Ce este yoga integrală?

Cursul nostru este un curs de yoga integrală. Yoga integrală este o combinaţie inteligentă de metode specifice tradiţionale utilizate în vederea dezvoltării armonioase a fiecărui aspect al fiinţei umane: fizic, emoţional, mental , intelectual şi spiritual.

Yoga integrală este un sistem ştiinţific care combină diferite ramuri sau forme de Yoga în vederea atingerii unei complete şi depline înfloriri a tuturor potenţialităţilor latente superioare ale individului.

Câteva ramuri yoga care se predau la cursurile noastre

HATHA YOGA. Aceasta implică: posturi corporale speciale cu efecte benefice complexe (ASANA), relaxare profundă (SHAVASANA), controlul şi ritmarea suflurilor prin respiraţie (PRANAYAMA), procedee fundamentale de purificare (KRIYAS), procedee de concentrare mentală care urmăresc să armonizeze corpul, facându-l cât mai suplu şi relaxat. Toate aceste exerciţii concertate măresc vitalitatea, asigură o sănatate deplină, şi ajută la vindecarea diferitelor boli.

Printr-o dietă adecvată, corpul fizic este gradat şi complet purificat, iar aceasta face ca impurităţile şi toxinele să fie eliminate în acelaşi timp, creându-se astfel condiţii ca vitaminele şi oligoelementele să poata fi mai bine utilizate si asimilate de către sistem. Procedând astfel corpul şi mintea sunt complet purificate, iar practicantul dobândeşte în scurt timp controlul asupra mentalului.
 
KARMA YOGA. Aceasta este calea acţiunii detaşate care face cu putinţa punerea spontană la unison a aspirantului cu energiile divine, infinite. Aici, prin realizarea activităţilor sau îndatoririlor sociale zilnice , fără ataşament sau dorinţa de a ne însuşi rezultatele sau fructele acţiunii, karma yoghinul îşi purifică în mod constant mintea şi îşi accelerează progresul lăuntric.

Atunci când mintea şi inima sa sunt suficient de purificate, karma yoghinul devine un perfect instrument superconştient prin şi în care se manifestă   Divinul, pentru a realiza prin intermediul său diferite acţiuni în manifestare. Acţionând mereu astfel, animat de acest sublim spirit de dăruire yoghinul îşi transcende individualitatea şi experimentează starea de comuniune cu Conştiinta Divină.

BHAKTI YOGA.  Aceasta este  calea iubirii nemărginite şi a dăruirii pline de dragoste faţă de Dumnezeu , faţă de  o manifestare divină, faţă de un învăţător spiritual sau chiar faţă de scânteia divină care există în orice fiinţă umană sub forma Sinelui Suprem nemuritor (ATMAN).

Printr-o iubire constantă atât în gândire cât şi în simţire pusă necontenit în slujba divinului fiinţa umană fuzionează în cele din urmă cu iubirea divină infinită si transcenzându-şi personalitatea sa limitată atinge starea de Constiinţa Cosmică. Calea lui Bhakti, sau a devoţiunii nesfârşite în care ne focalizăm întreaga iubire asupra Divinului sau a diferitelor manifestări ale acestuia, poate fi practicată cu usurinţa de oricine. Tot ceea ce este necesar atunci este credinţa fermă şi o constantă aducere aminte de Dumnezeu, prin intermediul iubirii ce i-o dăruim mai mereu.

RAJA YOGA. Aceasta este calea concentrării intense, a meditaţiei profunde şi a controlului deplin al minţii. Această formă de YOGA se bazează pe perfecţionarea morală şi etică şi pe un control complet al simţurilor care gradat duce la o stare de meditaţie, prin care mintea poate fi liniştită şi eliberată de turbioanele mentale nedorite. Într-o asemenea fază, când această stare este ferm realizată, toate limitările sunt transcense şi datorită fuziunii complete cu mentalul Divin Macrocosmic, yoghinul experimentează starea de supremă constiinţă sau extazul cunoscut în Yoga sub numele de SAMADHI.

MANTRA YOGA. Aceasta este calea punerii în inefabilă rezonanţă cu anumite energii sublime şi subtile ale manifestării divine prin emisia unei anumite silabe sonore care facilitează punerea la unison, şi care sunt cunoscute sub numele de MANTRAS. O MANTRĂ este deci o structurare sonoră care reprezintă un aspect particular al unei energii sau sfere ascunse de manifestare din Macrocosmos. Concentrarea mentală adecvată în timpul emisiei unei Mantra facilitează apariţia unei stări inefabile de rezonanţă sau unison în întreaga fiinţa a yoghinului care va fi astfel pus într-o inefabilă şi profundă legatură cu REALITATEA DIVINĂ.


JNANA YOGA.
Aceasta este calea cunoaşterii intelectuale superioare, a înţelepciunii. Ea constă într-o perfectă autocunoaştere (cunoaştere de sine) şi într-o analiză detaşată care conduce gradat la o deplină trezire spirituală. Jnana yoghinul dobândeşte încă din primele faze cunoaşterea Sinelui său Suprem (ATMAN) şi încetează să se mai identifice cu corpul, psihicul, mintea şi egoul. Prin intermediul revelării depline a Sinelui său nemuritor(ATMAN) el se identifică cu Esenţa Divină din interiorul fiinţei sale şi recunoscând pretutindeni Esenţa Divina în tot ceea ce îl înconjoară realizează Unicitatea dătătoare de extaz.

In concluzie putem spune ca Yoga Integrală este o sinteză a tuturor formelor de Yoga. Obiectivele sale principale sunt un trup perfect, plin de sănătate şi viguros, minte clară, puternică, calmă şi controlată. Intelect rafinat, treaz şi ascuţit ca o lamă ascuţită de oţel, o inimă plină de dragoste şi compasiune capabilă să traiască empatic stările elevate ale celorlalţi, o viaţă plină de năzuinţe sublime dedicate bunăstării şi fericirii celorlalţi, în care predomină permanent aspiraţia de Realizare a Sinelui lăuntric nemuritor.

yogaesoteric.net

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More