Cele mai bune ceaiuri sub formă de macerat la rece contra balonării

 

Durerile de burtă și balonarea îți dau toată ziua peste cap, nu-i așa? Dacă senzația de abdomen voluminos, însoțită de crampe, apare frecvent, folosește macerate din plante.

Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare intestinală cauzată de acumularea de gaze. Poate fi un simptom al unor afecțiuni ale ficatului, stomacului sau pancreasului. Factori agravanți sunt mesele îmbelșugate, consumul de dulciuri, stresul sau anumite tulburări de natură hormonală. Vorbitul în timpul mesei facilitează aerofagia (înghițirea aerului), ceea ce duce la balonare.

În tratarea balonării este important să elimini factorii care duc la apariția ei. Leacurile din plante ajută la alinarea simptomelor.

Maceratul de salvie stimulează digestia

Salvia contribuie la eliminarea gazelor de fermentație din tubul digestiv, prevenind apariția balonării. Stimulează apetitul și duce la o bună funcționare a aparatului digestiv. Maceratul de salvie este folosit în tratarea colicilor, spasmelor intestinale, crampelor și indigestiei. Se prepară dintr-o linguriță de frunze mărunțite la 100 ml apă pur de izvor, prin macerare la rece, timp de 4-6 ore. Se beau 2-3 căni pe zi. Nu se recomandă mamelor care alăptează. În bolile ficatului, stimulează secreția bilei.

Maceratul de fenicul potolește crampele

Semințele de fenicul pot fi preparate sub formă de macerat la rece astfel: după ce sunt ușor zdrobite, se lasă la macerat timp de 8-10 ore. Feniculul absoarbe gazele și potolește crampele, atât la sugari cât și la adulți. Restabilește de asemenea pofta de mâncare. Pentru sugari, maceratul se prepară din 5-6 semințe, la o căniță cu apă pură de izvor, iar pentru adulți, dintr-o jumătate de linguriță de semințe la o cană cu apă. Se beau 1-2 căni pe zi.

 

Maceratul de chimen elimină gazele

Chimenul favorizează eliminarea gazelor din intestin. Astfel, maceratul preparat dintr-o linguriță și jumătate de semințe la o ceașcă cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac la cei care suferă de balonări, reglează funcțiile stomacului, combate inflamațiile intestinale, calmează colicile și mărește diureza. Semințele ușor zdrobite se lasă la macerat timp de 8-10 ore.

Maceratul de ghimbir reduce spasmele

Rădăcina de ghimbir stimulează enzimele necesare digestiei, reduce spasmele stomacale şi elimină gazele intestinale. Maceratul de ghimbir se prepară din 10 g rădăcină rasă la 300 ml apă, lăsate la macerat timp de 4-6 ore. Se beau 3 căni pe zi.

Maceratul de busuioc are efect antiseptic

Datorită efectelor antiseptice ale uleiului volatil pe care-l conține, busuiocul se recomandă în tulburări gastro-intestinale. Se prepară un macerat din 1-2 lingurițe de plantă proaspătă mărunțită, la 250 ml apă. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, înainte de mese.

Maceratul de tei stimulează secreția bilei

Florile de tei, asociate cu mușețel și mentă, ușurează digestia și tonifică stomacul. Maceratul de tei mărește diureza și stimulează secreția biliară. Se prepară din 2 lingurițe de flori la 250 ml apă, lăsate la macerat 4-6 ore. Se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere.

Maceratul de mușețel, bun pentru colici

Maceratul de mușețel calmează spasmele stomacale. Se folosește în toate afecțiunile stomacului și intestinelor. Se prepară din 2 lingurițe de flori de mușețel la o cană de apă, macerate timp de 4-6 ore. Se beau 2-3 căni pe zi.

Mersul pe jos și exercițiile fizice ajută la eliberarea gazelor din intestin și ameliorează starea de disconfort.


Citiți și:

Ceaiul verde, gardianul sănătăţii

Beneficiile ceaiului alb sub formă de pulbere sau macerat la rece
 

yogaesoteric
15 iunie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More