BlackRock intenționează să cumpere Ucraina

BlackRock va oferi o foaie de parcurs pentru reconstrucția Ucrainei.

Ucraina are un nou susținător occidental. Acesta nu este un stat național sau un contractor militar, ci corporația financiară BlackRock.

Ucraina a anunțat la începutul lunii ianuarie că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a avut o videoconferință cu directorul general al BlackRock, Larry Fink. Se pare că cei doi au convenit să își coordoneze investițiile pentru a reconstrui țara distrusă de război.

Un raport de pe site-ul președintelui ucrainean privind întâlnirea a apreciat implicarea BlackRock, numind compania „unul dintre cei mai importanți manageri de investiții din lume” și subliniind că „gestionează active ale clienților în valoare de aproximativ 8 trilioane de dolari”.

Zelenskyy și Larry Fink au convenit să se concentreze în viitorul apropiat pe coordonarea eforturilor tuturor potențialilor investitori și participanți la reconstrucția țării noastre și pe direcționarea investițiilor către cele mai importante și cu impact sectoare ale economiei ucrainene”, se arată în comunicat.

În comunicat se mai spune că unii directori ai BlackRock vor vizita Ucraina în 2023 pentru a-și îndeplini atribuțiile de consiliere. „În conformitate cu acordurile preliminare încheiate la începutul acestui an între șeful statului și Larry Fink, echipa BlackRock lucrează de câteva luni la un proiect de consiliere a guvernului ucrainean privind structurarea fondurilor de reconstrucție a țării”, a precizat guvernul ucrainean.

Un astfel de acord preliminar între BlackRock și Ucraina a fost un memorandum de înțelegere semnat de Ministerul ucrainean al Economiei și BlackRock Financial Markets Advisory la Washington, D.C., pe 10 noiembrie 2022. Acordul prevede că BlackRock FMA va consilia guvernul ucrainean, în special Ministerul Economiei, cu privire la o foaie de parcurs pentru investiții în vederea reconstrucției economiei ucrainene.

Comunicatul de presă al BlackRock, datat 10 noiembrie, este plin de limbaj corporatist gol-goluț. Potrivit memorandumului, BlackRock va colabora cu Ucraina „pentru a stabili o foaie de parcurs în vederea punerii în aplicare a cadrului de investiții, inclusiv identificarea opțiunilor de proiectare pentru configurația, structura, mandatul și guvernanța planificate”.

O întâlnire anterioară între Zelensky și Fink, în septembrie, aparent aranjată de Andrew Forrest de la Fortescue Metals Group, a pus bazele colaborării tot mai strânse a guvernului ucrainean cu BlackRock. Se pare că președintele ucrainean și directorul general al BlackRock au discutat despre cum să atragă investiții publice și private în Ucraina.

În SUA, firma de investiții cu sediul la New York a ajuns pe prima pagină a ziarelor. Un raport al Wall Street Journal din vară susținea că BlackRock a fost una dintre cele câteva mari firme de investiții responsabile pentru distorsiunile de pe piața imobiliară. Raportul a subliniat modul în care BlackRock și alte firme similare își folosesc capitalul masiv pentru a cumpăra locuințe familiale, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Creșterile de prețuri menționate au două efecte economice imediate. În primul rând, costurile mai mari ale locuințelor avantajează proprietățile deja deținute de BlackRock, în special în zonele în care compania a investit masiv. Al doilea impact este că prețurile ridicate în mod artificial determină strămutarea familiilor implicate în câmpul muncii, lăsând ca singurii jucători de pe piață să rămână doar cei bogați sau firmele de investiții cu un capital uriaș. În Houston, de exemplu, se pare că miliardarul Fink este responsabil pentru un sfert din achizițiile recente de locuințe. Pur și simplu cumpără cartiere întregi și le folosește ca proprietăți de închiriat. BlackRock contribuie la crearea unei clase de chiriași permanenți, chiar dacă se știe de mult timp că deținerea în proprietate a unei locuințe este unul dintre elementele cheie în construirea bogăției și menținerea clasei de mijloc americane.

Totul pare a fi destul de jenant: putem fi aproape siguri că BlackRock este plătit generos de către guvernul ucrainean pentru a oferi consultanță cu privire la programul de reconstrucție. Și de unde își ia guvernul ucrainean fondurile în acest moment, când economia sa este în scădere, iar războiul este o propunere costisitoare? De la guvernul Statelor Unite ale Americii, desigur. Până la sfârșitul anului calendaristic, SUA vor fi oferit 13 miliarde de dolari în sprijin bugetar direct guvernului ucrainean pentru a evita deficitele și chiar falimentul. Iar președintele Joe Biden a promis că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Așadar, BlackRock este plătit de contribuabilii americani, prin intermediul guvernului ucrainean, pentru a dezvolta un plan care să asigure succesul viitoarelor lor investiții în Ucraina, realizate cu banii obținuți din lipsa de accesibilitate a locuințelor americane. De ce și-ar dori elita noastră financiară și politică pacea într-un astfel de acord?

Citiți și:
Dictatura globală a finanțelor: Blackrock, Vanguard și State Street
Pentru ca Vanguard și Blackrock să-și piardă puterea, o masă critică de oameni este necesar să pună etica mai presus decât câștigul monetar

 

yogaesoteric
2 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More