Ce simți când ai coronavirus și care sunt primele simptome. Ce este necesar să ştii dacă ai luat Covid-19
Boala momentului este extrem de contagioasă, iar dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” a explicat cum se simte Covid-19 și care sunt primele simptome că ai putea fi infectat.
Primele simptome
Potrivit medicului, febra, tusea, starea de oboseală, durerile musculare şi cefaleea pot fi prime simptome ale infecţiei cu coronavirus.
Specialistul explică importanța gestionării corecte a situației. Nu este indicat să ne expunem în fața altor persoane, ci să ne anunțăm medicul de familie telefonic sau să chemăm ambulanța.
„Primele simptome, în general, sunt febra, urmată de tuse şi stare de oboseală, dureri de muşchi – algii, cum le numim noi, cefalee. Pot să fie prezente, însă mai rar, scurgeri nazale, durere de gât. Foarte rar, simptome digestive, cum ar fi diaree, disconfort abdominal, vărsături.”
Ce se petrece când se instalează pneumonia
„În fazele în care se instalează pneumonia, apar dificultăţi de respiraţie, dispneea. Însă în momentul în care cineva este îngrijorat că aceste simptome ar putea să fie legate de infecţia cu noul coronavirus este necesar să sune la 112. Nu se recomandă prezentarea într-o cameră de gardă, a unui spital, pe baza suspiciunii de infecţie cu coronavirus.
Este necesar să se anunţe la 112, pentru că – pe lângă simptomatologia amintită şi care este nespecifică, din nefericire, pentru coronavirus, practic, asta ne şi încurcă uneori, pentru că vorbim de o simptomatologie care este comună tuturor virozelor respiratorii şi nu e aproape nimic particular pentru acest nou subtip de virus – ce este în momentul de faţă relevant este un context epidemiologic particular.”
Ce este necesar să ştii dacă ai luat coronavirus
Boala este gravă doar în contextul preexistenţei altor afecţiuni. Tocmai de aceea vă prezentăm măsurile pe care este necesar să le luaţi dacă suspicionaţi că v-aţi îmbolnăvit.
Până la acest moment, experţii în sănătate au stabilit că acest virus se răspândeşte prin picături transmise în aer prin tuse sau strănut.
Conform specialiştilor consultaţi de The New York Times, iată ce se petrece în organismul care a luat virusul Covid-19:
– odată ce aţi intrat în contact cu Covid-19, virusul ajunge în trupul vostru, iar copii ale acestuia încep să se înmulţească şi infectează celulele vecine. Simptomele încep adesea cu o durere în gât şi o tuse uscată;
– apoi, virusul se deplasează progresiv pe tuburile bronşice. Când virusul ajunge în plămâni, mucoasele lor se inflamează. Acest fapt poate deteriora alveolele sau sacii pulmonari care vor fi nevoiţi să „muncească mai mult” pentru a-şi îndeplini funcţia de a furniza oxigen sângelui şi de a îndepărta dioxidul de carbon din sânge, astfel încât să poată fi expirat;
– umflarea celulelor pulmonare şi fluxul afectat de oxigen pot determina ca zone din plămâni să se umple cu lichid, puroi şi celule moarte;
– în cele mai grave cazuri, pacienţii respiră atât de greu, încât este necesar să fie puşi pe respiraţie asistată.
Dincolo de aceste cazuri grave, 80% dintre cei infectaţi fac forme uşoare, care se tratează simptomatic, iar boala poate fi ţinută sub control şi la domiciliu.
Dacă ai luat coronavirus, este necesar:
– să te tratezi simptomatic. Febra, tusea şi durerea în gât sunt tratate în funcţie de recomandarea medicului;
– să te hidratezi corect;
– să ai o alimentaţie sănătoasă;
– atenţie, însă! Antibioticele nu sunt indicate în cazul infecţiilor cu COVID-19;
– să rămâi izolat, pentru a nu răspândi virusul, dar şi pentru a nu contacta alte boli, sistemul imunitar fiind deja slăbit.
În cazul în care suspectezi că te-ai infectat cu COVID-19, este necesar:
– să rămâi acasă şi să eviţi contactul cu alte persoane;
– să nu mergi la farmacie sau la spital;
– să utilizezi TelVerde 0800800358 pus la dispoziţie de autorităţi. Acesta este strict un număr la care se pot primi informaţii, nu este un telefon de urgenţă.
Conform Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, există câteva reguli care este necesar să fie respectate pentru a nu răspândi sau contacta acest nou tip de virus:
– spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun – timp de cel puţin 20 de secunde;
– spălaţi-vă mereu pe mâini când ajungeţi acasă sau la serviciu;
– folosiţi gelul antibacterian, dacă nu dispuneţi de săpun şi apă;
– acoperiţi gura şi nasul cu un şerveţel sau cu mâneca (nu cu mâinile) atunci când tuşiţi sau strănutaţi;
– puneţi şerveţele folosite imediat în coş şi spălaţi-vă mâinile după aceea;
– nu atingeţi ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu sunt curate.
Trataţi febra cu paracetamol, nu cu antiinflamatoare
Autorităţile sanitare franceze au avertizat că antiinflamatoarele folosite în tratarea COVID-19 pot agrava boala şi că ar fi necesar să se administreze paracetamol, nu ibuprofen sau cortizon.
Olivier Veran, ministrul francez al Sănătăţii, care este medic neurolog, a scris pe Twitter: „Administrarea de antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon etc.) poate fi un factor în agravarea infecţiei. În caz de febră, luaţi paracetamol. Dacă deja luaţi medicamente antiinflamatoare, cereţi sfatul medicului.”
Oficialii din sănătate subliniază că medicamentele antiinflamatoare sunt cunoscute ca fiind un risc pentru cei cu boli infecţioase, pentru că acestea tind să diminueze răspunsul sistemului imunitar al organismului.
Ministrul Sănătăţii a adăugat ca pacienţii este recomandat să aleagă paracetamol pentru că „reduce febra fără a contraataca inflamaţia”.
Jean-Louis Montastruc, şeful departamentului de farmacologie de la un spital din Toulouse, a declarat pentru RTL Radio: „Medicamentele antiinflamatoare cresc riscul complicaţiilor când există febră sau infecţie”.
Citiţi şi:
Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar
Cu mult timp înainte de folosirea pastilelor ce se bazează pe sinteza chimică, strămoşii noştri utilizau aceste 12 antibiotice perfect naturale
yogaesoteric
25 martie 2020
Also available in: Français