Bernard-Henri Lévy: ‘A fost greșit să lăsăm sănătatea doar pe mâna medicilor’


Într-un interviu acordat pentru cotidianul Le Parisien, filozoful Bernard Henri-Lévy, care a publicat recent cartea Acest virus care te înnebunește, a criticat dur măsura izolării și acceptarea acesteia de către cetățeni.

– În cartea dvs., avertizați despre efectele izolării. Acest episod a stricat democrația?

– Da, desigur. A accentuat tendințele care existau deja în societățile noastre: închiderea de sine, suveranismul, accentuarea naționalismului și apoi, desigur, faptul îngrijorător că am acceptat îngrădirea libertăților noastre.

– Există o predispoziție pentru o putere autoritară?

– Nu. Dar este necesar să fie remarcat că de fiecare dată, timp de 30 de ani, oamenilor li s-a spus: „vă garantăm mai multă egalitate, mai multă securitate sau mai multă sănătate, dar va fi în detrimentul libertății”, şi atunci ei sunt de acord. Acum a fost clar. În schimbul unei false speranțe de a „eradica” virusul, suntem gata să fim urmăriți, monitorizați, izolați, pe scurt, suntem gata de a accepta aceste modele de supraveghere de tip chinez care ne îngrozeau acum șase luni.

– Dar este, de asemenea, manifestarea solidarității cu cei mai fragili, cei mai bătrâni…

– Că medicii i-au tratat pe toţi la fel, cei mai vârstnici și cei mai tineri, că au refuzat să îi cupleze doar pe unii la un ventilator, asta este adevărat și este în onoarea sistemelor noastre spitalicești. Dar, în ceea ce privește solidaritatea cu bătrânii, sunt sceptic. Și nu am simțit-o mai mult decât în momentul valului de căldură din 2003. Da, au murit bătrâni de Covid-19. Dar mulți au murit de singurătate și de durere. Și nu am protestat prea mult, noi, cei sănătoși, când ni s-a cerut să îi izolăm, adică să-i aruncăm.

– A cui este vina în această acceptare a izolării? Politicieni, oameni de știință, fiecare dintre noi?

– Toate acestea la un loc. Savanții, desigur, care în realitate nu știau nici ei nimic şi care ne-au terorizat cu informațiile lor false. Dar și mass-media, care le-a dat cuvântul doar acestor oameni de știință, când ar fi putut foarte bine să dea cuvântul și psihologilor, profesorilor, șomerilor, șefilor, liderilor ONG-urilor responsabile pentru persoanele fără adăpost, grupurilor de femei afectate de violența domestică, toți cei pe care această izolare i-a expus și mai mult. Pe scurt, tot restul societății civile. Sănătatea este o problemă serioasă. A fost greșit să o lăsam doar pe mâna medicilor.

– Politicul a eșuat în responsabilitatea sa?

– La început, da. Chiar dacă doar dintr-un singur motiv. Erau speriaţi. Aveau la tâmplă pistolul acestor „asociații de victime” care amenințau să-i ducă în instanță și să se dezlănțuie.

– Ați vorbit despre „prima frică mondială”: este război?

– Nu, nu a fost un război. A fost doar o pandemie. Și pandemii de genul acesta, mai grave decât atât, au existat de-a lungul istoriei și, în special, în secolul XX. Marea înșelătorie este că ne-au spus din nou că această pandemie nu a avut precedent. Am scris această carte pentru a le spune oamenilor: „Data viitoare, să ne fie mai puțin frică”

– În ce stare ieșim din acest episod?

– Mai egoişti. Mai înspăimântaţi. Și cu această idee stupidă și monstruoasă în cap că ar fi necesar să alegem între „viață” și „economie”. Pentru că, ce înseamnă această alegere? Că economia este moarte…

– A fost un atentat la economie?

– A fost un atentat la viață. Deoarece economia reprezintă locuri de muncă, salarii, este o prosperitate mai mult sau mai puțin bine distribuită, pe scurt, este și viață. Această alegere între economie și viață, această idee potrivit căreia economia este un cuvânt murdar, un aspect murdar, un mecanism rău pe care l-am putea eradica apăsând pe întreruptor, este o otravă lentă care încă nu a terminat să-și producă efectele în lumea ieșită din izolare.

Citiţi şi:
Bernard-Henri Lévy: «O umanitate mascată este o umanitate plină de neîncredere, suspiciune și, într-o zi, de ură»
Bernard-Henri Lévy: «Virusul care ne înnebunește»
Pierre Manent: Este timpul să ne trezim!

yogaesoteric
27 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More