Capcanele lumii: De ce companiile produc produse de calitate scăzută?

V-ați întrebat vreodată de ce companiile continuă să producă produse de slabă calitate, care nu numai că sunt dăunătoare pentru oameni, dar și pentru planetă? Eu mă întreb. De fapt, mă gândesc la asta încă de când eram copil. Dar abia la douăzeci de ani, când am început să mă gândesc cum am putea reproiecta societatea pentru a o face mai bună, am aflat de ce situația este astfel în lumea noastră actuală.

Capcana cursei către în jos este un concept care ne poate ajuta să ne reprezentăm modul în care infrastructurile noastre sociale actuale stimulează companiile să se angajeze în acest tip de comportament pentru a continua să funcționeze cu „succes”. În acest caz, vom defini succesul ca fiind obținerea de bogăție financiară.

Acest concept ne ajută, de asemenea, să ne debarasăm de ideea că societățile sunt pur și simplu rele și lipsite de etică și ne permite să începem să vedem mai clar problema reală, de fond. Dacă reușim să identificăm cu adevărat orice problemă și diferitele moduri în care aceasta se leagă de alte domenii ale societății, putem începe să rezolvăm problemele de la bază.

Capcana cursei spre în jos

Investopedia definește acest concept ca fiind:

Cursa spre în jos se referă la o situație concurențială în care o companie, un stat sau o națiune încearcă să submineze prețurile concurenței prin sacrificarea standardelor de calitate sau a siguranței lucrătorilor (deseori sfidând reglementările), sau prin reducerea costurilor cu forța de muncă.”

Probabil că ați recunoscut că aceasta se petrece în lumea noastră. Apple își schimbă calitatea componentelor pentru a economisi bani și a concura mai bine pe piață. Rezultatul este un produs mai scump, care este mai prost, ca să nu mai vorbim de povestea despre condițiile de la atelierele de asamblare Apple, asemănătoare cu cele din China, unde sunt fabricate telefoanele lor.

Să luăm la un exemplu ipotetic. Patru companii încep să producă cereale pentru micul dejun pentru copii. La începutul activității lor, companiile folosesc ingrediente de înaltă calitate, poate chiar organice, pentru a-și face cerealele. Nu există zaharuri, adaos de coloranți sau conservanți nocivi. Pe măsură ce trece timpul, companiile fac bani, concurând între ele, dar, în cele din urmă, acționarii uneia dintre acestea încep să se simtă puțin neliniștiți în timpul unei crize economice și doresc mai mult randament pentru investițiile lor.

Pentru a-i liniști pe acționari, compania respectivă decide că va reduce costurile pentru a crește profiturile. Își schimbă grâul de înaltă calitate cu un echivalent OMG mai ieftin. Adaugă sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și coloranți artificiali în amestec, adăugând bezele colorate în cereale. Acest fapt nu numai că scade costul produsului lor de înaltă calitate, dar acum, de asemenea, creează o dependență față de produs la copiii care mănâncă aceste alimente. Chiar și adulții ar putea să fie vizați. O piață extinsă!

În încercarea de a ține pasul cu profiturile în scădere, celelalte companii încep să le urmeze exemplul și să găsească propriile modalități de a economisi bani cu cerealele lor. La urma urmei, dacă nu o fac, vor pierde jocul de a face bani și de a rămâne în afaceri. Așadar, introduc ingrediente de calitate inferioară, vizează dependența de zahăr și implementează cele mai eficiente practici de marketing, găsesc o modalitate de a-i face pe copii să se identifice cu mascote simpatice pe cutii. Desigur, acestea se petrec pas cu pas. Slăbind etica și moralitatea noastră cu fiecare etapă.

Acest joc va continua la nesfârșit până când, în cele din urmă, calitatea alimentelor va fi atât de proastă, în timp ce prețurile vor fi în concordanță cu ceea ce vor și pot plăti consumatorii. Dar în felul acesta este afectată profund o generație de copii care nu sunt bine hrăniți și care sunt dependenți de zahăr sau de sirop de porumb bogat în fructoză. Profitul este asigurat, iar sănătatea colectivă a societății scade.

Ați putea argumenta că, gestionând afacerile în acest mod, sunt angajați mai mulți oameni și, prin urmare, crește numărul oamenilor ce dispun de suficiente mijloace financiare și apare o creștere a calității vieții. Dar problema cu acest argument este că nu recunoaște că jucăm un joc măsluit pe care noi l-am inventat și pe care îl putem modifica. Principalul motiv pentru care continuăm cu jocul actual este pentru că am fost convinși că acesta este cel mai bun act pe care îl putem face. Acceptăm aceasta, deoarece marea majoritate dintre noi nici măcar nu pune la îndoială sau nu înțelege cum sunt trucate sistemele noastre.

Sunteți dispuși să plătiți mai mult?

S-ar putea, de asemenea, să credeți că „votul cu dolarul dumneavoastră” este calea de urmat. Și poate că, în unele cazuri, aceasta ar putea funcționa. Aceasta poate fi, de asemenea, o modalitate de a rezolva problemele pe termen scurt care apar, dar este cu adevărat o soluție pe termen lung?

„A vota cu dolarul tău” înseamnă să accepți costuri mai mari asociate cu produse de înaltă calitate – poate un standard de produse care ar fi necesar să fie urmărit pentru început.

Dacă consumatorii decid să plătească mai mult într-un domeniu al pieței, vor avea suficienți bani pentru a face la fel în alte domenii ale pieței? Cel mai probabil, nu. De fapt, marea majoritate a oamenilor nici măcar nu își pot permite să plătească mai mult, având în vedere starea de sărăcie locală și planetară. Astfel, va exista întotdeauna o piață mare pentru produsele de calitate scăzută.

O altă concepție cheie a sistemului nostru economic este că cei bogați vor deveni întotdeauna mai bogați, iar cei săraci vor deveni întotdeauna mai săraci. Inflația va face întotdeauna ca „votul cu dolarul” să devină din ce în ce mai dificil cu fiecare an care trece. Ne putem aștepta la ceva diferit din partea acestui sistem?

Soluția?

Aceasta este cea mai dificilă parte a acestei discuții. În primul rând pentru că invită oamenii să uite tot ceea ce știu, au studiat și au ajuns să învețe să stăpânească despre a fi o rotiță în angrenajul sistemului nostru.

Soluția la o astfel de problemă nu se axează neapărat pe a face lobby pe lângă guvern pentru a subvenționa ingredientele organice, astfel încât companiile producătoare de cereale pentru micul dejun să poată oferi cereale de calitate superioară la un preț mai mic. Poate că acest tip de acțiune poate crea o soluție izolată pe termen scurt, dar ce alte probleme vor apărea în urma redirecționării subvențiilor? Cine va fi următorul care se va supăra? Vor oamenii să fie impozitați mai mult?

Încercarea de a rezolva această problemă izolată probabil va crea mai multe probleme în altă parte, având în vedere structura societății noastre actuale. Este necesar să ne gândim la un nou sistem. Și apoi să punem în aplicare un plan de tranziție rapidă către acesta.

Discuția amănunțită în jurul reproiectării societății este punctul în care ne aflăm. Ca cineva care se gândește la aceste aspecte de aproape 20 de ani, este interesant să văd câți oameni din întreaga lume îmbrățișează și ei această realitate.

Oricât de mult ar părea o discuție dificilă, deoarece majoritatea oamenilor nu-și pot imagina o societate în afara celei pe care o avem în prezent, aceasta este singura noastră opțiune. În loc să petrecem sute de ore în cadrul unor reuniuni și evenimente de amploare discutând despre cum putem face modificări minore în cadrul sistemelor noastre existente, care de cele mai multe ori nu vor face decât să creeze mai multe probleme, am putea să ne aducem laolaltă inteligența pentru a discuta despre o reproiectare cu totul diferită a societății, care să pună calitatea vieții și prosperitatea ființei umane în fruntea listei de priorități.

Societatea noastră actuală nu acordă prioritate calității vieții pentru toți oamenii. Nu acordă prioritate nici prosperității planetei, a animalelor și a oamenilor. Pentru oameni, nu se acordă prea multă atenție sănătății emoționale, sănătății mentale, spiritului sau bucuriei. Noi suntem muncitori. Producem widget-uri și menținem economia în continuă creștere. Cum ne putem aștepta ca o lume să producă o calitate ridicată a vieții când aceasta nu este literalmente prioritatea structurilor societale pe care este construită?

De unde începem?

De unde începe totul? Ei bine, o transformare a modului în care analizăm problemele este cu siguranță ceva care este necesar să se producă. În loc să vedem situația pur și simplu la suprafață și să ne grăbim să identificăm problema izolată, putem să ne extindem analiza pentru a vedea cum sunt legate problemele? Putem să trecem dincolo de ideologiile politice pentru a vedea alte moduri de a privi problemele? Ne acordăm cu adevărat timp pentru a înțelege o altă persoană, experiențele celuilalt și cum este viața fiecăruia dintre noi?

Cred că multe dintre aceste calități reprezintă fundamentul pentru a depăși multe dintre provocările actuale. Dar va fi nevoie de o intenție concentrată de a dezvolta aceste calități și capacități în noi înșine pentru a ajunge acolo.

Autor: Joe Martino, collective-evolution.com

Citiți și:
De ce sunt acum monopoluri? Pentru că aşa a zis evreul sefard David Ricardo
Distributism: Nici capitalism, nici socialism

 

yogaesoteric
16 septembrie 2022

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More