Ce spun specialiștii despre mitul celor 8 ore de somn continuu de care am avea nevoie…

 

De cele mai multe ori când suntem încă treji, iar ceasul e trecut de miezul nopții, începem să ne îngrijorăm că nu vom apuca să ne mai odihnim cât avem nevoie. Însă din ce în ce mai multe dovezi, atât științifice cât și istorice, par să demonteze mitul conform căruia organismul uman are nevoie de 7-8 ore pe noapte de somn continuu, acesta fiind mai degrabă considerat nenatural.

Potrivit BBC, la începutul anilor 1990, psihiatru Thomas Wehr a realizat un experiment în care un grup de oameni au fost nevoiți să stea pe întuneric total în fiecare zi, timp de 14 ore, pentru o lună întreagă. În cea de a patra săptămâna a experimentului, participanții au reușit să-și dezvolte un mod cel puțin diferit, dacă nu natural, de somn. Subiecții dormeau aproximativ 4 ore, se trezeau pentru câteva ore în care puteau fi activi, apoi dormeau iar până dimineața.

Mai mult, istoricul Roger Ekirch a publicat o interesantă lucrare după 15 ani de cercetări a felului în care somnul oamenilor s-a schimbat de-a lungul timpului. Dovezile prezentate oferă o altă perspectivă a modului în care strămoșii noștri obișnuiau să doarmă. Ei bine, în urma cercetărilor desfășurate de Ekirch s-a constatat faptul că oamenii nu au dormit dintotdeauna în medie 8 ore pe noapte, într-o singură etapă. În schimb, aceștia dormeau în două perioade mai scurte pe tot parcursul nopții.

„Somnul strămoșilor noștri se desfășura pe durata a 12 ore, care începea cu 3 sau 4 ore de somn, urmate de o perioadă în care 3 ore erau treji, după care dormeau din nou până dimineața”, declara Roger Ekirch.

Ekirch a constatat faptul că acest tipar de somn a încetat în timpul secolului al XVII-lea. Schimbarea somnului i-a afectat prima dată pe europenii din Nordul Europei, în special pe cei din clasele sociale superioare care considerau că au nevoie de mai multă odihnă și liniște. Apoi, treptat, fenomenul despre care nu se știe dacă s-a răspândit ca o „modă” sau pur și simplu așa au început oamenii să creadă că este bine, a cucerit atât Europa cât și America. De prin anii 1920 se consideră că ideea unui somn format din două etape a dispărut complet din conștiința socială.

Potrivit aceluiași istoric Roger Ekirch, multe dintre tulburările de somn resimțite astăzi de oamenii din întreaga lume își au rădăcina în alegerea făcută de strămoșii noștri de a renunța la somnul natural al organismului în favoarea celui continuu pe tot parcursul nopții.

Să fie acest nou tip de somn, cel de 8 ore, cauzat de viața tot mai agitată pe care o trăim? Dacă ne-am reîntoarce acum la cele două perioade de somn ale strămoșilor noștri, s-ar mai putea adapta organismul nostru? Sunt doar câteva dintre întrebările la care știința încă nu poate răspunde.

Citiţi şi:

Importanța somnului

Câteva dintre misterele dezvăluite ale stării de somn

 

yogaesoteric
14 noiembrie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More