Cel mai bizar manuscris din istorie ar putea fi descifrat. Un text unic în lume!

 

O scriere misterioasă, într-un alfabet necunoscut şi fără corespondent în istorie, imagini ale unor plante inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe şi siluete feminine scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat – acestea sunt doar câteva dintre elementele care i-au determinat pe cercetători să declare Manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodată.

Nimeni nu a reuşit să dezlege, în cei peste 500 de ani care se presupune că ar fi trecut de la redactarea manuscrisului Voynich, misterele care înconjoară neobişnuitul document: origini, autor, scriere, imagini sau limba în care a fost redactat. Şi asta după ce, numai în secolul XX, o întreagă armată de paleografi, inclusiv specialiştii americani care au descifrat codul german „Enigma”, au eşuat lamentabil.

Originalul se păstrează în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numărul de catalog MS 408 (începând din 1969). Are forma unei cărţi ilustrate cu 232 de pagini. Textul este scris cu caractere neidentificate, fără greşeli, tăieturi sau corecturi. Conţine ilustraţii cu plante, oameni, animale şi teme astronomice.

Iniţial, decriptarea sa părea o sarcină uşoară pentru lingviştii contemporani, atâta vreme cât textul era format din cuvinte ce se repetau şi păreau să urmeze o linie inteligibilă, asemenea tuturor limbilor cunoscute. Entuziasmul acestora, însă, avea să pălească la scurt timp. Alfabetul necunoscut părea să semene cu majoritatea limbilor de circulaţie internaţională din sec. XVI-XVII, şi totuşi, să nu aibă corespondent în niciuna dintre ele.

Manuscrisul pare scris de două persoane diferite, care folosesc sisteme distincte de redactare, specialiştii împărţind textul în două categorii de scriere: Voynich A şi Voynich B, fără nicio altă evoluţie însă, în descifrarea acestora. Iar ca misterul să fie complet, niciunul dintre cuvinte nu are mai puţin de trei litere, sau mai mult de zece, fapt neîntâlnit în nicio limbă cunoscută, semnele de punctuaţie lipsesc cu desăvârşire, motiv ce i-a determinat pe paleografi să creadă că este vorba de un document cifrat, un fel de cod medieval, accesibil numai iniţiaţilor.

Documentul, care acum se află în biblioteca Universităţii Yale din Statele Unite, a fost redescoperit în 1912 de către anticarul polonez Wilfried Michael Voynich, de unde şi numele manuscrisului. Acesta l-a găsit „într-un vechi castel din Europa”, mai precis la Colegiul Iezuit Mondragone di Frascati, aflat la sud de Roma, unde se pare că manuscrisul fusese dat uitării câteva secole. Specializat în analiza şi evaluarea documentelor vechi, Voynich a remarcat imediat caracterele misterioase şi imaginile cel puţin bizare ce ilustrau cele 246 de pagini îngălbenite de vreme.

De curând, Stephen Bax, profesor de lingvistică aplicată la Universitatea Bedfordshire, susține că a folosit analiza lingvistică pentru a încerca să descifreze manuscrisul literă cu literă.

„Am pornit de la ideea de a identifica substantivele proprii din text, urmând abordările mai vechi care au dus la succesul descifrării hieroglifelor egiptene și a altor scrieri misterioase, și am folosit apoi acele substantive pentru a descifra parțial manuscrisul. Cartea are foarte multe ilustrații reprezentând stele și plante. Am putut identifica unele dintre acestea și numele lor, studiind manuscrise botanice redactate în arabă și în alte limbi, si apoi am început decodificarea, cu unele rezultate foarte interesante”, a spus Bax conform Daily Mail.

Printre cuvintele identificate se numără cel ce denumește constelația Taurul, alăturat unui desen ce reprezintă șapte stele, care ar putea fi Pleiadele și cuvântul KANTAIRON, scris lângă desenul ce reprezintă o plantă numită țintaură, o plantă medicinală binecunoscută și utilizată în Evul Mediu.

Prof. Bax susține că a mai recunoscut cuvintele ce denumesc plante ca ienupăr, coriandru, spânz, bumbac, negrilică, șofran, precum și cuvântul Chiron (numele unui corp ceresc, în astrologie).

Citiți și:

Codex Seraphinianus – cartea scrisă într-o limbă necunoscută despre reptilienii Anunnaki! 
Veche de peste 1000 de ani, o carte faimoasă răstoarnă teoriile despre strămoșii noștri. Codexul Rohonczi

 

yogaesoteric
3 decembrie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More