Cătina, conservant natural pentru parizer. Nitriții au fost eliminați din mezeluri, în premieră mondială, la Galați

 

Profesorii Facultății de Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați au reușit o premieră mondială. Aceștia au înlăturat unul dintre cei mai periculoși aditivi din compoziția parizerului: nitriții, conservantul fiind înlocuit cu cătină.

De 40 de ani cercetătorii caută un înlocuitor pentru unul dintre cei mai periculoși conservanți din mezeluri: azotitul de sodiu, o substanță cancerigenă. Iată că după un an de muncă în laborator și numeroase teste, profesorii Facultății de Chimie Alimentară din Galați au reușit să creeze un produs complet bio, fără conservanți și coloranți.

„Un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv, nitritul, care stă la baza formării nitrozaminelor, implicate în procesele cancerigene la nivelul trupului uman. Se știe că nitritul are numeroase roluri într-un produs alimentar”, a declarat, pentru Știrile TVR, Maricica Stoica, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați.

După numeroase studii, au venit cu o soluție: cătina. Prelucrată în laborator unde sunt extrase uleiurile esențiale, cătina rămâne o făină care poate fi folosită în industria cărnii. Nu modifică deloc gustul parizerului, are aceleași proprietăți de conservare și este bogată în fibre și proteine.

„Produsul acesta poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziționarea de alte echipamente, este același flux clasic, simplu, doar înlocuind aceste ingrediente”, a explicat Cristi Dima, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați.

Cei care au gustat din parizerul cu cătină spun că are un gust deosebit.

Dacă soluția descoperită la Galați va fi adoptată la scară largă, în scurt timp, salamurile ar putea avea un aditiv în minus. Parizerul cu șrot de cătină a fost premiat cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.


Citiţi şi:

Protecţia ecologică a consumatorilor

Mezelurile – ce conțin ele cu adevărat?
Cătina – «uleiul cel miraculos al vieţii»

 

yogaesoteric
28 mai 2018


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More