Avocatul Poporului: Nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin. Monica Pop: Orice vaccinat se poate îmbolnăvi. Populația nu a fost corect informată

Renate Weber, Avocatul Poporului, a răspuns guvernanților care propun acordarea de avantaje celor care se vaccinează anti-covid-19 în detrimentul celor care aleg să nu o facă. Aceasta a punctat, în cadrul unei emisiuni TV, că „nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin”.

„Cu siguranță, atunci când te gândești la niște avantaje pentru persoanele vaccinate trebuie să ai mare grijă ca asta să nu însemne în același timp o discriminare a celor nevaccinați.

Eu pot să înțeleg intenția de a-i convinge pe cât mai mulți să se vaccineze, dar convingerea nu înseamnă prin măsuri de constrângere pentru că totuși vaccinarea în România cu acest vaccin nu este obligatorie.

Ceea ce s-a spus este pe linia a ceea ce am primit și noi prin sesizări și ceea ce am văzut prin presă, sunt spitale care le cer tuturor angajaților să se vaccineze, sunt alte companii care iarăși vin cu astfel de mesaje interne, că obligatoriu toată lumea să se vaccineze.

Noi am avut o corespondență cu Ministerul Sănătății și răspunsul primit de acolo a fost unul absolut corect: câtă vreme în România vaccinarea aceasta nu este obligatorie, nu pot să interzici unui om accesul pe piața muncii sau să îl condiționezi de efectuarea unui vaccin.

Tot așa, nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin. Poate că unii nu fac vaccinul că nu le-a venit rândul pentru că, uitați-vă cum a evoluat vaccinarea, poate alții au interdicții medicale, poate alții nu vor.

Oamenii aceștia continuă să aibă drepturi și libertăți și acestea este necesar să fie respectate. Eu pot să înțeleg că pe de o parte experții epidemiologi vin cu ideile lor, dar în același timp oamenii politici este necesar să înțeleagă că ei au responsabilitatea respectării drepturilor și libertăților tuturor.

Și repet, a convinge pe cineva nu înseamnă să impui măsuri de constrângere, aia nu mai este convingere, este pur și simplu discriminare”, a declarat Renate Weber.

În privința discuțiilor referitoare la studenții care ar putea purta combinezoane, pe tot parcursul programului didactic, în cazul în care nu sunt vaccinați și prioritatea în internate pentru cei vaccinați, Avocatul Poporului a precizat că speră că așa ceva nu se va petrece.

„Prefer să pun accentul aici pe acest condițional optativ pe care l-a folosit domnul ministru adică «s-ar putea».
Adică eu sper că așa ceva nu s-ar putea niciodată, pentru că nu este normal, până la urmă e un drept pe care cineva îl are. Când vii și condiționezi starea socială, economică a unui student este de înțeles, alta e să condiționezi din cauza unui vaccin.

Dacă astfel de situaţii se vor petrece, așa cum este posibil să se petreacă, inclusiv desfacerea contractelor de muncă, dacă se petrece așa ceva, acele persoane care se consideră vătămate este necesar să se adreseze instanțelor, pentru că nu există o altă soluție când este vorba de astfel de măsuri administrative”, a declarat Renate Weber.

Tot în cadrul unei emisiuni la Antena 3, medicul Monica Pop argumentează de ce nu este de acord cu pașaportul de vaccinare, întrucât „orice vaccinat se poate îmbolnăvi”.

„Eu consider că spectatorii ajung să poarte mască și să fie distanțați, așa cum se preconizează, fiind vorba de numai 30% din numărul de locuri, pentru că certificatul de vaccinare nu folosește la nimic în sensul acesta.

Adică orice vaccinat se poate îmbolnăvi, asta se știe foarte bine. Vaccinul are altă menire: de a îl determina pe cel care se infectează să facă o formă mai ușoară a bolii, dar nici într-un caz nu îl ferește de boală. Deci, orice vaccinat se poate îmbolnăvi. Și atunci, la ce folosește certificatul de vaccinare? Poate oricare om care are certificat de vaccinare și intră într-un teatru, să fie bolnav, să fie pozitiv. Și atunci la ce folosește?

Este o mare discriminare!

Vreau să vă spun că datele oficiale de la INMS arată că peste 25.000 de vaccinați au făcut boala. Vaccinul nu te păzește de a lua boala, iar cel care a luat boala, bineînțeles că transmite.

Poate în proporție ceva mai mică decât unul care a făcut boala, dar oricum transmite. Deci, este total anormal. Și după părerea mea, ar trebui, dacă țin chiar atât de tare la aspectele acestea, să facă teste gratuite. Teste gratuite de salivă, de exemplu.

Eu consider că numai distanțarea și masca ajung pentru a fi spectatori la un teatru (…) Vreau să fie foarte clar pentru oricine. Vaccinurile au salvat omenirea, asta e realitatea, dar nu cu condiții de genul acesta. Toți copiii care nu mai sunt în lumea asta, cei 64 decedaţi de rujeolă, sunt copii nevaccinați. Deci, vaccinul e necesar în general. Eu am avut o reținere, pentru că este un vaccin foarte nou și nu știm încă…

Știm foarte bine că populația nu a fost corect informată, nici despre reacțiile adverse, care sunt cu totul și cu totul altfel decât au fost prezentate, chiar dacă nu sunt multe.”

Statisticile oficiale arată că 9,9% dintre persoanele testate în intervalul decembrie 2020 – aprilie 2021 au fost vaccinate. Dintre acestea, aproape jumătate (46,6%) s-au infectat cu covid-19. Aceste cifre fundamentează poziția susținută de doamna Monica Pop.

Citiţi şi:
Şeful CNCD s-a sucit: Libertățile speciale pentru vaccinați NU sunt neapărat discriminatorii
Adeverința de vaccinare la control, cetățene!

yogaesoteric
16 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More