Cercetătorii au creat holograme pe care le poţi simţi şi auzi

Cercetători din cadrul Universităţii din Sussex au creat holograme 3D ce nu doar că pot fi văzute din orice unghi, dar pot fi şi atinse şi auzite, scrie Gizmodo.

Cercetătorii au folosit o tehnică similară cu cea creată de ingineri din cadrul Universităţii Brigham Young din Utah, SUA, ce foloseşte lasere pentru a levita şi manipula în aer mici particule.

În locul laserelor, hologramele recente folosesc transductoare ultrasonice ce generează unde de sunet. Transductoarele sunt folosite pentru a controla boabe mici de polistiren de doar 2 mm.

Undele de sunet sunt manipulate pentru a mişca boabele la viteze de până la 32 km/h, ceea ce duce la crearea unei imagini de 10 cm în mai puţin de o zecime de secundă. Mişcarea e mai rapidă decât o poate percepe ochiul uman, ceea ce înseamnă că privitorul vede doar imaginea 3D.

Pentru că aceste holograme chiar sunt 3D – nu doar imagini 2D ce păcălesc ochiul – pot fi privite din orice unghi fără să se piardă efectul.

Tehnologia realizează un efect vizual impresionant, însă mişcarea boabelor produce efecte şi pentru un alt simţ – auzul. Transductoarele vibrează la frecvenţe ce creează unde de sunet, aşa că este posibil ca boabele nu doar să producă o imagine, ci şi sunete (de exemplu, o fată care vorbeşte, ca în multe filme SF).

Cercetătorii cred că pot perfecţiona tehnologia astfel încât să funcţioneze la frecvenţe ce pot oferi senzaţii tactile – aripile unui fluture în zbor ar putea fi simţite dacă cineva şi-ar apropia mâna de hologramă.

Citiți și:
Mark Zuckerberg dezvoltă un univers paralel, virtual, în care oamenii vor interacționa sub formă de avataruri
Teleportarea în viitor vs. Cronovizorul, înapoi în trecut. Ambele sunt reale!

 

yogaesoteric
15 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More