Cercetarile arată că siesta ajută la îmbunatațirea funcției cognitive

 

Puteți obține aceeași energie și aceeași creștere cognitivă pe care le produce cafeina, fără efectele sale secundare, recurgând la siestă, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Flinders.

Este indicat să recurgem la siestă

Cercetătorii au descoperit că siesta (odihna și somnul de după-amiază) reface rezervele de energie și îmbunătățește funcția cognitivă. Echipa care a realizat studiul a constatat, de asemenea, că cei care în mod regulat dorm puțin după-amiază se simt mai treji după ce au făcut aceasta decât cei care recurg la siestă doar ocazional.

Autoarea principală a studiului, Nicole Lovato, a scris în The Conversation că ea și echipa sa au descoperit că aproximativ 50% dintre oameni spun că recurg la siestă cel puțin o dată pe săptămână. Ea a menționat, de asemenea, concluzia unui alt studiu conform căruia învățarea motorie s-a îmbunătățit considerabil după un pui de somn scurt după-amiaza pentru cei care obișnuiesc să facă aceasta, în comparație cu persoanele care nu dorm la prânz.

„Siestele nu sunt benefice doar pentru că ne fac mai puțin somnoroși și mai atenți, dar și pentru că ne îmbunătățesc funcționarea cognitivă, timpii de reacție, memoria pe termen scurt și chiar dispoziția noastră,ˮ a spus Lovato.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că durata siestei este echivalentă cu timpul petrecut de fiecare pentru a se reîmprospăta după o noapte de somn. O lungă perioadă de somn de 1-2 ore după-amiaza ne va face să fim mai puțin somnoroși și să avem nevoie de mai puțin somn seara. Cu toate acestea, ne va face să dormim mai mult decât de obicei.

Lovato a sugerat să ne limităm puiul de somn de la prânz la aproximativ o oră și jumătate dacă avem de gând să rămânem treji mai târziu decât de obicei și dacă vrem să adormim mai repede când mergem la culcare. „Aceasta este durata unui ciclu normal de somn. Vom avea un somn profund timp de aproximativ o oră, urmat de un somn ușor în ultima jumătate de orăˮ, a spus ea.

Ea a mai explicat, de asemenea, că un somn prea lung și lipsa etapei somnului ușor de la sfârșitul siestei ne va face să ne simțim greoi și letargici la trezire. Cu toate acestea, starea de somnolență de după un pui de somn este temporară și va dispărea curând.

„La trezirea dintr-un somn ușor, vă veți simți revigorat și alert. Cu toate acestea, trezirea în perioada somnului profund nu va avea același rezultatˮ, a spus Lovato.

Prin urmare, Lovato recomandă la prânz o repriză de somn de scurtă durată, 10-15 minute, deoarece acesta poate îmbunătăți foarte mult vigilența, performanța cognitivă și starea de spirit, aproape instantaneu după trezire. În plus, beneficiile acestei mici perioade de somn durează de obicei câteva ore. Cu ajutorul acestui gen de sieste, nu ne vom simți letargici sau somnoroși după trezire, deoarece nu se intră într-un somn profund într-un interval de timp atât de scurt. (Experții recomandă o perioadă de somn după-amiaza de 15 minute pe zi pentru a funcționa la capacitate maximă.)

În plus, cercetările indică faptul că un pui de somn scurt în perioada de la începutul până la jumătatea după-amiezii este cel mai eficient pentru regenerare, în comparație cu siesta abordată în orice alt moment al zilei. Dacă avem probleme să rămânem treji, recurgând la siestă în orice moment ne poate ajuta să ne păstrăm vigilența.

Maximizarea beneficiilor siestei

O siestă energizantă durează de obicei 10-15 minute. Cu toate acestea, uneori, dacă somnul de după-amiază este prea lung, conferă un sentiment de somnolență și letargie. Pentru a evita acest efect nedorit și pentru a maximiza beneficiile unui pui de somn, iată câteva sfaturi pentru a vă bucura de siestă.

– Setarea alarmei
Pentru a evita un somn prea lung, setați alarma după 15 minute pentru a vă trezi simțindu-vă alerți, fericiți și productivi.

– Maximizarea beneficiilor

Pentru a maximiza beneficiile somnului de după-amiază, este necesar să adormim rapid. Mergeți să trageți un pui de somn într-o cameră răcoroasă și întunecată, fără ceva care să vă distragă atenția și opriți telefonul pentru a putea adormi mai repede.

– Timpul potrivit pentru siestă
Cel mai bine este să vă odihniți la o oră sau două după prânz, deoarece atunci scade cantitatea de glucoză din sânge și astfel și nivelul de energie.

– Mișcarea de după siestă
Imediat după siestă, este indicat să reveniți la ceea ce făceați anterior. În plus, puteți să vă așezați puțin la soare, să faceți o mică plimbare, să săriți pe loc, să vă stropiți fața cu puțină apă, pentru a vă retrezi trupul.

Citiți și:

O oră de somn după-amiază poate întineri creierul cu până la cinci ani

Ciudățeniile unui geniu: Leonardo da Vinci şi programul său eficient de somn


 

yogaesoteric
21 ianuarie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More