Canada: Guvernul Trudeau vrea să elimine simbolurile religioase de pe stema țării

Guvernul Trudeau intenționează să reproiecteze coroana canadiană care se află pe stema regală, prin eliminarea tuturor simbolurilor religioase.

Potrivit National Post, Autoritatea heraldică din Canada, organismul responsabil cu aprobarea stemelor în Canada, va înlocui Crucea Sf. Edward, care se află pe stemă din 1957, cu ceea ce criticii descriu a fi „coroana Trudeau”.

De asemenea, se așteaptă ca în noul design să fie eliminate toate simbolurile religioase, crucile și simbolul heraldic fleur de lis (floare de crin, simbol al regalității) urmând să fie înlocuite cu frunze de arțar, fulgi de nea și stele, ceea ce i-a determinat pe unii să acuze Partidul Liberal de politizarea simbolului coroanei și a stemei.

 

Actuala stemă regală din Canada

Coroana canadiană propusă nu are nicio legătură cu Regele sau cu încoronarea, iar unitatea simbolului Coroanei Regale, care reprezintă suveranul în toate zonele, va fi ruptă, ceea ce va distanța și mai mult Regele și monarhia ca instituție”, a comentat Christopher McCreery, autor și expert în relația Canadei cu Coroana.

În esență, se aseamănă cu un nou steag național ridicat de Ziua Canadei, fără consultare sau dezbatere, creat în secret de cei care doresc să-și avanseze viziunea personală despre țară”, a adăugat acesta.

Liderul Partidului Reformist, Preston Manning, a contestat decizia, întrebându-l pe ministrul Patrimoniului, Michel Dupuy, cui îi aparțin simbolurile canadiene: „Suveranului, guvernului, vreunui parlamentar liberal sau poporului Canadei? De ce oamenii din Canada nu au fost consultați și implicați în modificarea stemei Canadei?”.

Deși modificările este necesar să fie aprobate în cele din urmă de monarhul englez, regele Carol al III-lea are prea puțină putere reală de a anula decizia dacă noul design este promovat activ de guvernul canadian.

Stema originală a Canadei a fost adoptată prin proclamarea de către Regele George al V-lea în 1921. În 1994, a fost adăugată o inscripție pe care scria: „Desiderantes Meliorem Patriam”, care înseamnă „Doresc o țară mai bună”, din Epistola către Evrei.

Nu este prima încercare de a elimina simbolurile religioase din Canada, în ciuda afirmațiilor repetate ale prim-ministrului Justin Trudeau că este un „catolic credincios”. În 2019, guvernul Quebecului a adoptat un proiect de lege care interzice funcționarilor publici să afișeze simboluri religioase atașate persoanei lor în timpul lucrului.

Citiți și:
Trudeau, marioneta lui Schwab WEF Young Global Leader, este pe cale să preia controlul asupra internetului din Canada și să cenzureze tot ce se opune narațiunii sinistre a instituției
Canada: Guvernul Trudeau instituie un „program național de identitate digitală”

 

yogaesoteric
1 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More