul unui element subtil (energetic şi informaţional) pe care vegetalele îl captează din aer şi care este încorporat prin fotosinteză (sinteza energiei clorofiliene). Radiaţiile solare conţin o energie subtilă care este înmagazinată în moleculele vitaminice. Această energie este cunoscută sub diverse denumiri; în cele ce urmează, noi o vom numi element vital.

Fotosinteza pune în mişcare un lanţ de fabricare a substanţelor vegetale, sub efectul radiaţiilor solare. Ea încorporează acest element vital în pigmenţi, categorie de substanţe din care fac parte şi vitaminele. Vitaminele realizează uniunea dintre energiile radiaţiilor solare vizibile şi invizibile şi elementele fizice, minerale, de pe pământ.

Putem vorbi despre materia organică naturală, vie, în opoziţie cu materia minerală sau cu deşeurile fosile (petrol sau alte sedimente). Analogic, trebuie să stabilim o diferenţă între vitaminele naturale şi copia lor sintetică.

Doar vitaminele produse de natură sunt obţinute prin acţiunea directă a energiilor radiaţiilor solare. Numai ele au încorporată puterea elementului vital, care susţine întreaga activitate celulară. În plus, pentru ca alimentele să conserve toată bogăţia lor în vitamine şi să fie utile corpului nostru, este necesar să fie cât mai proaspete posibil şi să nu fie contaminate de poluarea chimică. Un aliment proaspăt conţine în el şi o energie care va acţiona la nivel celular. Cu toţii am remarcat că există o diferenţa între o salată proaspătă şi una conservată în frigider timp de 3-4 zile.

În natură totul este mişcare, iar vitaminele, datorită elementului vital pe care îl conţin, contribuie la accentuarea „forţei vitale”. Atunci când le consumăm, alimentele trebuie să fie impregnate de această forţă, deoarece aceasta este condiţia pentru ca energia produselor naturale să poată fi în întregime transmisă celulelor noastre.

Rolul vitaminelor în corpul nostru. Inteligenţa materiei

Vitaminele sunt catalizatori biologici, jucând rol de cofactori sau de activatori ai unor enzime.

Astfel, vitamina B2 este coenzima flavinenzimelor, vitamina B1 este coenzima decarboxilazelor, vitamina B6 – prin fosforilare – formează coenzima transaminazelor, vitamina PP formează partea activă a coenzimelor NAD+ şi NADP+, acidul pantotenic intră în constituţia HSCoA, indispensabilă metabolizării acizilor graşi, biotina formează coenzima carboxilazelor, etc… În transformilari şi transmetilari, un rol important îl au vitaminele folinice, iar inozitolii îndeplinesc rolul de activatori ai amilazelor. Vitaminele participă la realizarea unor importante procese metabolice, absolut necesare creşterii şi dezvoltării organismului. Unele vitamine formează în celule importante sisteme de oxidoreducere, care intervin în metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi al altor compuşi; reglează potenţialul de oxidoreducere din celule, contribuie la transportul hidrogenului pe cale neenzimatică (vitaminele C, E, K, B2 etc.).

Există oare o inteligenţă a materiei?

Pentru a explica rolul vitaminelor, trebuie să analizăm procesele metabolice. Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor biochimice şi subtile prin care se generează şi este utilizată energia necesară menţinerii vieţii. Pentru ca procesele de înlocuire a elementelor uzate să se desfăşoare fără probleme, alimentaţia trebuie să garanteze două aspecte: pe de o parte, un aport suficient de „carburant”, care va fi ars în timpul reacţiilor de combustie, eliberând energie (lipidele şi glucidele alimentare), şi, pe de altă parte, un aport de substanţe de reconstrucţie (proteine), care servesc ca bază în fabricarea structurilor corpului şi în sinteza de albumină, de anticorpi etc. Există un lanţ de reacţii succesive, unele care distrug materiile uzate, altele prin care se recombină şi reconstruieşte materia.

Vitaminele sunt cele care creează legăturile dintre combustie, distrugere şi reconstrucţia biochimică. Ele reprezintă o parte din energia şi din informaţia necesare transformărilor care se produc în materia organică a corpului.
Aportul de vitamine trebuie să fie, deci, proporţional cu caloriile ingerate, căci vitaminele, împreună cu elementele minerale, sunt cele care catalizează şi favorizează aceste reacţii de schimb. Mişcarea metabolică de reînnoire continuă a moleculelor biochimice este posibilă datorită vitaminelor care intervin în procesele enzimatice complexe.

Această mişcare moleculară de distrugere-reconstrucţie (catabolism-anabolism) este cea care creează energia, iar, la rândul ei, respectiva energie se află la originea acestei mişcări.

Graţie vitaminelor, celulele pot să asimileze, să conserve şi să utilizeze energia vitală.

Primele vitamine descoperite au fost proteinele (aminele). Aceste amine sau vitamine controlează schimburile de energie vitală. O nouă înţelegere a schimburilor moleculare inteligente între celule sugerează că vitaminele realizează la nivel metabolic rolul pe care şi-l asumă hormonii la nivel celular!

Hormonii sunt macromolecule care au rolul de a transmite informaţiile de la glandele endocrine. Acestea (glandele endocrine) sunt un fel de orologiu biologic, ele regularizând ciclurile ritmice ale ţesuturilor şi organelor. În cadrul acestor cicluri apar substanţe stimulante sau inhibitoare care servesc la armonizarea vieţii celulare. De exemplu, prostaglandinele sunt sintetizate în câteva secunde şi durata lor de viaţa nu depăşeşte  câteva minute. Ele sunt derivaţi ai vitaminelor F. De asemenea, acţiunea pe care o exercită vitamina D asupra oaselor, intestinelor şi rinichilor, favorizând reţinerea calciului, este un exemplu de intervenţie hormonală rapidă.

Vitaminele – „mesagerii” inteligenţei universale

Inteligenţa universală „dictează” materiei organice din organismul uman, prin „vectorii” vitaminici!

Vitaminele pot fi considerate vectorii unei inteligenţe. Ele aduc informaţii la scară celulară. Toate aceste informaţii stimulează viaţa celulară la nivel material, transmiţându-i o mişcare, un ritm, o frecvenţă vibratorie, care face posibilă viaţa.

Vitaminele sunt „instrucţiuni” pentru metabolismul celular. Ele aduc „instrumente” nucleului celular pentru ca acesta să dirijeze „simfonia metabolică” prin codul genetic.

Dacă am considera, aşa cum am văzut puţin mai înainte, că vitaminele încorporează o anumită calitate energetică în regnul vegetal, putem să ne gândim şi la faptul că este posibil ca ele apoi să ofere această energie celulelor omului, pentru reglarea metabolismului lor. Realizăm astfel că în Univers există o inteligenţă şi putem să spunem că vitaminele sunt într-o anumită măsură vehiculul acestei inteligenţe în plan material şi în metabolismul celular şi totodată că această inteligenţă aduce celulelor noastre un fel de instinct de lege naturală, care a fost inoculată şi păstrată de mult timp în regnul vegetal.

Cunoaşterea din materie – „conştiinţa moleculară”

   
Celulele umane nu mai au nevoie să conţină această cunoaştere; prin urmare, ele nu vor mai produce vitamine, deoarece „ştiu” că pot să le găsească în alimentele vegetale.

Să luăm spre exemplu vitaminele B. Ele sunt indispensabile fabricării unui anumit număr de proteine nobile, cum ar fi hormonii, prostaglandinele sau, mai mult, substanţele cu rol de transmitere a influxului nervos în sistemul simpatic. Toate aceste substanţe sunt suportul unei informaţii inteligente. Este remarcabil să constatăm că secreţia unui hormon sau a unui neuromediator al sistemului simpatic depinde de factorii inteligenţi. Aceste vitamine sunt astfel precursorii aminelor biogene care, după cum chiar numele lor o indică, sunt proteine ce transmit viaţa.

„Simple” molecule „îmbibate” cu un element vital inteligent sunt capabile să inducă în corpul nostru lanţuri întregi de reacţii, care sunt rodul evoluţiei speciilor, fără cea mai mică cheltuială de energie pentru fabricare, deoarece aceste molecule ne sunt oferite de către Natură! Toate acestea ne fac să presupunem că acolo unde regnul vegetal se opreşte, Natura a continuat cursul perfecţionării sale în corpul animalelor şi, în final, în corpul omului.

Vitaminele nu mai sunt deci, fabricate în corpul uman. Este vorba despre o lege a economiei interne a Naturii, astfel încât ceea ce regnul vegetal a făcut în atâta timp şi cu atâta energie devine disponibil pentru animal şi pentru om fără vreo cheltuială energetică suplimentară.

Cu această energie economisită, corpul poate să sintetizeze noi hormoni, ce servesc la o aranjare mai complexă şi la transmiterea unei inteligenţe mai subtile şi mai divine. În toate cazurile, vitaminele sunt la baza acestei evoluţii a inteligenţei materiei, ele fiind utile transmiterii de energie şi de informaţie de la regnul vegetal până la cel uman. Acesta este rolul principal al vitaminelor.

Acum înţelegem de ce aportul suficient de vitamine prin alimentaţie are efecte benefice asupra organismului, în timp ce carenţa în vitamine determină o scădere generală a funcţiilor vitale şi o diminuare a tonusului fizic. Organismul uman are nevoie să fie în mod constant în relaţie cu Natura care-l înconjoară şi această relaţie se stabileşte şi cu ajutorul alimentelor naturale, sănătoase, bogate în vitamine.
 
Fragment preluat din lucrarea „Enciclopedia naturistă a vitaminelor” de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 
Citiţi aici ultima parte a articolului

 

Citiţi şi:

Alimente şi plante medicinale care favorizează savurarea stării de fericire (2)  
Terapia cu elemente minerale naturale şi utilizarea lor în vederea accelerării evoluţiei spirituale a fiinţei umane, în lumina tradiţiei orientale 

 

yogaesoteric

12 iulie 2010

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More