Cercetători germani au reușit să implanteze și apoi să șteargă din conștiința oamenilor amintiri false

Ți-ai amintit vreodată ceva din trecut dar care nu s-a petrecut niciodată? Dacă da, atunci acest fenomen este cunoscut ca fiind o amintire falsă, iar oamenii de știință din Germania susțin că au găsit o modalitate pentru a induce și a implanta amintiri false în creierul oamenilor.

Cercetători din mai multe universități au efectuat o serie de experimente pe pacienți voluntari cărora le-au fost induse artificial amintiri false. Folosind tehnici psihologice și trucuri care se bazează foarte mult pe puterea sugestiei prin repetare, echipa de cercetători a implantat cu succes amintiri false în sfera conștiinței subiecților.

Ceea ce au făcut cercetătorii a fost să creeze povești fictive despre copilăria participanților la teste, dar care conțineau adevăruri amestecate cu câteva minciuni. Apoi au repetat acele povești iar și iar, până când participanții au început să le creadă ca fiind adevărate.

La început, participanților li s-a spus să se joace în timp, deoarece știau ce porțiuni din povești erau minciuni. Cu toate acestea, după un timp, elementele fictive au devenit din ce în ce mai neclare până la punctul în care participanții nu mai puteau deosebi adevărul de ficțiune.

Odată ce acest proces a fost complet, cercetătorii au inversat procesul și au folosit tehnici similare pentru a anula toate amintirile false pe care le implantaseră. Aceasta s-a dovedit a fi un proces aproape la fel de ușor ca și injectarea amintirilor false.

Ei au cerut voluntarilor doar să identifice sursa amintirii, subliniind în același timp faptul că amintirile false pot fi create printr-un proces de evocare repetată, susținută, ce poate deveni o formă de condiționare”, relatează RT.

Oare oamenii legii abuzează psihologic suspecții în timpul unui interogatoriu pentru a le implanta amintiri false?

Pe parcursul mai multor sesiuni, voluntarii au fost înștiințați treptat de prezența amintirilor false, permițându-le să le identifice ca fiind ficțiune. Părinții voluntarilor testați, care au participat împreună cu cercetătorii la implantarea amintirilor false, au contribuit și ei, de asemenea, explicând copiilor lor ce s-a petrecut de fapt.

După un timp, majoritatea participanților au revenit la normal. Un studiu ulterior, realizat un an mai târziu, a constatat că 74%, sau aproape unul din trei participanți nu numai că au respins complet toate amintirile false, dar au și uitat că au fost vreodată implantate.

Dacă poți aduce oamenii în punctul în care sunt conștienți de asta, îi poți face să mențină contactul cu propriile amintiri și să excludă sugestia din alte surse”, spune psihologul Aileen Oeberst de la University of Hagen.

Partea înfricoșătoare a tuturor acestor aspecte este că ele au implicații de anvergură, în special în domeniul aplicării legii și al justiției penale. Dacă cercetătorii au reușit să implanteze cu succes amintiri false folosind astfel de tactici, este posibil ca procurorii, ofițerii de poliție și alte elemente ale forțelor de ordine să facă la fel.

Este posibil ca amintirea falsă să nu aibă importanță în viața de zi cu zi – dacă îți spun că am avut spaghete aseară în loc de pizza, s-ar putea să nu mai conteze”, spune Elizabeth Loftus, expertă în memorie falsă.

Dar amintirea foarte precisă contează atunci când vorbim despre aceste situații ce au consecințe legale. Contează dacă tipul rău avea părul creț sau părul drept sau dacă mașina a trecut pe la semafor când era lumină roșie sau verde.

Comentând știrea, mulți cititori RT au speculat cu privire la aplicarea extinsă a acestei forme de manipulare psihologică. Sentimentul general este că aproape totul în societatea modernă conține un anumit grad de control în sfera conștiinței, care este folosit pentru a manipula societatea prin inginerie socială.

SUA au ceva mai eficient care funcționează atât ca tortură pentru unii, cât și pentru controlul conștiinței pentru alții. Ei o numesc CNN”, a glumit un comentator al RT.

Asta face mass-media occidentală”, a scris un altul. „De îndată ce mass-media începe să scrie niște propagandă, adică povești inventate despre orice țară, oamenii sunt cuprinși de isterie.

Citiți și:
Sorin Roșca Stănescu: „Terorismul neurologic. Controlul asupra creierului.”
Cum opriți mass-media să vă controleze conștiința

 

yogaesoteric
23 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More