Cititorii ne aduc noi dovezi despre împletirea culturii occidentale cu cea orientală

O semnificativă sincronicitate face ca după ce a citit un articol de pe yogaesoteric unde druizii celţi erau comparaţi cu brahmanii indieni, o cititoare să descopere chiar a doua zi într-o mănăstire din Elveţia o biblie din secolul 8 ilustrată cu mandale indiene. Vă oferim frumoasa scrisoare primită pe adresa redacţiei yogaesoteric de la această cititoare:

„Doresc să vă mulţumesc pentru site-ul yogaesoteric, ce a devenit cu timpul o necesitate pentru mine. De ce spun asta?

Încă de acum câţiva ani de zile ştiam de existenţa lui, însă pe timpul acela refuzam să iau contact cu orice ar fi conţinut el, deoarece bănuiam vag că cei ce îl vizitează sunt „programaţi” de la cursul de yoga astfel ca să nu mai poată discerne între ce e bine şi rău. Credeam că, pur şi simplu, le sunt „spălate creierele” cursanţilor. Însă adevărul nu are nevoie de justificări! Adevărul este întotdeauna mai puternic decât orice scamatorie jalnică din mass-media românească de azi.

Iată cum sunt căile Domnului! Nu am reuşit să practic yoga cât m-am aflat în ţară, viaţa mi-a rânduit drumuri prin străinătăţi, asta neînsemnând totuşi că nu am avut curajul şi disponibilitatea de a vedea ce se postează pe site. Am rămas plăcut surprinsă la început, apoi entuziasmată de-a dreptul, ca acum să nu mai pot trăi fără informaţiile de aici. Nu se mai găsesc nicăieri, sau doar cu greu eventual, sunt unice şi merită toată atenţia noastră.

Mergând mai departe spre adevăratul motiv al acestei scrisori, vă împărtăşesc entuziasmul meu la citirea articolului „Misterele fascinante ale druizilor”, o poveste ce poate părea copilărească. M-a uimit încercarea de a face legătura între druizii celţi şi brahmanii indieni. Şi când realizez că asta se întâmpla numai cu o seară în urmă…

Azi am făcut o excursie în localitatea St. Gallen din Elveţia, unde am vizitat biblioteca abaţiei. Aparent nimic neobişnuit… Iată însă cum sunt în univers toate interconectate! O expoziţie denumită „Mistere pe pergament” dezvăluie o parte dintre comorile deţinute de această bibliotecă, cea mai veche din Elveţia şi una dintre primele şi cele mai importante biblioteci monahale din lume. Documente din evul mediu timpuriu, scrise cu pană de gâscă de către eremiţi, într-o limbă latină codificată – toate pe pergament sau palimpseste, pe care se mai observa în mod curios scrierea originară, toate păstrate cu mare grija, apropiată paranoiei.

Printre acestea, există şi o carte peste care se poate trece prea uşor… Datată în jurul anului 750, se poate observa că e una dintre cele mai frumoase cărţi din colecţie, ba chiar „cea mai frumoasa”, corespunzător părerii ghidului nostru. Pentru mulţi nu are o semnificaţie aparte. Totuşi rămân în urma grupului observând detaliile grafice şi mai ales explicaţiile germane. Ele nu au alt titlu decât: Mandale şi biblii irlandeze. Ca detalii ajutătoare se sugerează nemaiîntâlnita şi „inexplicabila” redare în culori vii a mandalelor indiene şi a simbolurilor filozofiei orientale… într-o biblie irlandeză din secolul 8. Şi atât!

Veţi avea ocazia să vedeţi pe site-ul bibliotecii redarea uneia dintre paginile celui mai cunoscut pergament, însă cel despre care vă povestesc nu apare. Totuşi, vă trimit o fotografie făcuta după o carte poştală de la muzeu.

Dat fiind faptul ca sunt traducător de limba germană şi am contact cu mediul în care se vorbeşte această limbă, doresc nespus de mult să ajut la dezvoltarea site-ului dumneavoastră traducând câteva articole. În speranţa primirii unui răspuns pozitiv din partea dumneavoastră, vă mulţumesc cu anticipaţie pentru atenţie!

Cu drag,
A. C.”

*****
Trimite-ne şi tu relatări despre trăirile tale spirituale pe adresa redactie@yogaesoteric.net.  Cele mai frumoase scrisori de la cititori vor fi publicate pe site-ul nostru, iar relatările spirituale extraordinare vor fi premiate.

yogaesoteric
ianuarie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More