CÂTEVA CURIOZITĂȚI UIMITOARE ȘI MAI PUȚIN CUNOSCUTE DESPRE SĂRUT

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Semn, dar și simbol a unei intimități amoroase ce se bazează pe iubire reciprocă sau a sentimentelor reale de afecțiune, sărutul sincer poate fi un elixir de viață împlinită și chiar de viață lungă, așa precum întâlnim în basme, cum ar fi în cazul Albei ca Zăpada sau a Frumoasei din Pădurea Adormită. Sărutul sincer bazat pe iubire simbolizează renașterea, reînnoirea, transformarea, ca urmare a ideii de „suflu de viață nouă, încântătoare”. Un exemplu de acest gen, tot din povești, este acela al broaștei care se transformă în prinț după ce a fost în prealabil sărutată de prințesă, iar un alt exemplu este resuscitarea după înec, care, după cum știm unii dintre noi, se face tot prin intermediul buzelor.

Pe de altă parte, sărutul nesincer poate avea și o conotație nefastă, de trădare, dacă ne referim la celebrul sărut al lui Iuda.

Cu ocazia sărbătoririi astăzi, 6 iulie, a Zilei Internaționale a Sărutului, vă invităm să aflăm cu toții anumite aspecte interesante, pe care este cu putință să nu le știți încă despre sărut.

 

CÂTE CEVA DESPRE SĂRUT ÎN ISTORIE

În Antichitate se credea aproape în unanimitate că sărutul unește într-un mod indescriptibil, euforic, sufletele a două ființe umane. În timp ce romanii diferențiau trei categorii de sărut: „Osculum” – sărutul ce este oferit pe obraz, „Basium” – sărutul ce este oferit pe buze şi „Savolium” – sau sărutul intim, profund, faimosul tratat al erotologiei indiene, Kama Sutra descrie 31 de tipuri de sărut. Cea mai veche descriere a unui sărut pe gură apare în poemul indian Mahabharata, o epopee ce a fost scrisă cu aproape 3.500 de ani în urmă. Potrivit antropologilor, India a fost cea care i-a învăţat pe grecii antici o mulțime de taine referitoare la sărut, după ce Alexandru cel Mare a avut o campanie militară în India, cam aproximativ în anul 326 î.Hr. În unele culturi se credea în antichitate că un suflet ar putea fi reîncarnat printr-un simplu sărut.

De-a lungul istoriei, sărutul a fost și a rămas un gest aproape sacru, solemn. Sărutul care consfințește o ceremonie de nuntă datează încă din vremea antică romană, când tradiția consemna că semnarea unui contract era necesar să fie după aceea celebrată printr-un sărut. În Evul Mediu, biserica catolică a interzis sărutul între ființele umane de sex opus în afara căsătoriei. O soție sărutată de un alt bărbat decât soțul ei era apoi supusă oprobriului public, dacă acest gest era observat. Totuși, se cunosc multe cazuri în secolul al XIII-lea în care atunci când un bărbat pleca în călătorie soția să îl săruta la despărţire atât pe el, cât şi pe însoţitorul acestuia. Sărutul avea și o funcție de salut în aceea perioadă. Secolul al XVII-lea şi perioada cunoscută ca fiind Marea ciumă aveau să înlocuiască obiceiul sărutului ca salut cu ridicarea respectuoasă a pălăriei, sărutul în timpul epidemiei de ciumă fiind aspru pedepsit, chiar cu moartea. Într-un dicționar din secolul al XVIII-lea apare o definiție în felul ei nostimă a sărutului: „sărutare (sau lins pe bot ori plescăit de buze) fiind o izbire sau o unire înflăcărată provenită din iubire în care gura unuia apasă atât de tare pe gura celuilalt încât atunci când are loc dezlipirea buzelor se aude un sunet caracteristic de plăcere”.

În China şi Japonia, săruturile erotice nu aveau loc niciodată în public.

Oamenii din zona de Sud a Oceanului Pacific, pe teritoriul insulei Mangia, nu au cunoscut deloc sărutul până pe la începutul anului 1700, cu ocazia sosirii în acea zonă a europenilor.

Sărutul a fost pentru prima dată studiat în secolului al XX-lea, de istoricul Ernest Crawley, iar el îl considera „o expresie universală a sentimentelor de afecțiune, iubire sau venerare”.

Ideea unei zile speciale ce este dedicată sărutului le aparține britanicilor, iar Organizația Națiunilor Unite (ONU) este cea care a stabilit o zi în care acesta să fie celebrat în toată lumea: 6 iulie.

CÂTE CEVA DESPRE ORIGINEA SĂRUTULUI

Există o știință care studiază sărutul și se numește Filematologie. Două teorii distincte explică originea actului de a săruta pe cineva. Prima le aparține psihologilor evoluționiști care susțin că sărutul își are originea în preistorie, când mamele pasau între dinți mâncarea bebelușilor și, pentru a-i determina apoi să o înghită, o treceau din gura lor în gura micuților cu îndemânare. Există diferite comportamente animale spontane care arată utilizarea sărutului la anumite specii de mamifere (îndeosebi la primate) și chiar la unele păsări. Aceasta i-a făcut pe unii oameni de știință să concluzioneze că sărutul la ființele umane face parte dintr-un comportament instinctiv benefic și este o funcție biologică a buzelor.

O a doua teorie susține că suntem programați genetic pentru sărut, iar acesta constituie pentru ființele umane o necesitate fiziologică, deoarece în timpul unui sărut ne putem da seama în mod intuitiv de compatibilitățile ce există între cele două ființe uman ce se sărută, aceasta în măsura în care ele sunt foarte atente și empatice. În funcţie de ce cantităţi de testosteron, dopamină, serotonină sau, respectiv, oxitocină şi estrogen conţine saliva celuilalt (în cazul unor săruturi intime), în mod inconștient descoperim, după ce în prealabil analizăm, dacă suntem potriviți pentru a alcătui un cuplu și într-o anumită măsură ne putem da seama care care sunt șansele ca relația noastră amoroasă să fie una fericită și chiar de durată.

SĂRUTĂRILE SINCERE, PLINE DE IUBIRE, NE FAC FERICIŢI

Explicația științifică a faptului că sărutul ne face fericiți este aceea că în timpul sărutului sunt în simultaneitate eliberați de către creier (aceasta în sfera conștiinței) hormonii specifici ai fericirii (endorfină, dopamină, serotonină, oxitocină şi adrenalină). Atunci când buzele noastre se ating cu buzele unei alte ființe umane, survine un proces de polarizare a energiilor lăuntrice polar opuse, în cazul ființelor umane de sex opus și cu aceea ocazie miliarde de celule nervoase transmit neurotransmiţători prin creier, ducând la eliberarea unui adevărat cocktail de hormoni binefăcători. Femeile, spre exemplu, au un nivel mult mai ridicat al hormonului oxitocină, ce este prezent în saliva lor din abundență. Acest hormon este cunoscut tocmai de aceea sub numele de hormonul dragostei şi atunci când au loc schimburi intime, în care saliva este preluată chiar în cantități mici, provoacă emoţii intense, cum ar fi iubirea și în simultaneitate cu aceasta survine starea de încredere şi chiar de linişte.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich susțin că există o corelație specifică, ba chiar destul de puternică, între hormonul oxitocină și starea de fidelitate a  celor doi iubiți unul față de celălalt. De asemenea, bine-cunoscutul hormon al fericirii – dopamina (atunci când este prezent din abundență în universul ființei umane) – face ca sărutul să fie și mai special, ba chiar savuros. Dopamina produce senzația de bine pregnant, iar adrenalina crește tonusul constructiv, face să crească în mod armonios nivelul glicemiei, echilibrează tensiunea și ritmul cardiac. Eliberarea de oxitocină produce o transpirație binefăcătoare, iar în cazul bărbatului generează erecția spontană a penisului și în cazul femeii declanșează o stare specifică de erecție în zona clitorisului, dar condiția de bază este în ambele cazuri iubirea puternică. Endorfina ajută la eliminarea pe cale naturală a stresului și face să fie declanșată în ființă o stare de bine și chiar de relaxare.

În plus, s-a observat că sărutul face să scadă nivelul cortizonului, care după cum știm este hormonul stresului. Un studiu din anul 2009 a măsurat nivelurile hormonale ale unor cupluri care se iubeau cu putere mai ales atunci când astfel de cupluri se sărutau. S-a descoperit cu acea ocazie că atât bărbații, cât și femeile au prezentat o scădere considerabilă a nivelului de cortizon în organism, ceea ce era totodată un semn al apariției unei stări de relaxare. Din acest motiv, studiile au ajuns la concluzia că un sărut sincer, plin de afecțiune de bună dimineața poate fi un medicament perfect și gratuit ce previne bolile legate de stres și se află la îndemâna noastră cu condiția să nu uităm să-l oferim cu generozitate. Dacă oferim chiar mai multe săruturi este necesar să știm că oricât de multe ar fi, ele nu generează niciodată efecte secundare nefaste.

EFECTELE PROFUND BENEFICE ALE SĂRUTULUI ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Puțini sunt aceia care știu că buzele sunt aproape de 200 de ori mai sensibile decât vârfurile degetelor, fiind totodată mai senzitive chiar decât organele genitale (inclusiv la femeie). Ele prezintă peste un milion de terminații nervoase. Din punct de vedere yoghin, toate acestea semnalează tot atâtea canele subtile (NADI-uri). Prin urmare, la nivelul buzelor avem nu numai un milion de terminații nervoase ci peste un milion de canale subtil-energetice (NADI-uri). Întocmai precum amprentele digitale, nu există o pereche de buze care să fie asemănătoare și, datorită schimburilor energetice complexe dintre cele două ființe, dat fiind faptul că fiecare ființă umană este în felul ei unică datorită combinațiilor imense ce apar în microcosmosul fiecărei ființe umane, multitudinea energiilor ce sunt captate prin intermediul proceselor de rezonanță ocultă face implicit ca niciodată să nu existe două săruturi identice. S-a descoperit faptul că avem unii neuroni specializați care ne permit să descoperim buzele celuilalt sau a celeilalte pe care o iubim, chiar şi pe întuneric. Acest aspect este uimitor, dar a fost constatat.

Cel mai important muşchi ce este utilizat în timpul sărutului este „orbicularis oris”, cunoscut ca fiind mușchiul sărutului. Acest muşchi permite buzelor să se încreţească. O serie de alți mușchi sunt puși la treabă în timpul unui sărut. Când te săruţi chiar așa, în joaca amoroasă, soliciți între 12 și 30 dintre muşchii feţei, în funcție de pasionalitatea și intensitatea sărutului, numărul de mușchi angrenați atunci va crește. Practic este un mod plăcut de a face exerciții pentru înfrumusețarea feței sau pentru menținerea frumuseții feței. Sărutul este un antidot natural pe care îl avem cu toții la dispoziție, anti-îmbătrânire.

În plus, un sărut arde în mod spontan între 2 și 6 calorii pe minut. În măsura în care dorim să realizăm o cură de slăbire, în loc să mergem și să realizăm fel și fel de exerciții plicticoase la sălile de sport, ne putem angrena în veritabile ședințe de sărut cu ființa iubită de sex opus și vom constata că efectele unei astfel de terapii nu vor întârzia să apară.

Peste 4.000 de bacterii sunt schimbate în timpul unui sărut intens. Acestea activează sistemul de apărare al organismului și în felul acesta survine o întărire a sistemul imunitar. Acest aspect se datorează energiilor subtile sublime ale iubirii care în mod spontan ne inundă ființa atunci când iubim sau atunci când suntem iubiți și suntem gratificați cu sărutări pasionale. Prin urmare, persoanele care sărută cu multă iubire și adeseori, se îmbolnăvesc mult mai puțin. Conform site-ului Popular Science, dacă o femeie însărcinată primește astfel o mică doză de virusuri sau bacterii, organismul ei creează anticorpi de care va beneficia și viitorul copil, dacă și-a primit în prealabil doza necesară de săruturi pline de iubire. Totuși, în cazul ființelor umane care sărută în mod formal, fără să iubească, este menționat faptul că unele boli se pot transmite printr-un astfel de sărut.

În cazul săruturilor ce izvorăsc dintr-o iubire intensă, constantă și care sunt oferite ființelor umane care la rândul lor manifestă o stare de iubire, chiar și dinții devin mai sănătoși. În plus, sărutul sincer, plin de iubire, stimulează producerea de salivă, care, dat fiind faptul că survine secreție de calciu cu acea ocazie, ajută chiar la întărirea smalțului. Alte efecte benefice ale salivării în exces sunt curățarea gurii de unele bacterii dăunătoare chiar de pe dinți și reducerea depunerilor de placă bacteriană.

În cazul acelora care suferă de alergii, sărutul are o pregnantă funcție terapeutică, ameliorând destul de repede simptomele reacțiilor alergice. Având în vedere acest aspect, se impune o astfel de terapie prin sărut, care este gratuită, la îndemâna oricui, cu condiția să iubim din plin. Mai ales pentru ființele umane care suferă de alergii, aceasta este o terapie la îndemâna lor. Conform unui studiu japonez, persoanele care se sărută pasional, cu iubire, au un nivel mai scăzut al proteinei IgE, proteină care declanșează sâcâitoarele simptome ale alergiilor, cum ar fi nasul care curge, gâtul adeseori iritat, lăcrimarea excesivă și inexplicabilă. În conformitate cu studiul japonez pe care l-am menționat, pentru ca sărutul să aibă astfel de efecte antialergice, el trebuie să fie realizat cu multă afecțiune, cu tandrețe, cu o focalizare lăuntrică ce este considerabilă și să dureze cel puțin 30 de minute. Având în vedere toate aceste efecte, o astfel de terapie suplimentară și gratuită este la îndemâna noastră, în locul unei terapii cu medicamente de sinteză, care, după cum știm, au și o mulțime de efecte secundare nefaste.

În timpul sărutului plin de iubire între ființe umane care iubesc și care se iubesc, trupul secretă o substanță euforică ce este de 200 de ori mai puternică decât morfina, ceea ce explică starea pregnantă de euforie pe care o trăim în cadrul unor astfel de experiențe împlinitoare. Datorită acestei substanțe, sărutul are și un efect rapid de calmare și chiar de anihilare a durerii. Se cunoaște faptul că atunci când mamele își sărută copiii, durerea acestora trece apoi ca prin farmec.

În plus, sărutul are și importanta funcție de a amorsa și chiar de a mări dorința amoroasă sexuală, iar efectele benefice ale activității sexuale, bazate însă pe continență sexuală deplină, pe transfigurare și pe consacrarea prealabilă a roadelor lui Dumnezeu, asupra organismului sunt deja extrem de amplu documentate în cadrul școlii noastre de yoga. Nu este cazul să pierdem din vedere însă că sărutul este și un excelent „aperitiv” amoros sexual, mai ales în cadrul preludiului, precum și pe întreaga durată a unui joc amoros bazat pe iubire reciprocă. În ceea ce privește activitatea amoroasă, sexuală, sărutările pasionale, intime, îmbătătoare, au efectul de a crește considerabil prezența anumitor anticorpi în organism, iar o astfel de experiență combate pe cale naturală depresia, întărește organismul în fața bolilor și îmbunătățește pe cale perfect naturală activitatea sistemului imunitar.

Din punct de vedere psihic, sărutul contribuie substanțial la îmbunătățirea imaginii de sine, datorită energiilor subtile ce sunt captate atunci când o ființă umană care ne iubește, ne gratifică cu o astfel de manifestare plină de tandrețe (sărut), iar acest aspect a fost chiar validat de către un studiu german ce a fost după aceea prezentat de CNN. Printre altele acest studiu susține, nici mai mult, nici mai puțin, decât că bărbații care își sărută în mod pasional și plin de iubire iubitele înainte de a pleca la muncă, tind să aibă venituri mai mari spre deosebire de aceia care nu fac niciodată acesta. Totodată s-a constatat că astfel de bărbați trăiesc cu cinci ani mai mult decât aceia care nu fac aceasta.

UNELE STATISTICI SEMNIFICATIVE REFERITOARE LA SĂRUT

60% dintre bărbaţi şi femei susţin că primul sărut are un impact decisiv în alegerea iubitei sau a iubitului.

O ființă umană petrece în medie 20.160 minute (respectiv două săptămâni) din întreaga viaţă sărutându-se cu ființele umane de sex opus pe care le iubește și care o iubesc.

Aproximativ 50% dintre ființele umane sărută pentru prima dată după vârsta de 14 ani.

Două din trei ființe umane s-a constatat că îşi apleacă spontan capul către dreapta atunci când sărută și 66% ţin în mod spontan ochii închişi (aceasta deoarece în astfel de trăiri survin anumite procese de comuniune tainică, afectivă, amoroasă ce activează procese empatice, euforice care sunt trăite ca atare chiar și dacă ființele umane respective nu știu absolut nimic despre aceste aspecte ezoterice ale sărutului ce sunt cunoscute de cei inițiați).

Potrivit statisticilor din SUA, o femeie sărută în medie 80 de bărbaţi până când se căsătoreşte.

54% dintre femei cu vârste între 18 şi 24 de ani au sărutat cel puţin o dată o fată. 34% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani au recunoscut şi ele că au experimentat cel puțin o dată sărutul cu o fată pentru care simțeau iubire.

Există unele femei extrem de senzuale, deosebit de sensibile afectiv, care pot chiar experimenta stare spontană de orgasm doar printr-un simplu sărut.

CÂTE CEVA DESPRE TAINA SĂRUTULUI FRANȚUZESC

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de săruturi este sărutul franțuzesc, sărut ce implică pe lângă atingerea buzelor și un anumit joc senzual al limbilor celor doi iubiți, care se explorează cu o senzualitate îmbătătoare și fără niciun fel de restricții. Denumirea științifică pentru acest sărutul franțuzesc este cataglotism (din termenii latini „cata” = jos şi „glottis” = limbă).

Denumirea de sărut franțuzesc îşi are originea în prejudecata cum că francezii erau obsedați de actul amoros. Se presupune că la originea sărutului franţuzesc se află un termen derogatoriu, stereotip, legat de comportamentul francezilor din timpul războiului. O zicală comună anglo-saxonă decretează că în loc să lupte, francezii preferă mai bine „să facă adeseori dragoste” nu numai cu obrajii ci şi cu gura lor pofticioasă.

Unii cercetători înclină să creadă că expresia „sărut franţuzesc” a apărut în jurul anului 1820, dar a devenit folosită pe scară largă începând din anii 1920.

În limba franceză nu există ad literam expresia „sărut franţuzesc”, francezii numind această formă de afecţiune „embrasser avec la langue” (a săruta cu limba) sau, în varianta de jargon „rouler une pelle” (a rula/rostogoli o lopată”), ori „rouler un patin” (a rula o patină).

Primul sărut franțuzesc din istoria cinematografiei a fost filmat abia în 1961, în filmul Splendoare în iarbă.

CÂTE CEVA DESPRE COMPETIŢIILE MAI PUȚIN CUNOSCUTE DE SĂRUTAT

De-a lungul timpului, au existat şi competiții pentru cel mai lung sărut. Spre exemplu, pe 6 – 7 iulie 2005 a fost stabilit un record pentru cel mai lung sărut, de 31 de ore şi 30 de minute, în Marea Britanie. Apoi, în 2009, de Ziua Îndrăgostiților, Nikola Matovic şi Kristina Reinhart, din Germania, au stabilit un nou record de 32 de ore. Pe 13 februarie 2011, un cuplu din Thailanda – soţ şi soţie – a doborât recordul anterior, după 46 de ore şi 24 de minute de sărut. Cel mai recent record a fost stabilit pe 12 – 14 februarie 2013, după un „maraton” de sărut de 58 de ore, 35 de minute şi 58 de secunde.

Chile deține recordul cu cel mai mare număr de oameni care s-au sărutat în același timp şi în același loc. Evenimentul a avut loc în 2004, când, în capitala Santiago, 4.000 de cupluri s-au sărutat în același timp, survenind așa cum ne putem da seama cu ușurință o stare cu totul specială de unison.

Cel mai mare număr de persoane sărutate de un singur om s-a înregistrat în 1990, la un festival din America. Atunci Alfred Wolfram a sărutat 8001 persoane în 8 ore (cam 16 persoane pe minut).

CIUDĂȚENII ȘI LEGI TRĂSNITE REFERITOARE LA SĂRUT

Un tribunal englez din secolul al XVI-lea a condamnat un soţ care-şi bătea nevasta la a o săruta de două ori pe zi; în caz de nerespectare a sentinței, respectivul urma să execute o pedeapsă într-o tabără de muncă. Ghiciţi ce a urmat? Bărbatul a ales munca! Tot în Anglia, în anul 1837, dacă un bărbat săruta o femeie fără voia ei, exista o lege care-i permitea femeii sărutate în mod forţat să-l muşte de nas cât se poate de tare pe bărbatul vinovat. Mai recent, în 2008, s-a dorit interzicea sărutului pe gură, într-o localitate din Marea Britanie. Legea nu a fost, însă, aprobată.

America este, fără doar și poate, continentul lumii care a implementat cele mai ciudate şi absurde legi sexuale, una dintre ele fiind cea din statul Iowa, stat în care este ilegal ca un sărut între iubiți să dureze mai mult de cinci minute. Dacă se depășesc cele 5 minute legale, fapta se consideră infracţiune, iar bărbatul deosebit de pătimaş riscă chiar închisoarea. În Hartford, este interzis ca bărbații să își sărute nevestele duminica. În ţinutul Colorado, femeile trebuie să fie perfect conştiente atunci când sunt sărutate pe gură de bărbaţi. Este interzis prin lege ca bărbaţii să-şi sărute iubitele în timp ce acestea dorm. Legile pedepsesc acest gest chiar cu închisoarea. În Indiana, SUA, bărbaţii cu mustaţă nu au voie să se sărute cu cineva în public, indiferent că este vorba de iubită, soţie, amantă sau de un sărut prietenesc, aplicat pe obraz unui prieten.

În Italia, în orășelul Eboli situat la sud de Napoli, nu sunt permise sărutările în timp ce iubiții se află într-un vehiculul în mişcare. Primarul oraşului consideră că acest gest este o ameninţare atât la siguranţa pasagerilor, cât şi la siguranța publică. Amenda pentru încălcarea acestei legi este de 415 euro.

În Dubai, cât şi în multe alte ţări arabe, sărutul în public este interzis prin lege şi este chiar pedepsit de autorităţi cu închisoarea. Judecătorii nu au nevoie de prea multe dovezi şi procese. Este suficientă o declaraţie a unui reclamant pentru ca această sentință să fie apoi dată.

În Japonia, legea impune ca un sărut între două persoane ce se iubesc să nu dureze mai mult de o secundă, iar distanţa trupurilor în timpul săvârșirii unui astfel de act este necesar să fie destul de mare. De asemenea, la fel ca şi în China, în Japonia, sărutul pe buze este considerat ca fiind un act sexual. Oamenii sunt în mod constant avertizați că se pot alege cu tot soiul de boli „spurcate” în urma sărutului (aceasta mai ales în Japonia).

În Franţa este interzis să săruţi pe cineva pe şinele unui tramvai sau pe șinele de tren.

SĂRUTUL ÎN CINEMA

Primul sărut de pe marele ecran a avut loc în 1896, în filmul Sărutul, avându-i drept protagonişti pe May Irwin şi John Rice. Filmul care a durat doar 47 de secunde a fost realizat de inventatorul Thomas Edison şi a iscat un mare scandal la acea vreme. Jurnaliştii spuneau că „poliţia ar trebui să oprească astfel de apariţii și manifestări dezgustătoare”.

Recordul sărutului pe vremea filmului mut l-a obţinut pelicula Don Juan, turnată în 1926: protagoniştii s-au sărutat în acest film de 127 de ori. Datorită scenelor erotice din filme, considerate prea îndrăznețe, autorităţile de la Washington au început să cenzureze astfel de filme. După un timp însă, cenzura a fost nevoită să cedeze, dar principalelor case de film li s-a comunicat că, în cazul în care sărutul se reprezintă repetat în mai multe scene, aceluiași bărbat nu i se permite să sărute decât aceeași femeie, de fiecare dată. A săruta două femei sau doi bărbați diferiți în același film era considerat ca fiind o încurajare a adulterului. Din momentul în care autoritățile puritane au renunțat la pretențiile lor, aproape că nu s-au mai turnat filme fără scene cu săruturi.
De la sărutul cu spaghete din desenul animat Doamna şi vagabondul, până la sărutul pasional dintre John şi Savannah din Dragă John, Hollywood-ul ne-a oferit multe scene cu săruturi romantice, cu săruturi pasionale, sau cu săruturi super erotice.

Cel mai celebru sărut din filme este considerat a fi cel dintre Clark Gable și Vivien Leigh din filmul Pe Aripile Vântului. „Ai nevoie să fii sărutată. Și ai nevoie să fii sărutată des. Iar cel care te sărută, este necesar să știe ce face”, îi spune Rhett Butler personajului Scarlett în celebra peliculă din anul 1939.

Într-un alt clasic, din 1942, Casablanca, Rick şi Ilsa (Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman) au parte de un ultim sărut disperat. Un alt sărut cinematografic celebru, de această dată în ploaie, avem în peliculă din 1961, Mic dejun la Tiffany – este vorba de sărutul dintre Audrey Hepburn și George Peppard. O imagine cinematografică memorabilă este cea a sărutului dintre Rose (Kate Winslet) şi Jack (Leonardo DiCaprio), pe puntea vasului Titanic. Cel mai lung sărut de pe marele ecran (3 minute 24 de secunde) este unul între două femei. Filmul a fost realizat în anul 2010, este intitulat Elena Undone, a depăşit astfel cu 18 secunde recordul deţinut încă din 1941 de filmul You’re in the Army Now cu Jane Wyman şi Regis Toomey. Primul sărut dintre două femei, pe marele ecran, a avut loc în 1930, în filmul Morocco. Una dintre actrițe este celebra Marlene Dietrich, îmbrăcată într-un costum bărbătesc când săruta pasional o altă femeie. A fost nominalizată la Oscar pentru acest rol.

SĂRUTUL ÎN ARTĂ

Istoria artei nu este deloc străină de sărut, care a fost eternizat aproape în toate modalitățile posibile. Este celebră sculptura lui Auguste Rodin din 1889, Sărutul.

La fel de celebru este Sărutul lui Constantin Brâncuși din 1908.

Un alt sărut în piatră aparține lui Antonio Canova – Psyche și Eros îmbrățișându-se tandru și sărutându-se.

Și în pictură sărutul a fost un subiect pentru artiștii din toate timpurile. Există nenumărate lucrări ce au ca temă sărutul. Sărutul lui Toulouse-Lautrec (1892) prezintă o scenă semnificativă, deosebit de senzuală în care un cuplu este surprins într-un moment intim, chiar în pat, într-o strânsă îmbrățișare. Se pare că este vorba de două femei înlănțuite într-un sărut pasional, deși, la prima vedere, trăsăturile incerte și tunsoarea masculină a personajului din dreapta ar putea înșela privitorul. Lucrarea Sărutul face astăzi parte dintr-o colecție privată.

Imaginea sărutului apare și în alte lucrări ale lui Edvard Munch. Biograful artistului a afirmat despre Sărutul lui Munch (1896) că „cele două ființe umane par atunci să se contopească una în alta. Nu se mai poate distinge nicio trăsătură facială: tot ce putem vedea este punctul focar în care se contopesc, și care se aseamănă cu o ureche uriașă, devenită surdă datorită extazului îmbătător al sângelui”. Pictura Sărutul se află la Muzeul Munch din Oslo.

Un celebru sărut încremenit în timp și spațiu, doi tineri contopiți într-un singur trup, desprinși parcă de realitate, este redat de Sărutul lui Gustav Klimt (1907-1908). Lucrarea Sărutul este expusă la Galeria Belvedere din Viena.

Îndrăgostiții lui Rene Magritte (1928) sunt surprinși în timpul unui sărut, dar nu e vorba de un sărut obișnuit, ci de unul în care fețele celor doi sunt înfășurate în bucăți de material menite să le ascundă chipul. Lucrarea Îndrăgostiții se află la Muzeul de Artă Modernă de la New York.

Nici fotografia nu a stat deoparte de sărut. Una dintre cele mai cunoscute fotografii care imortalizează un sărut este Sărutul victoriei (The kissing sailor), fotografie devenită un simbol al bucuriei din Statele Unite, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. La 14 august 1945 în Times Square din New York, Alfred Eisenstaedt a surprins sărutul dintre un marinar şi o asistentă medicală. Protagoniştii, George Mendonsa şi Greta Zimmer Friedman, atunci în vârstă de 22 de ani, nu se cunoşteau, dar s-au sărutat în euforia veştii că Japonia a capitulat şi războiul a luat sfârşit. De altfel, Mendosa se afla la o întâlnire cu altă femeie, care avea să-i devină ulterior soţie şi care apare în fotografie, în fundal, privind zâmbitoare peste umărul drept al bărbatului.

Pe baza tuturor acestor elemente pe care vi le-am dezvăluit, se cuvine să nu pierdeți din vedere că și în cazul sărutului, un sfert de gram de practică zi de zi, valorează cât mii de articole despre sărut.

Citiți și:

Cele mai pasionale zece săruturi
Tipuri de sărut
Harta erogenă a femeii

yogaesoteric
6 iulie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More