BBC a pregătit scenarii secrete pentru a fi utilizate în cazul unei eventuale pene de curent în timpul iernii

Scenariile stabilesc modul în care corporația va liniști publicul în cazul unei pene de curent majore

BBC a pregătit scenarii secrete care ar putea fi citite în direct în cazul în care penuria de energie va provoca pene de curent sau întreruperea aprovizionării cu gaze în această iarnă.

Scenariile, consultate de The Guardian, prezintă modul în care corporația va liniști publicul în cazul în care o „pierdere majoră de energie electrică” va duce la întreruperea rețelelor de telefonie mobilă, a accesului la internet, a sistemelor bancare sau a semafoarelor în Anglia, Țara Galilor și Scoția. Irlanda de Nord nu ar fi afectată, deoarece rețeaua sa de electricitate este împărțită cu Republica Irlanda.

Cetățenii sunt sfătuiți să folosească radiourile din mașină sau receptoarele cu baterii pentru a asculta emisiunile de urgență pe frecvențele FM și pe unde lungi, rezervate de obicei pentru Radio 2 și Radio 4.

Un proiect de scenariu al BBC avertizează că o pană de curent ar putea dura până la două zile, iar spitalele și poliția ar putea fi supuse unei „presiuni extreme”.

Un alt text spune: „Guvernul a declarat că speră ca energia electrică să fie restabilită în următoarele 36-48 de ore. Diferite părți ale Marii Britanii vor începe să primească provizii intermitente înainte de această dată”.

Se înțelege că acestea au fost scrise de jurnaliștii BBC ca parte a planificării de rutină în caz de urgență pentru a face față unor scenarii ipotetice. Ele includ detalii locale pentru diferitele regiuni ale Marii Britanii.

În cazul unei urgențe naționale, BBC are un rol oficial în a ajuta la răspândirea informațiilor în întreaga țară, ca parte a planurilor de urgență civilă ale guvernului. Cadrul de guvernanță al radiodifuzorului prevede următoarele: „Dacă oricărui ministru al guvernului britanic i se pare că a apărut o situație de urgență, acel ministru poate solicita ca BBC să difuzeze sau să distribuie în alt mod orice anunț sau alt program”.

Guvernul colaborează cu BBC ca parte a procesului de planificare în caz de urgență, deși nu este clar dacă a avut vreo contribuție la aceste scenarii. Un purtător de cuvânt a declarat: „Nu am avut niciun răspuns: Guvernul este încrezător că acesta nu este un scenariu cu care ne vom confrunta în această iarnă”.

BBC a declarat că nu comentează cu privire la planurile sale de emisie de urgență.

Miniștrii s-au străduit să asigure întreprinderile și gospodăriile că este puțin probabil să aibă loc pene de curent. Cu toate acestea, National Grid, care supraveghează aprovizionarea cu energie electrică în Marea Britanie, a emis un avertisment rar că alimentarea cu energie ar putea fi în pericol. Organizația a declarat că, în cel mai rău caz, ar putea recurge la pene de curent planificate pentru până la trei ore pe zi dacă Rusia întrerupe toate livrările de gaz către Europa.

Directorul general al National Grid, John Pettigrew, a mers mai departe și a declarat că, dacă tot ceea ce ar putea merge prost s-ar putea petrece, ar putea avea loc pene de curent între orele 16:00 și 19:00 în zilele „foarte, foarte reci” din ianuarie și februarie, când viteza vântului este prea mică pentru a alimenta turbinele.

Scenariul preliminar al BBC sugerează că, în cazul unei pene de curent la nivel național, ar funcționa un serviciu radio temporar foarte redus de la centrul de emisie de urgență din Marea Britanie, numit EBC, situat într-o locație rurală nerecunoscută de BBC.

Acesta ar furniza buletine de știri din jumătate de oră pe frecvențele FM și pe unde lungi ale Radio 4 și un „serviciu muzical”, cu actualizări de știri pe spectrul FM utilizat de Radio 2.

Un scenariu utilizat în unele dintre scenarii presupune că electricitatea de rețea este disponibilă doar în câteva zone slab populate ale Scoției – Insulele de Vest, Orkney și Shetland și unele părți din Highlands.

Proiectele de scenarii pentru buletinele de știri în direct includ un spațiu pentru un citat din partea unui ministru al Cabinetului de Miniștri, cu numele fictiv Jose Riera.

Scenariile relatează că aceste pene de curent vor afecta sistemele de alimentare cu gaz și vor afecta rețelele de telefonie mobilă, bancomatele și accesul la internet. Semafoarele nu ar mai funcționa, provocând perturbări pe șosele.

Un scenariu scris pentru un buletin de știri ipotetic avertizează: „Serviciile de urgență se află sub o presiune extremă. Oamenii sunt sfătuiți să nu le contacteze decât dacă este absolut necesar”.

Acesta precizează că în Țara Galilor a fost înființat un centru de coordonare a situațiilor de urgență, în timp ce în Scoția, prim-ministrul Nicola Sturgeon prezidează reuniunea de planificare a situațiilor de urgență a guvernului descentralizat. Se adaugă: „Oficialii spun că nu există niciun risc actual pentru aprovizionarea și distribuirea alimentelor. Dar le cer oamenilor să aibă grijă de vecinii și rudele vulnerabile.”

Citiți și:
Ești pregatit? Fără curent electric, viața la oraș va fi extrem de grea
Elvețienii, anunțați să se pregătească pentru o pană de curent generală la iarnă! „Vor fi revolte, jafuri, omoruri!”
Vine iarna recesiunii în Europa. Fără gaz rusesc, începe „operațiunea termostatul”

 

yogaesoteric
18 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More