Cum explică cercetătorii evoluționiști grozăviile pe care le văd oamenii în timpul paraliziei în somn

Un articol apărut recent pe site-ul BBC încearcă să explice un fenomen vechi de când lumea, dar la fel de misterios și în prezent. Întrucât pentru știința contemporană omul este un fel de mașinărie, explicațiile oferite sunt înguste, fiind însă prezentate cu aerul că aduc lumină într-un domeniu în care supranaturalul își face loc.

De ce unii oameni se trezesc și nu se pot mișca

de Luke Mintz, 24 aprilie 2023, BBC

Paralizia în somn a inspirat picturi și povești de groază. Însă acum oamenii de știință încep să înțeleagă de ce oamenii se trezesc din vise fără să se poată mișca – și de ce, uneori, pot continua să aibă halucinații.

Eram un adolescent când mi s-a petrecut prima dată. Era la primele ore ale dimineții, cu câteva ore înainte de a mă da jos din pat pentru a merge la școală. M-am trezit și am încercat să mă întorc în pat, dar trupul nu m-a ascultat – nu mă puteam mișca, eram paralizat până la degetele de la picioare.

Deși creierul meu era conștient, mușchii mei erau încă adormiți. Dormitorul meu se simțea fierbinte și restrictiv, ca și cum pereții se închideau înăuntru și mă simțeam panicat. În cele din urmă, după aproximativ 15 secunde, paralizia a dispărut.

Mai târziu, am găsit un nume pentru ceea ce mi se petrecuse: paralizie în somn. Este o afecțiune nocturnă surprinzător de frecventă, în care o parte a creierului se trezește în timp ce trupul rămâne temporar paralizat. După acel incident inițial înfricoșător, a devenit un eveniment frecvent, cu un episod la fiecare două sau trei nopți. Cu cât se petrecea mai des, cu atât devenea mai puțin înfricoșător. În cele din urmă, a fost doar un inconvenient.

Dar paralizia în somn poate avea efecte mult mai grave asupra vieții. Iar pentru unii, ea vine cu halucinații terifiante. O persoană de 24 de ani cu care am vorbit, care a cerut să fie identificată doar pe numele mic, Victoria, își amintește un episod care a avut loc într-o noapte când avea 18 ani. „M-am trezit și nu mă puteam mișca”, spunea ea. „Am văzut o figură cu aspect de gremlin care se ascundea în spatele perdelei mele. A sărit pe pieptul meu. Am crezut că am intrat într-o altă dimensiune. Și cel mai înfricoșător aspect era că nu puteam țipa. A fost atât de viu, atât de real.

Alții au halucinații cu demoni, fantome, extratereștri, intruși amenințători, chiar și rude moarte. Ei văd părți ale propriilor trupuri plutind în aer sau copii clonate ale lor în picioare lângă patul lor. Unii văd îngeri și mai târziu cred că au avut o experiență religioasă. Cercetătorii cred că aceste halucinații ar fi putut alimenta credința în vrăjitoare în Europa Modernă Timpurie și că ar putea chiar explica unele afirmații moderne privind răpirile de către extratereștri.

Oamenii de știință cred că paralizia în somn există probabil de când oamenii dorm. Există mai multe descrieri pline de culoare ale episoadelor de-a lungul istoriei literare, iar Mary Shelley ar fi fost inspirată să scrie o scenă din Frankenstein, de o pictură care înfățișa un episod de paralizie în somn. Dar până de curând a fost puțin cercetată. „A fost un fenomen ignorat… dar în ultimii 10 ani a existat un interes crescând”, spune Baland Jalal, un cercetător în domeniul somnului de la Universitatea Harvard, care în 2020 a finalizat ceea ce ar putea fi primul studiu clinic privind diferite modalități de tratare a paraliziei în somn.

Se crede că paralizia în somn a inspirat multe opere de ficțiune și artă, inclusiv tabloul „Coșmarul” al lui John Henry Fusseli

Jalal este unul dintre cei câțiva oameni de știință care investesc acum timp și energie în cercetarea acestei afecțiuni. Aceștia speră să realizeze o imagine mai solidă a cauzelor și efectelor și să afle ce ne spune această afecțiune despre misterele mai largi ale creierului uman.

Până de curând, nu existau prea multe acorduri cu privire la numărul de persoane care suferă de paralizie în somn. Studiile erau sporadice, cu puțină coerență între metode.

Dar în anul 2011, psihologul clinician Brian Sharpless, în prezent profesor asociat invitat la St Mary’s College din Maryland, a efectuat cea mai cuprinzătoare analiză de până acum a prevalenței acestei afecțiuni, în timp ce se afla la Pennsylvania State University. Acesta a analizat date din 35 de studii care se întind pe parcursul a cinci decenii. În mod colectiv, acestea au inclus mai mult de 36.000 de voluntari. Sharpless a constatat că paralizia în somn este mai frecventă decât se credea anterior, aproape 8% dintre adulți susținând că au experimentat-o la un moment dat. Această cifră este mult mai mare în rândul studenților universitari (28%) și al pacienților psihiatrici (32%).

Nu este chiar atât de neobișnuit”, spune Sharpless, care este, de asemenea, coautor al cărții Sleep Paralysis: Historical, Psychological, and Medical Perspectives (Paralizia în somn: perspective istorice, psihologice și medicale).

După ce au experimentat această afecțiune, unii se orientează către explicații supranaturale sau chiar paranormale. În realitate, spune Jalal, cauza este mult mai banală. Noaptea, trupul nostru trece prin patru etape de somn. Ultimul stadiu se numește somn cu mișcări rapide ale ochilor sau REM. Acesta este momentul în care visăm.

În timpul somnului REM, creierul vă paralizează mușchii, probabil pentru a vă împiedica să vă puneți în practică fizic visele și să vă răniți. Dar uneori – și oamenii de știință încă nu sunt siguri de ce – partea senzorială a creierului iese din REM prematur. Acest fapt vă face să vă simțiți treaz. Dar partea inferioară a creierului este încă în REM, spune Jalal, și trimite în continuare neurotransmițători pentru a paraliza mușchii.

Partea senzorială a creierului devine activă”, spune Jalal. „Te trezești din punct de vedere mental, perceptiv – dar fizic ești încă paralizat.

Medicii spun că paralizia este mai probabil să apară atunci când ești privat de somn, deoarece arhitectura somnului tău este fragmentată

Pe când aveam 20 de ani, am avut parte de paralizie în somn o dată la două sau trei nopți, dar chiar și atunci, nu a avut un impact prea mare asupra vieții mele. A fost un eveniment interesant pentru prieteni și familie. În această privință, experiența mea a fost comună. „Pentru majoritatea oamenilor, este un aspect ciudat cu care aceștia trăiesc”, spune Colin Espie, profesor de medicină a somnului la Universitatea din Oxford. „Este un pic ca somnambulismul – majoritatea oamenilor care sunt somnambuli nu merg niciodată la medic. Este o curiozitate în familie, un subiect de discuție.

Dar pentru o minoritate ghinionistă, condiția se dovedește a fi mai dificilă. Cercetările lui Sharpless au constatat că între 15% și 44% dintre cei care suferă de paralizie în somn experimentează o „suferință semnificativă din punct de vedere clinic” ca urmare a acesteia. Problemele apar, de obicei, din cauza modului în care răspundem la paralizia somnului, mai degrabă decât din cauza afecțiunii în sine. Pacienții se trezesc obsedați pe tot parcursul zilei de momentul în care ar putea apărea următorul episod.

Aceasta poate duce la anxietate la începutul și la sfârșitul nopții”, spune Espie. „Se dezvoltă o rețea de îngrijorare și de preocupare în jurul ei. Cea mai gravă expresie a acestui fapt se preschimbă într-un fel de atac de panică.

În cele mai grave cazuri, paralizia în somn poate fi un semn de narcolepsie – o afecțiune a somnului mai gravă, în care creierul nu este capabil să regleze tiparele de somn și de trezire, ceea ce face ca o persoană să adoarmă la ore nepotrivite.

Medicii spun că paralizia este mai probabil să apară atunci când sunteți privat de somn, deoarece arhitectura somnului este fragmentată. Unii bolnavi consideră, de asemenea, că este mai probabilă atunci când stau culcați pe spate, deși explicația pentru acest fapt este neclară.

Cea mai frecventă abordare pentru tratarea paraliziei în somn este educațională: pacienții sunt pur și simplu învățați despre știința din spatele acestei afecțiuni și sunt reasigurați că nu sunt în pericol. Uneori se va folosi o formă de terapie prin meditație. Scopul este de a reduce anxietatea pacientului în legătură cu mersul la culcare și de a-l antrena să rămână calm atunci când apare paralizia în somn.

În cazurile mai grave, pot fi luate în considerare medicamente – inclusiv inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), care sunt utilizați în mod normal pentru a trata depresia, dar care au ca efect secundar suprimarea somnului REM.

Unii bolnavi pot deveni atât de tulburați de paralizia în somn, încât devin îngrijorați de faptul că merg la culcare

Cele mai dramatice și memorabile episoade de paralizie în somn sunt, în mod normal, cele care vin însoțite de halucinații intense. De obicei, aceste viziuni nocturne sunt o sursă de teamă, dar oamenii de știință cred, de asemenea, că acestea ne pot da informații fascinante despre creierul uman.

Atunci când intri în paralizia în somn, cortexul motor al creierului începe să trimită semnale către trup, spunându-i acestuia să se miște. Însă mușchii sunt paralizați, astfel încât creierul nu primește niciun semnal de feedback în schimb. „Există o incongruență… sinele este rupt, degradat”, spune Jalal. Ca urmare, creierul „umple golul și își creează propria explicație pentru motivul pentru care mușchii nu se pot mișca. Acesta este motivul pentru care atât de multe halucinații implică o creatură care stă pe pieptul tău sau care îți ține trupul jos.

Aceasta întărește ideea, populară în rândul oamenilor de știință evoluționiști, potrivit căreia creierul uman este o „mașină de povestit”. Ne luptăm să acceptăm faptul că o mare parte din lume este întâmplătoare [potrivit concepției științifice general acceptate], așa că creierul nostru concepe narațiuni dramatice într-un efort de a găsi un sens în banal.

Christopher French, șeful unității de cercetare în domeniul psihologiei anomaliste de la Goldsmiths, Universitatea din Londra, a petrecut mai mult de un deceniu vorbind cu oameni din întreaga lume care au avut aceste halucinații și înregistrând ceea ce au văzut. „Există teme comune, dar există și o cantitate uriașă de idiosincrasie, de variabilitate”, spune French.

Unele halucinații sunt greu de explicat – și chiar de-a dreptul bizare. De-a lungul anilor, French a înregistrat apariții ale unei pisici negre cu aspect sinistru și ale unui bărbat care era strangulat de plante. Dar altele sunt mult mai comune și par să fie puternic influențate de cultură. În Newfoundland, în Canada, este obișnuit să vezi o „babă bătrână” stând pe pieptul tău. Mexicanii raportează un „om mort” întins pe pieptul lor, în timp ce locuitorii din St Lucian vorbesc despre „kokma”, sufletele copiilor nebotezați, care îi sugrumă în somn. Turcii îl descriu pe „Karabasan” – o creatură misterioasă, fantomatică. Italienii au adesea halucinații cu prezența unor vrăjitoare.

Teoria lui Jalal este că teama de supranatural îi face pe oameni să se teamă și mai mult de paralizia în somn, iar această anxietate face ca fenomenul să fie mult mai probabil să apară

Aceasta întărește ideea că oamenii sunt în mare măsură animale sociale, puternic influențate de cultură și de așteptări.

Într-adevăr, într-o serie de studii, Jalal a comparat simptomele din Danemarca și Egipt, în rândul unor voluntari cu o distribuție similară a vârstei și sexului, și a constatat o prăpastie culturală în modul în care se manifesta paralizia în somn.

Egiptenii erau mult mai predispuși decât danezii să fi experimentat paralizia în somn (44% față de 25%) și erau mai predispuși să susțină o explicație supranaturală. Voluntarii egipteni care credeau în fantome și demoni au petrecut, de asemenea, un timp mai îndelungat paralizat în timpul fiecărui episod.

Teoria lui Jalal este că teama de supranatural îi face pe oameni să se teamă mai mult de paralizia în somn, iar această anxietate face ca fenomenul să aibă mai multe șanse de a se produce – o demonstrație a fuziunii strânse dintre conștiința și trupul nostru.

Când ai anxietate și stres, arhitectura somnului va deveni mai fragmentată, astfel încât este mai probabil să ai paralizie în somn”, spune specialistul. „Să spunem că bunica ta îți spune: «creatura arată așa, vine noaptea și te atacă». Și, din cauza acestei frici, [ești] hiperactivat, centrele de frică din creierul tău sunt hiper alertate. Și iată că, în timpul somnului REM, [simțiți]: «oh, ceva nu este în regulă, nu mă pot mișca, creatura este aici».

Se pare că într-adevăr cultura poate crea acest efect marcant.

**********

Comentariu:

La începutul articolului ni se spune că: „Cercetătorii cred că aceste halucinații ar fi putut alimenta credința în vrăjitoare în Europa Modernă Timpurie și că ar putea chiar explica unele afirmații moderne privind răpirile de către extratereștri.

Iar la final că: „Unele halucinații sunt greu de explicat – și chiar de-a dreptul bizare. De-a lungul anilor, French a înregistrat apariții ale unei pisici negre cu aspect sinistru și ale unui bărbat care era strangulat de plante. Dar altele sunt mult mai comune și par să fie puternic influențate de cultură.

Adică, prima dată ni se spune că, văzând oamenii vrăjitoare și alte ciudățenii în timpul paraliziei în somn, au ajuns la concluzia că există vrăjitoare și alte ciudățenii. Apoi ne spun că, tocmai pentru că oamenii cred că există vrăjitoare și alte ciudățenii, în timpul paraliziei în somn văd vrăjitoare și alte cele. Deci oamenii de știință se învârt în cerc.

Altfel spus, din nou oamenii de știință evoluționiști s-au făcut că analizează în mod serios ceva, dar nu au fost capabili să deslușească nimic. Căci pentru atei multe aspecte pur și simplu nu există, așa că nici nu au cum să rezolve prea multe…….

Așadar, care este răspunsul la întrebarea: de ce văd oamenii așa ceva?

Citiți și:
Câteva dintre misterele dezvăluite ale stării de somn
Aspecte inițiatice esențiale referitoare la translațiile extatice în dimensiunile subtile ale universului astral (I)
Spiritele elementale din perspectiva mitologiei universale

 

yogaesoteric
10 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More