Ce s-ar putea să nu știi despre Vitamina A – vitamina vederii

 

Vitaminele sunt substanțe organice naturale, necesare organismului în cantități foarte mici, dar pe care omul nu le poate sintetiza pe măsura nevoilor sale. Din această cauză trebuie să le primească din mediul ambiant prin alimente, pe unele dintre ele ca atare, iar pe altele sub formă de provitamine. Vitaminele sunt esențiale pentru că vin și catalizează multiple reacții în organism.

Dr. Adriana Tatomirescu, medic specialist în igiena alimentației cu competență în apifitoterapie, precizează tipurile de vitamine, rolul pe care vitamina A îl are în nutriție, efectele carenţei, precum şi necesarul zilnic de vitamina A.

Dr. Adriana Tatorimescu: În funcție de solventul pe care îl folosesc ca să se asimileze, vitaminele sunt: hidrosolubile (solubile în apă) și liposolubile (solubile în grăsimi). În funcție de această clasificare este și posologia de administrare a vitaminelor, cele hidrosolubile se absorb foarte bine înainte de masă, cele liposolubile se absorb mai bine în prezența alimentelor, se pot administra după masă. Vitaminele liposolubile sunt: A, D, E și K. Vitamina C și grupul de vitamine B (B1, B2, B3 sau PP, B5 sau acidul pantotenic, B6, B8 sau biotina, B9 sau acidul folic, B12) sunt vitamine hidrosolubile.

Vitamina A este o vitamină hidrosolubilă, are un puternic efect antioxidant, se opune formării de radicali liberi, dar și leagă radicalii liberi și îi scoate din circulație. Se mai cheamă și beta-caroten. Cel mai cunoscut rol este cel în păstrarea acuității vizuale. Hrănește celulele cu conuri și bastonașe ale retinei și astfel ajută la păstrarea acuităţii vizuale.

Reporter: Vitamina A se mai numește Retinol?


Dr. Adriana Tatomirescu
: Retinolul este vitamina A. Beta-carotenul este provitamina A. Este mai eficient să administrezi beta-caroten în forma provitaminei A, pentru că nu apare fenomenul de tezaurizare. Deci organismul își ia din cantitatea pe care ți-o administrezi cât îi trebuie, restul fiind eliminat. Retinolul, deci vitamina A este un produs de sinteză.

Forma de provitamină e forma naturală, o găsești în fructe și în legume crude, tot ce înseamnă culoare galben, portocaliu, roșu trebuie să aibă o formă de provitamina A sau mai multe, carotenul existând în mai multe feluri. Se cunosc vreo 700 de carotenoizi, iar patru dintre ei chiar definesc starea de bine și de sănătate.

Spuneam că retinolul se tezaurizează. Deci în momentul în care ai un supradozaj – și supradozaj nu înseamnă neapărat că ai crescut peste doza uzuală, ci organismul nu a fost pregătit în ziua respectivă sau în perioada respectivă să asimileze retinol, a avut altă ocupație – se tezaurizează la nivelul ficatului. Deci acel ficat gras (steatoza hepatică) poate să fie dat și de tezaurizare de retinol. Dă fenomene de supradozaj. De asta este mai bine să iei forma de provitamine.

Reporter: Care sunt semnele deficienței de vitamina A?

Dr. Adriana Tatomirescu: Efectele carenței sunt: scăderea imunității, pentru că având lipsă de antioxidant în organism crește cantitatea de radicali liberi care sunt responsabili și stau la baza mecanismului de producere a oricărei boli; și scăderea acuității vizuale.

Reporter: Care este necesarul zilnic de vitamina A?


Dr. Adriana Tatomirescu
: Necesarul zilnic de vitamina A este variat în funcție de: vârstă, sex, starea de sănătate. Atunci când introduci fructe în alimentație trebuie să fie colorate, de mai multe culori. Deci în momentul în care consumi o jumătate de morcov sau o căpșună sau ceva colorat, mănânci un ardei gras roșu, nu e nevoie de suplimentare.

Reporter: Femeile gravide sau cele care alăptează au nevoie de un supliment de vitamina A?

Dr. Adriana Tatomirescu: De obicei, femeile gravide și cele care alăptează au un necesar de vitamine crescut. Au un necesar mai mare, pentru că vitamina A trece și în lapte, este utilă și formării fătului deci se consumă în cantitate mai mare și, desigur, că este nevoie de suplimentare.

Reporter: În ce situație este necesară o suplimentare a vitaminei A?

Dr. Adriana Tatomirescu: În orice stare de boală, pentru că ea este un puternic antioxidant și atunci în momentul în care ai o afecțiune asta presupune o doză de radicali liberi peste capacitatea organismului de a-i contracara și îți trebuie un antioxidant luat din exterior. De obicei se suplimentează la persoanele cu afecțiuni oftalmologice. În permanență acestea ar trebui să aibă în dietă o suplimentare de beta-caroten. Este foarte bună pe mucoase. Provitamina A și vitamina A, în principiu, este un protector pe mucoasele de la orice nivel (mucoasă respiratorie, digestivă, urinară).

Reporter: Suplimentarea se face numai la recomandarea medicului?


Dr. Adriana Tatomirescu
: Da, orice suplimentare de vitamine, în general, se face la recomandarea medicului. Spuneam că se găsește vitamina A în fructele și legumele colarate în galben, roșu, portocaliu. Morcovul, de exemplu, e celebru pentru beta-carotenul pe care îl conține. 80% din compoziția morcovului e numai beta-caroten.

Reporter: Morcovul este bine să fie consumat crud sau preparat?

Dr. Adriana Tatomirescu: Faptul că este o vitamină liposolubilă o face să fie mai rezistentă la preparare termică decât cele hidrosolubile. Se preferă varianta crudă, dar și morcovul fiert este eficient. Alte surse sunt: ardeiul galben, ardeiul roșu, roșiile, măceșele, căpșunile, cireșele, orice plantă galbenă, roșie sau portocalie. Cătina are cea mai complexă formă de provitamina A.

În concluzie, este mai important să iei forma de beta-caroten, deci în stare naturală, decât vitamina A, retinol, pentru că există fenomenele acestea de supradozaj foarte periculoase. Steatoza hepatică (ficatul gras) dată de supradozaje, de tezaurizare de vitamine e cea mai grea de tratat după aceea.

Interviu realizat de Emilia Radu.


Citiți și:

Avantajele produselor naturale în raport cu medicamentele de sinteză  
Mango – Fructul fericirii 
Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa
 

 

yogaesoteric
26 iulie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More