Cele mai precise ceasuri atomice din lume confirmă teoria conform căreia… timpul ca energie nu este absolut

Conform teoriei, doi observatori care se deplasează cu viteză constantă unul în raport cu celălalt vor experimenta aceleași legi ale fizicii. Această simetrie a relativității se numește invarianţa Lorentz. Cei doi observatori vor avea impresia că sunt staţionari, însă fiecare va putea chiar vedea cum ceasul celuilalt observator funcţionează mai lent. Acesta este efectul de dilatare temporală.

Astrofizicianul Pacôme Delva de la Observatorul din Paris a folosit legături prin fibră optică pentru a testa efectul de dilatare a timpului între diferite ceasuri atomice pe bază de stronțiu aflate la Londra, Paris și în Braunschweig. Din cauza pozițiilor diferite pe suprafața Pământului, aceste ceasuri vor funcţiona într-un ritm ușor diferit. Dacă teoria relativității este corectă, atunci aceasta poate prezice în mod corect aceste diferențe.

Pacôme a efectuat mai multe măsurători și mai apoi a calculat un parametru numit alfa, a cărui valoare este zero dacă nu există nicio încălcare a invarianței Lorentz. Rezultatele au arătat faptul că valoarea alfa este de 10-8. Acest rezultat susține invarianța Lorentz, în condiţiile unei precizii de calcul de două ori mai bună decât cea obţinută cu ajutorul ceasurilor atomice pe bază de cesiu. Dacă acest studiu va fi confirmat și de altele, atunci descoperirea va avea implicaţii pentru gravitaţia cuantică și înțelegerea naturii energiei întunecate și a materiei întunecate.


Citiți și:

Spațiul-timp în… timp și în spațiu (I)

O călătorie în timp împreună cu George Wells şi cu genialul inginer francez Emile Drouet

 

yogaesoteric
23 aprilie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More