Ce se petrece de fapt în creierul nostru atunci când citim cu multă atenție o carte minunată
Psiholog: «Lectura benefică, inspiratoare vindecă apoi rănile emoţionale»
Cititul este o excelentă metodă de a-ţi menţine creierul sănătos şi de a-l face mai eficient. Psihologul Valentina Băjan a explicat că lectura, dincolo de faptul că ne transportă într-o altă lume, ne ajută să scăpăm de depresie şi ne maturizează emoţional.
Citirea unei cărţi inspirate, captivante aduce schimbări substanţiale în buna funcţionare a creierului, determinând astfel o conectivitate mai mare la nivelul acestuia. Modificările se înregistrează în cortexul temporal stâng, care este asociat cu receptivitatea limbajului.
„Cititul ne poate pune în contact cu o altă realitate sau cu o altă viziune asupra lumii. Din punct de vedere cognitiv, atunci când citim şi încercăm să înţelegem ce scrie în acele pagini, în funcţie de tipul de lectură, gândirea ne este stimulată şi ne ajută la formarea de noi reţele neuronale. Plasticitatea creierului, flexibilitatea în gândire, crearea unor modalităţi de abordare a problemelor sunt influenţate în mare măsură de cantitatea de informaţie culeasă din cărţi”, a explicat Valentina Băjan.
Lectura adecvată tratează depresia
Muzica, dansul binefăcător şi animalele de companie sunt foarte bune soluţii pentru problemele sufleteşti, spun specialiştii. La rândul ei, lecturarea unei cărţi frumoase este un „medicament” eficient pentru cei care încearcă să se liniştească şi să se relaxeze. Toate efectele benefice aduse de citit durează până la cinci zile din momentul în care ai închis cartea. Lectura este „medicaţia” care se poate administra pe termen îndelungat şi nu are efecte secundare.
„În strânsă legătură cu gândirea se află vorbirea precum şi alte forme de comunicare, ce pot fi îmbunătăţite prin intermediul creierului. Din punct de vedere emoţional, cititul îmbogăţeşte trăirile sufleteşti prin transpunerile în locul personajelor din cărţi, identificarea şi regăsirea în anumite tipologii. Poate ajuta la maturizarea emoţională a unei persoane, la găsirea unor modalităţi de vindecare a unor răni emoţionale sau pur şi simplu la relaxare”, spune Valentina Băjan.
Creierul trebuie tratat ca un muşchi ce trebuie antrenat zi de zi, iar lectura este o excelentă variantă, care ne transformă şi ne oferă o perspectivă optimistă asupra vieţii.
Citiţi şi:
PATANA YOGA – Yoga lecturii atente şi a studiului (I)
Știrile – mai ales cele rele – dăunează grav sănătății tale! Vei fi mai fericit renunțând să le urmărești în totalitate
Internetul, televiziunea şi jocurile video influențează în mod nefast mentalitatea și capacitățile cognitive ale tinerilor, afirmă unii specialiști
yogaesoteric
22 iulie 2016