Cine este Nikola Tesla?
Cine este Nikola Tesla? „Întregul Pământ va fi transformat într-un creier uriaș”. (N. Tesla, acum 99 de ani, în ianuarie 1926)
Foarte puțini oameni știu cine este Nikola Tesla.
Au auzit de mașina electrică Tesla, dar, în general, publicul larg nu este familiarizat cu Nikola Tesla, omul de știință sârb cu origini românești și invențiile sale revoluționare în domeniul electricității și al tehnologiei fără fir.
Multe dintre invențiile sale au fost furate de corporații americane.
Tehnologia fără fir s-a bazat în mare parte pe invențiile lui Tesla. Nikola Tesla a prevăzut apariția telefonului mobil cu peste nouăzeci și nouă de ani în urmă, în 1926:
„Vom putea comunica între noi instantaneu, indiferent de distanță …….. iar instrumentele prin care vom putea face aceasta vor fi uimitor de simple în comparație cu telefonul nostru actual. Un om va putea purta unul în buzunarul vestei sale.”

„Când tehnologia fără fir va fi perfect aplicată, întregul pământ va fi transformat într-un creier uriaș, ceea ce și este de fapt, toate lucrurile fiind particule ale unui întreg real și ritmic. Vom putea comunica între noi instantaneu. Indiferent de distanță. Nu doar atât, prin televiziune și telefonie ne vom vedea și ne vom auzi reciproc la fel de perfect ca și cum am fi față în față, în ciuda distanțelor de mii de kilometri, iar instrumentele prin care vom putea face toate acestea vor încăpea în buzunarele vestei noastre.”
Nikola Tesla 1926
Într-un interviu din 30 ianuarie 1926 publicat în Collier’s, Tesla a dezvăluit cu o extraordinară clarviziune cum ar arăta o lume viitoare cu tehnologie fără fir. Cu alte cuvinte, el a descris lumea în care trăim astăzi. „Atunci când tehnologia fără fir va fi perfect aplicată, întregul Pământ va fi transformat într-un creier uriaș”. Nu descrie aceasta lumea noastră de astăzi?
De fapt, Tesla a descris o lume dincolo de lumea de astăzi:
„În marile noastre orașe vor apărea turnuri de parcare cu centură, iar drumurile se vor înmulți din pură necesitate sau, în cele din urmă, vor deveni inutile atunci când civilizația va schimba roțile cu aripile.”
Perspectiva lui Tesla era în mare măsură umanitară, reflectând un angajament istoric față de progresul social. A fost prea optimistă. Aplicațiile militare ale tehnologiei fără fir care constituie baza războiului modern nu au fost menționate. El nu s-a concentrat nici asupra impactului potențial al radiațiilor fără fir asupra sănătății umane.
Mașina electrică nu este atribuită lui Tesla și nici lui Elon Musk
„Începem cu anii 1830, cu scoțianul Robert Anderson, a cărui trăsură motorizată a fost construită undeva între anii 1832 și ’39. Bateriile (celulele galvanice) nu erau încă reîncărcabile.”
1884: Invenția lui Thomas Parker care a dus la producția de tramvaie și mașini electrice în Anglia…….
„În 1890, un chimist de origine scoțiană care locuia în Des Moines, Iowa, William Morrison, a solicitat un brevet pentru trăsura electrică pe care o construise poate încă din 1887.”
De ce au fost abandonate mașinile electrice?
„Benzina a câștigat bătălia tehnologică înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, iar majoritatea producătorilor de mașini electrice fie s-au convertit la combustia internă, fie au ieșit din afaceri.”
Aproape o sută de ani mai târziu, Elon Musk lansează o versiune modernă a mașinii electrice inventate la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Interviul istoric al lui Tesla din anul 1926

„Încă de la începuturile sistemului wireless……. am văzut că această nouă artă a electricității aplicate va fi mai benefică pentru rasa umană decât orice altă descoperire științifică, pentru că practic elimină distanța.
Majoritatea relelor de care suferă omenirea se datorează întinderii imense a globului terestru și incapacității ființelor umane și a națiunilor de a intra în strânsă legătură.
«Wireless» va realiza contactul mai apropiat prin transmiterea inteligenței, transportul trupurilor și materialelor noastre și transportul energiei.
Atunci când wireless-ul va fi perfect aplicat, întregul pământ va fi transformat într-un creier imens, ceea ce și este de fapt, toate lucrurile fiind particule ale unui întreg real și ritmic. Vom putea comunica între noi instantaneu, indiferent de distanță.
Nu doar atât, prin televiziune și telefonie ne vom vedea și ne vom auzi reciproc la fel de perfect ca și cum am fi față în față, în ciuda distanțelor de mii de kilometri; iar instrumentele prin care vom putea face aceasta vor fi uimitor de simple în comparație cu telefonul nostru actual.
Un om va putea purta unul în buzunarul vestei sale. [i.e. un telefon mobil celular]
Vom putea asista și asculta la evenimente – inaugurarea unui președinte, un meci din campionatul mondial, dezastrul unui cutremur sau teroarea unei bătălii – exact ca și cum am fi prezenți acolo.
Atunci când transmisia fără fir a energiei va deveni comercială, transportul și transmisia vor fi revoluționate. Imaginile în mișcare au fost deja transmise fără fir pe o distanță scurtă.
Mai târziu, distanța va fi nelimitată, și prin mai târziu înțeleg doar peste câțiva ani. Imaginile sunt transmise prin fire – ele au fost telegrafiate cu succes prin morse acum treizeci de ani. Atunci când transmiterea fără fir a energiei va deveni generală, aceste metode vor fi la fel de rudimentare precum locomotiva cu aburi în comparație cu trenul electric.
Poate că cea mai valoroasă aplicație a energiei fără fir va fi propulsarea aparatelor de zbor, care nu vor transporta combustibil și vor fi libere de orice limitări ale avioanelor și dirijabilelor actuale. Vom călători de la New York până în Europa în câteva ore. Granițele internaționale vor fi în mare parte șterse și se va face un mare pas spre unificarea și existența armonioasă a diferitelor rase care locuiesc pe glob. Tehnologia fără fir nu numai că va face posibilă aprovizionarea cu energie a regiunilor, oricât de inaccesibile ar fi, dar va fi eficientă din punct de vedere politic prin armonizarea intereselor internaționale; va crea înțelegere în loc de diferențe.
Sistemele moderne de transmisie a energiei vor deveni învechite. Stațiile releu compacte, cu o dimensiune de jumătate sau un sfert din cea a centralelor noastre electrice moderne, vor fi baza de funcționare – în aer și sub mare, deoarece apa va produce pierderi mici în transportul energiei fără fir.
Aparatele actuale de recepție fără fir vor fi înlocuite cu aparate mult mai simple; statica și toate formele de interferență vor fi eliminate, astfel încât nenumărate transmițătoare și receptoare să poată funcționa fără interferențe. Este mai mult decât probabil că ziarul zilnic al gospodăriei va fi tipărit „fără fir” în casă, în timpul nopții. Gestionarea gospodăriei – problemele căldurii, luminii și mecanicii casnice – va fi eliberată de orice muncă prin intermediul puterii wireless benefice.
Prevăd că dezvoltarea mașinii zburătoare o va depăși pe cea a automobilului și mă aștept ca domnul Ford să aducă contribuții importante la acest progres. Problema parcării automobilelor și a amenajării de drumuri separate pentru traficul comercial și de agrement va fi rezolvată. În marile noastre orașe vor apărea turnuri de parcare cu centură, iar drumurile se vor înmulți din pură necesitate sau, în cele din urmă, vor deveni inutile atunci când civilizația va înlocui roțile cu aripile.
Rezervele interne de căldură ale lumii, indicate de erupțiile vulcanice frecvente, vor fi exploatate în interes industrial. Într-un articol pe care l-am scris în urmă cu douăzeci de ani, am definit un proces de conversie continuă a unei părți din căldura primită de la soare prin atmosferă. Experții au ajuns la concluzia că eu urmăresc să realizez un sistem de mișcare perpetuă. Dar procesul meu a fost elaborat cu atenție. Este rațional.”
(citat din John B. Kennedy, An Interview with Nikola Tesla, Collier Magazine, 30 ianuarie 1926)
Ron Kovac a construit un model funcțional al emițătorului Colorado Springs al lui Tesla din 1899 pentru a investiga unda de putere.
Această lucrare explică simularea experimentelor lui Tesla și rezultatele obținute:
Introducere
În iarna anului 1899, în Colorado Springs, Colorado, un bărbat pe nume Nikola Tesla a construit un laborator și un dispozitiv pentru a genera și testa unde electromagnetice puternice. Frecvențele și durata acestor unde erau atât de ciudate încât, odată generate, ele înconjurau pământul și întăreau undele ulterioare generate o clipă mai târziu de același aparat.
Fiecare impuls de putere succesiv ar adăuga sporul său de energie la impulsurile anterioare până când puterea totală cumulată ar fi fost foarte mare.
Această putere este considerată în prezent ca fiind acumulată în cavitatea rezonantă dintre ionosferă și sol.
Cavitatea a fost descrisă de W. O. Schumann și este denumită în prezent Cavitatea Schumann. Puterea acumulată a fost atât de mare, încât Tesla a susținut că oamenii de oriunde ar putea pur și simplu să o acceseze și să o folosească pentru lucru sau transport. Pentru a obține puterea necesară ar fi fost nevoie doar de un dispozitiv de antenă – ceva mai mic și mai portabil decât generatorul de unde în sine.
Cred că generarea undelor de putere pentru rezonanța terestră și recepția convenabilă pe distanțe lungi a acestei energii au necesitat ca unda de putere să fie sinusoidală și să aibă o frecvență combinată înaltă și joasă. Această formă de undă a fost posibilă cu echipamentul lui Tesla din 1899.
Citiți și:
Automobilul creat de Tesla a fost „îngropat”, pentru că ar fi falimentat corporațiile petroliere și guvernele lumii
Secretul din spatele codului 3, 6, 9 al lui Nikola Tesla
yogaesoteric
26 mai 2025