Bucureşti 25 ianuarie 2005: Domnul Gregorian Bivolaru nu a fost condamnat pentru săvârşirea presupuselor infracţiuni

POZIŢIA OFICIALĂ EXPRIMATĂ DE CORPUL AVOCAŢILOR DOMNULUI GREGORIAN BIVOLARU REFERITOARE LA INIŢIATIVA COTIDIANELOR „GARDIANUL” ŞI „ZIUA” DE A ACORDA O RECOMPENSĂ DE 50.000.000 LEI CELOR CARE OFERĂ INFORMAŢII ESENŢIALE PENTRU PRINDEREA LUI GREGORIAN BIVOLARUBucureşti 25 ianuarie 2005: Domnul Gregorian Bivolaru nu a fost condamnat de către nici o instanţă judecătorească pentru săvârşirea presupuselor infracţiuni la care se face referire în cotidianele menţionate.


Alături de alte persoane, domnul Gregorian Bivolaru este implicat într-o procedură judiciară ce are ca obiect stabilirea vinovăţiei sau nevinovăţiei acestora.


Conform art.5/2 din Codul de procedură penală şi art.6 pct.2 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale,  ratificată de către România prin Legea nr.79/1995, „orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia va fi legal stabilită.”


Conform articolelor citate mai sus, din punct de vedere legal, de altfel singurul care are relevanţă într-o societate democratică bazată pe domnia legii, dl. Gregorian Bivolaru este considerat nevinovat.


Orice campanie mediatică, directă sau indirectă, explicită sau implicită, împotriva unor cetăţeni a căror vinovăţie nu a fost stabilită în mod legal, încalcă grav principiul fundamental al prezumţiei de nevinovăţie prin propagarea ideii de vinovăţie a cetăţeanului înainte ca aceasta să fie stabilită legal.


În mod similar, campaniile mediatice care inoculează în societate stigmatul vinovăţiei penale a unor cetăţeni înainte ca aceştia să fie condamnaţi, prejudiciază în mod grav atributele de echitate şi imparţialitate ale procedurilor judiciare în care sunt implicaţi aceşti cetăţeni, încălcându-se flagrant art. 6 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului care garantează dreptul oricărui cetăţean la un proces judiciar echitabil şi imparţial, lipsit de orice presiune mass-media.


Reamintim faptul că tocmai pentru a asigura un caracter imparţial şi echitabil, judecarea procesului în care este implicat şi domnul Gregorian Bivolaru  a fost strămutat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de pe rolul instanţelor din Bucureşti pe rolul instanţelor din Sibiu.


În concluzie, corpul avocaţilor domnului Gregorian Bivolaru a considerat necesar şi oportun să-şi exprime în mod public poziţia faţă de menţionata campanie de presă, pentru a fi cunoscut în mod corect statutul legal al domnului Gregorian Bivolaru şi prin aceasta să se asigure că drepturile sale constituţionale nu vor fi iremediabil afectate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More