Ce este adevărat și ce este fals despre yoga

 

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Fiind într-o anumită măsură înrudită cu Ayurveda (medicina străveche a Indiei), yoga a fost şi este totodată o disciplină tradiţională şi o practică spirituală care vizează atât o dezvoltare lăuntrică armonioasă, cât şi descoperirea naturii dumnezeiești în ființa umană. Chiar dacă în Occident Hatha Yoga a devenit sinonimă cu o gimnastică blândă, în realitate ea constituie o cale naturală şi eficientă de regăsire a echilibrului indispensabil menţinerii unei stări ideale de sănătate.

Nimeni nu a reuşit până în prezent să spună cu exactitate când anume a apărut yoga. Practică milenară tainică ce vitalizează rapid trupul, purifică sistemul nervos, elimină oboseala, face să dispară durerile sau angoasele, yoga constă în realitate în punerea în practică a unui sistem filozofic, care explică suferinţa omului prin dezechilibrul dintre aspiraţiile sale profunde şi posibilităţile sale limitate. Practicată corect şi sistematic, Hatha Yoga ne ajută, prin mijloace simple şi naturale, să ajungem la o excelentă stăpânire de sine, la echilibru interior. Țelul său esenţial este de a ne ajuta să depăşim starea de suferinţă.

După cum ştim, stresul este una dintre maladiile cele mai des întâlnite în societatea noastră. Pentru a-l combate, noi obişnuim să ne adresăm psihoterapeuţilor, bioterapeuţilor sau profesorilor de gimnastică aerobică. Cu toate acestea, puţini ştiu că, fără medicamente şi fără efort, Hatha Yoga ne conduce în scurt timp la adevărata fericire şi reuşită. Hatha Yoga face posibilă transformarea, elevarea şi expansiunea conştiinţei.

Occidentul a descoperit yoga în secolul al XVI-lea prin intermediul iezuiţilor care călătoreau în India. Aceştia însă s-au referit în relatările lor doar la două forme de yoga: Raja Yoga sau Yoga Regală şi Hatha Yoga. Prima este aceea a concentrării mentale profunde şi a meditaţiei interioare. A doua, deşi la început era privită mai ales ca un procedeu destinat regăsirii sănătăţii şi echilibrului psihosomatic, ulterior a luat o asemenea amploare încât a devenit foarte repede independentă.

Hatha Yoga este aşa-zisa yoga trupului. Hatha înseamnă armonie între energia solară (+), emisivă (Ha, Soare) și energia lunară (-), receptivă (Tha, Lună). În Occident, la ora actuală se practică mai ales posturile trupești (ASANA) şi tehnicile de respirație (PRANAYAMA).

Cu excepţia celor care sunt bolnavi de paranoia sau schizofrenie, Hatha Yoga se adresează tuturor, oricare ar fi vârsta, condiţia fizică, profesia, aspiraţiile, blocajele, evoluţia ca fiinţă umană sau țelurile fixate.

Într-un trup sănătos, mintea are mult mai multe şanse să fie sănătoasă

Spre exemplu, cei care practică un sport de performanţă resimt adesea dureri ca urmare a unor traumatisme într-o parte sau alta a trupului. Tocmai de aceea Hatha Yoga le permite sportivilor care o abordează să-şi restabilească armonia în structura fizică şi să dobândească un calm olimpian în sfera conștiinței. Ea echilibrează pe cale naturală organismul şi facilitează după numai câteva săptămâni de practică buna funcţionare a acestuia, trezind, amplificând şi canalizând energia. Articulaţiile devin astfel mai suple, respiraţia şi relaxarea produc o acţiune calmantă asupra sistemului nervos, posturile trupești acţionează sinergic asupra scheletului şi organelor digestive.

Într-un trup sănătos, mintea are mai multe şanse să fie sau să redevină sănătoasă. Însă este bine să se ştie că FĂRĂ UN GRAM DE PRACTICĂ nu este cu putinţă să apară niciun fel de rezultat sau efect terapeutic. În Hatha Yoga, dacă urmărim unele realizări, înainte de toate este necesar să acţionăm.

Yoga nu este recomandată copiilor înainte de a împlini 7 ani. Totuşi, începând cu această vârstă putem să le captăm interesul în această direcţie, la început sub formă de joc. În cazul lor, exerciţiile este indicat să se bazeze mai ales pe relaxare, creând astfel o stare de destindere favorabilă care le va fi foarte utilă, de exemplu, la şcoală.

Chiar și în cazul femeilor însărcinate, anumite procedee Hatha Yoga sunt binevenite. Unii medici consideră că practica sistemului Hatha Yoga este indicată mai ales în această perioadă, dacă avem în vedere că numeroase exerciţii yoghine sunt foarte adecvate şi perfect salutare mai ales după a treia lună de sarcină, cu condiţia să fie respectate cerinţele legate de starea de graviditate. În această direcţie este bine să ştim că există o excelentă formă de educaţie prenatală care se bazează pe principiile yoga şi care pregăteşte mama atât pentru naştere cât mai pentru momentele care urmează după aceasta. Există, de asemenea, o veritabilă pedagogie yoghină care pregăteşte mama intelectual, psihic şi moral.

Iată ce declară o cursantă care a practicat Hatha Yoga în timp ce era însărcinată: „Am avut o naştere rapidă şi fără probleme. Dar ceea ce m-a uimit cu adevărat a fost comportamentul copilului meu după naştere. Era mereu liniştit şi surâzător. Cât despre mine, este necesar să vă spun că nu am trăit momentele de angoasă care s-ar părea că sunt clasice la mamele ai căror copii mănâncă puţin şi dorm prost. Cred că într-adevăr practicii yoga îi datorez totul.”

Cei leneşi care caută un declic magic vor fi decepționați

Aspectul cel mai important pe care este necesar să-l avem în vedere atunci când începem practica yoga este… profesorul! Un bun profesor observă imediat o problemă pe care o avem cu coloana vertebrală, punctele de tensiune, dificultățile psihice cu care ne confruntăm. El este necesar, de asemenea, să aibă bune cunoştinţe de anatomie şi fiziologie și, desigur, să cunoască profund Hatha Yoga ca disciplină. Nu este neapărat necesar ca el să se poată contorsiona ca un yoghin indian. În schimb este esențial ca el să aibă calm lăuntric, iar vocea sa să fie calmă, senină şi plină de forţă, pentru ca atunci când recomandă relaxarea, trupul nostru să se poată destinde.

Este de asemenea, necesar să nu cereţi disciplinei yoga şi profesorului să preia responsabilităţile propriei dumneavoastră persoane. Scopul jocului este invers: în Hatha Yoga fiecare aspirant este nevoie să înveţe să se ocupe de bunăstarea proprie şi să ajungă să se autosugestioneze cu privire la sănătatea şi evoluţia sa interioară. Cei leneşi, care vin cu dorinţa de a găsi un declic magic care să le elimine suferinţa, fără a întreprinde însă niciun fel de efort, vor fi în scurt timp decepţionaţi.

Unii se descurajează de la primele încercări pentru că nu ajung să se destindă sau să se concentreze profund şi corect. În această situaţie este necesar să revizuim toate obişnuinţele greșite pe care ni le-am format de-a lungul a multor ani de zile. Spre exemplu, mulţi dintre noi respirăm prea rapid, fără a ne umple vreodată plămânii la capacitatea lor maximă. În unele cazuri, agenții poluanţi ne-au determinat să reținem în mod inconştient aerul în partea superioară a plămânilor, ca și cum am vrea să ne apărăm. Va fi nevoie deci să perseverăm un timp, înainte de a ajunge să ne controlăm mintea şi respiraţia. Aceasta este, de altfel, prima condiție a destinderii. Respirația și relaxarea sunt de importanţă capitală pentru a realiza cu succes anumite posturi trupești.

Toate informaţiile pe care le putem oferi despre Hatha Yoga, toate descrierile pe care le putem realiza referitor la anumite posturi trupești nu au aproape nicio valoare dacă noi nu trăim în mod direct şi profund starea de yoga. Putem citi toate cărţile din lume, putem asculta toate conferinţele posibile, putem vedea toate filmele sau clipurile video care sunt disponibile pe piaţă sau pe internet cu privire la Hatha Yoga, însă nimic nu se compară cu trăirea directă și nemijlocită a stării de yoga…

Yoga este o experiență tainică, inefabilă care se dobândește NUMAI prin practică.

Este deci un drum de parcurs, iar stările specifice ei este necesar să fie trăite în mod direct. În aceasta constă bogăția fundamentală în Hatha Yoga, care nu este nici filozofie, nici religie, ci o cale rapidă a descoperirii de sine și o artă de a ne trăi propria realitate, pe deplin conștienți și cu o totală responsabilitate.

Este adevărat că persoanele vârstnice precum şi copiii începând de la vârsta de 7 ani pot şi este binevenit să practice în mod consecvent Hatha Yoga. Fără îndoială că în acest caz, exerciţiile vor fi adaptate la disponibilităţile lor fizice şi în conformitate cu specificul eventualelor probleme de sănătate. De aici rezultă importanța faptului – pe care niciodată nu îl vom putea sublinia îndeajuns – de a găsi un profesor de yoga competent.

Este adevărat că Hatha Yoga permite celor emotivi, care au angoase de tot felul, anxioşilor să atingă încetul cu încetul o stare pregnantă de seninătate, mai multă încredere în sine şi o profundă destindere lăuntrică.

Este adevărat că în Hatha Yoga fiecare postură trupească sau tehnică de respiraţie, ori de meditaţie este însoţită de anumite indicaţii specifice care este necesar să fie ferm respectate. De aceea nu este de dorit să se practice posturile ce apar în diverse publicaţii, care nu sunt de specialitate, oricât de spectaculoase şi atrăgătoare ar părea.

Este fals că Hatha Yoga conduce la o excesivă slăbire. De altfel, cum această practică este bazată pe căutarea echilibrului şi a armoniei, pe însuşirea unor noi obiceiuri şi a unei noi igiene (mai ales alimentare), ea devine foarte utilă în dezvoltarea unui fizic deosebit de armonios, plin de vitalitate.

Este complet fals că Hatha Yoga este o sectă aşa cum presa s-a străduit să îi convingă pe români, datorită unor manevre de culise ale Francmasoneriei (care nu agreează ca în România practica sistemului Hatha Yoga să ia amploare). Dacă ar fi să acceptăm ca fiind reală o asemenea aberaţie, va fi nevoie implicit să admitem că mari personalităţi ale spiritualităţii româneşti care se ştie că au practicat yoga, cum ar fi: genialul sculptor Constantin Brâncuşi, dirijorul Sergiu Celibidache, marele orientalist Mircea Eliade sau eruditul Mircea Vulcănescu au fost sectanţi. Din nefericire, faptul că presa a bătut foarte mult monedă pe ideea că yoga este o sectă tinde să-i sugestioneze pe cei creduli şi ignoranţi, mai ales, pentru că la noi orice minciună care este des repetată tinde să fie luată drept adevăr.


Citiți și:

YOGA: o cale către Infinit

YOGA: un mod de viaţă, o ştiinţă milenară, o tradiţie practică universal valabilă

Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA

 

yogaesoteric
12 septembrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More