Franța: Justiția confirmă demolarea unei statui a Arhanghelului Mihail dintr-o piață a unui orășel, pe motiv că încalcă separația dintre Biserică și Stat

O statuie înfățișându-l pe Sf. Arhanghel Mihail va fi demolată din piața orășelului Les Sables d’Olonne (Departamentul Vendée, Regiunea Pays de la Loire), informează France Bleu.

Conform sursei citate, Primăria din localitate va fi nevoită să elimine această statuie, inaugurată în 2018, pentru că Tribunalul Nantes a hotărât că este un simbol religios și încalcă separația dintre Biserică și Stat din Franța.

Tribunalul a fost pus să decidă pe acest subiect, după ce o asociație secularistă (Fédération de Vendée de la Libre Pensée) a cerut demolarea pe motiv că este vorba despre un simbol religios, iar Primăria s-a opus.

Curtea de Apel din Nantes a hotărât că „instalarea acestei statui pe un amplasament public este interzisă de articolul 28 din legea din 9 decembrie 1905 privind separarea Bisericii de Stat”. Dacă asociația seculară s-a arătat încântată de rezultat, Primăria a regretat „că nu a fost recunoscut caracterul patrimonial, cultural, artistic și istoric al acestei opere”.

În consecință, Primăria va face apel la cea mai înaltă curte administrativă a Franței, Consiliul de Stat. În martie 2022, cetățenii din oraș au votat într-un referendum privind menținerea statuii: 94,5% s-au declarat în favoarea păstrării monumentului dedicat Sf. Arhanghel Mihail.

Citiți și:
În timp ce țara se umple cu moschei, francezii vor să elimine crucea de pe statuia Papei Ioan Paul al II-lea din Bretania
Justiția franceză «condamnă» Statuia Maicii Domnului: Trebuie scoasă din parcul public! Internauții se revoltă

 

yogaesoteric
5 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More