Koka Shastra – un tratat medieval indian fundamental despre arta amorului

 

Editura Ganesha Publishing House vă oferă în colecția Eros Sublim o carte de excepție: Koka Shastra, considerat al doilea tratat – în ordinea valorii – după faimosul Kama Sutra.

Având în vedere că cele două tratate au abordări destul de diferite, se poate spune că ele de fapt se completează într-un mod foarte util celor ce doresc să asimileze preceptele orientale esențiale cu privire sexualitate și arta amorului.

În timp ce Kama Sutra a fost compilat din alte tratate mai vechi în perioada antică a Indiei (aproximativ secolul al III-lea d.C.), Koka Shastra a fost sintetizat aproape 1.000 de ani mai târziu (cam prin secolul al XII-lea), în perioada Indiei medievale. Între cele două lucrări fundamentale nu au mai fost elaborate și alte manuale în domeniul erotismului deoarece Kama Sutra fusese considerat un tratat complet. Dar în secolul al XII-lea concepțiile se schimbaseră totuși semnificativ.

Scris în limba sanscrită, Koka Shastra este structurat în cincisprezece capitole, totalizând 800 de sutra-e (versete). Titlul tratatului poate fi tradus ca „Secretele Iubirii” sau „Bucuria erosului”. Conținutul său descrie aspecte esențiale ale sexualității tradiționale orientale printre care: cele patru tipuri de femei, modalitățile prin care se poate induce orgasmul, calendarul astrologic lunar, caracteristicile femeilor de diferite vârste, diferitele tipuri de organe genitale, tipuri de îmbrățișări, de sărutări și, mai ales, ilustrează numeroase posturi erotice. Acestea erau considerate elemente esențiale pe care un soț trebuie să le știe atunci când îşi abordează intim și plin de iubire soția. Manualul a apărut în numeroase ediții pe întreg subcontinentul indian, inclusiv sub forma unor cărţi cu pagini din frunze de palmier.

Departe de a avea un format didactic, tratatul este, dimpotrivă, impregnat de accente poetice și transfiguratoare la adresa femeii. Abordarea actului amoros este apreciată ca fiind o adevărată artă. Descrierile sunt investite cu farmec și chiar cu umor, iar posturilor amoroase sunt asemănate cu figurile de dans. Cunoașterea și aplicarea recomandărilor înțelepte din Koka Shastra este de un mare folos cuplurilor care vor să depășească starea de monotonie și care urmăresc să descopere în ființa iubită noi și neașteptate calități încântătoare.

Este de remarcat că și acest tratat – la unison cu întreaga concepție tradițională indiană – privește sexualitatea cu totul altfel decât este ea văzută, în general, în Occident. În Orient actul erotic nu este înțeles doar ca un instrument al procreării sau pentru obținerea plăcerii carnale. Dimpotrivă, erotismul este considerat un mijloc de elevare spirituală, ce are ca fundament iubirea, continența sexuală și transfigurarea reciprocă. Ancorată în înțelepciunea străveche, concepția orientală afirmă că fuziunea amoroasă dintre un bărbat și o femeie este un act sublim, ce aparține ordinii firești a lucrurilor, o refacere a însuși procesului cosmic de manifestare a Creației, în care Femininul și Masculinul sunt cele două aspecte polare și complementare ale Unității Primordiale.

 

yogaesoteric
18 august 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More