Ce este fenomenul „shrinkflation”, cu care clientul român este păcălit la raft, în supermarket

Inflaţia ridicată a determinat un nou fenomen periculos, prezent în supermarketuri, la raft. Pe scurt, românul este păcălit la gramaj. Adică oamenii cumpără acelaşi produs, la acelaşi preţ, dar într-o cantitate mai mică.

E o inflație mascată, numită shrinkflation.

E un tertip pentru păstrarea preţului.

În SUA există în literatura economică fenomenul de shrinkflation de multă vreme. Adică o companie micșorează cantitatea produsului, dar păstrează prețul. Consumatorii sunt astfel păcăliți.

Atenția la gramaj e foarte importantă pentru acele companii. Nu primești mai mult, ci mai puțin. Nu e ca la piață unde țăranul îți mai pune în pungă o roșie, un strugure, o cireașă.

Şi nemţilor li se petrece

Fenomenul shrinkflation a stârnit furia consumatorilor și în Germania. Cetățenii au trimis multe plângeri către autoritățile de protecție a consumatorilor, considerând asta ca fiind o hoție.

Organizațiile de protecție a consumatorilor au atras atenția și au recomandat verificarea gramajelor de către cetățeni pentru că „produsele care aparent nu au preț mai mare, de fapt au”.

Într-o foarte strânsă legătură cu fenomenul de „shrinkflation” se află şi scumpirea preţurilor la energie. Situaţia de la raft s-ar putea înrăutăţi şi mai tare dacă aceste costuri de pe piaţa energetică vor crește în continuare.

Citiți și:
Spania vrea să plafoneze prețurile alimentelor. „Supermarketurile au profitat destul de pe urma inflației”
Lupta cu risipa alimentară. Un supermarket elimină eticheta „a se consuma înainde de”. Clienții vor decide ce consumă „mirosind”

 

yogaesoteric
5 noiembrie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More