Mark Zuckerberg dezvoltă un univers paralel, virtual, în care oamenii vor interacționa sub formă de avataruri

Rețeaua de comunicare virtuală Facebook dezvoltă un spațiu cibernetic paralel cu realitatea fizică, în care oamenii pot interacționa sub formă de avataruri. „Sfântul Graal al interacțiunilor interumane”, „succesor al internetului mobil”, crede șeful Facebook, care vrea să transforme gigantul într-o „companie de metavers”.

Mark Zuckerberg anunță alcătuirea unei echipe dedicate „metaversului”, un „meta-univers” în care realul și virtualul se îmbină până la punctul în care se vor confunda. Conceptul, deja prezent în jocurile video, desemnează un spațiu cibernetic paralel cu realitatea fizică în care o comunitate de oameni poate interacționa sub formă de avataruri.

Metaversul întruchipează viitorul rețelei de comunicare virtuală, potrivit fondatorului său, Mark Zuckerberg. „Speranța mea este ca în aproximativ 5 ani (…) oamenii să ne vadă în primul rând ca pe o companie cu metaversuri”, spune el pentru revista The Verge.

„Un viitor extraordinar”

Noua ambiție a gigantului californian depinde de divizia sa de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată, „Facebook Reality Labs” (FRL), condusă de Andrew Bosworth, responsabil de realizarea căștilor Oculus, utilizate în principal în scopuri de divertisment, pentru moment. FRL a recrutat persoane din aplicația Instagram, precum și de pe Facebook Gaming și Oculus.

Facebook angajează în total 10.000 de experți în realitate virtuală și realitate augmentată.

Investim miliarde și miliarde și miliarde de dolari” în aceste tehnologii, pentru a construi „un viitor extraordinar în 5-10 ani”, a declarat șeful Facebook la târgul VivaTech din iunie.

Pentru a ne realiza viziunea asupra metaversului, este necesar să construim țesătura care conectează (diferitele) spații digitale, pentru a depăși limitările fizice și a ne putea mișca între ele cu aceeași ușurință ca între camerele casei”, scrie Zuckerberg pe profilul său de Facebook.

Calitatea de bază a metaversului va fi prezența – sentimentul de a fi cu adevărat acolo cu oamenii – și FRL construiește produse care au adus prezența în diferite spații digitale de ani de zile”, continuă el.

Mai repede decât era de așteptat

Imaginat de autorul Neal Stephenson într-un roman SF, metaversul a fost deja creat de comunități de jocuri video, la stadiul de embrion, momentan – Roblox (o platformă care include nenumărate jocuri create de copii și adolescenți) sau Fortnite (joc care are peste 350 milioane de adepți).

În aprilie anul trecut, cinci concerte virtuale ale rapperului american Travis Scott, care a apărut ca avatar pe Fortnite, au fost urmărite de peste 12 milioane de jucători.

Treptat, ecranele, hologramele, căștile VR și ochelarii de realitate augmentată vor permite „mișcări” fluide ale universurilor virtuale în locuri fizice, un fenomen asemănător „teleportărilor”, potrivit lui Mark Zuckerberg.

Realitatea augmentată și realitatea virtuală se dezvoltă mai repede decât era de așteptat, explică șeful Facebook. „A început să decoleze puțin mai repede decât am crezut noi.

Mereu am crezut că este Sfântul Graal al interacțiunilor interumane”, explică el în interviul cu The Verge, unde deplânge limitele smartphone-ului ca mijloc de comunicare și acces la spațiile digitale. Metaversul „este succesorul internetului mobil”, spune el.

Un sentiment de prezență în spațiu

Ideea metaversului este să câștigi un sentiment de prezență în spațiu atunci când ești online. Deci, nu ar fi vorba de a fi mai conectat la Internet, ci de a interacționa într-un mod mai natural.

În viitor, în loc să vorbesc la telefon, pot fi aşezat cu o hologramă pe canapeaua mea, sau tu poți fi aşezat cu o hologramă pe canapeaua ta și vom simți că suntem în același loc, chiar dacă suntem în diferite state sau la sute de kilometri unul de celălalt”, explică el.

Citiți și:
6G va aduce «gemenii digitali» – Samsung anunță că va replica oameni, obiecte, locuri într-o lume virtuală
Mark Zuckerberg investeşte 5 miliarde de dolari într-un implant în creier ce poate întrerupe de la distanţă mişcările unei persoane…
Inteligența Artificială, noua armă a criminalității cibernetice

 

yogaesoteric
3 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More