Comisia Europeană a acuzat-o pe Giorgia Meloni de indisciplină fiscală după ce aceasta a încurajat plata în numerar, desconsiderând efortul globalist de impunere a plăților digitale

Comisia Europeană a avertizat noul guvern de dreapta al Italiei să nu promulge planuri de promovare a utilizării numerarului, despre care Bruxelles-ul a spus că ar contraveni angajamentului Romei de a lupta împotriva evaziunii fiscale, potrivit Financial Times.

Începând de la 1 ianuarie 2023, prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, șefa formațiunii arhiconservatoare Frații Italiei, a ridicat plafonul legal pentru tranzacțiile în numerar la 5.000 de euro, inversând astfel angajamentul guvernelor italiene anterioare de a reduce limita de la nivelul de 2.000 de euro existent anterior la 1.000 de euro începând cu 1 ianuarie.

De asemenea, Meloni dorește să acorde comercianților dreptul de a refuza să accepte plăți digitale pentru tranzacții mai mici de 60 de euro fără teama de a fi sancționați. Această măsură a fost intens dezbătută, guvernul revenind asupra propunerii inițiale, ca urmare a unor reacții puternice, propunând în schimb reducerea comisioanelor pentru comercianți pentru tranzacțiile electronice într-un amendament de ultim moment la regulă.

Amendamentul bugetar spune că Roma va lucra pentru a intermedia un acord între bănci, companii de plăți și vânzători pentru a reduce taxele pentru tranzacțiile electronice în valoare de până la 30 de euro (32,55 dolari) pentru întreprinderile cu venituri anuale de până la 400.000 de euro.

În cazul în care procesatorii de plăți nu reușesc să ajungă la un acord de reducere a costurilor pentru comercianți până la sfârșitul lunii martie, guvernul intenționează să impună o așa-numită „contribuție de solidaritate”. Această taxă va fi echivalentă cu 50% din veniturile acestora din comisioanele aferente plăților de până la 30 de euro.

În evaluarea proiectului de buget al Italiei, Comisia Europeană a afirmat că măsurile de încurajare a utilizării numerarului încalcă orientările economice. Comisia a declarat că adoptarea acestor măsuri însemnă nerespectarea măsurilor luate anterior de Roma pentru a reduce evaziunea fiscală, o condiție pentru a primi 200 de miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE.

Comisia a afirmat că măsurile nu sunt „conforme” cu sfaturile anterioare adresate Italiei de a „combate evaziunea fiscală prin consolidarea utilizării obligatorii a plăților electronice”.

Primul buget al lui Meloni a fost considerat de UE și de investitori drept un test al angajamentului său față de disciplina fiscală. Oficialii de la Bruxelles consideră că planurile de cheltuieli și de reducere a deficitului noului guvern sunt prudente. Dar sunt îngrijorați că măsurile de promovare a numerarului, considerate o concesie populistă făcută susținătorilor micilor întreprinderi ale lui Meloni, ar putea reduce veniturile fiscale.

Mărimea globală a bugetului este bună, compoziția sa mai puțin”, a declarat un înalt oficial UE.

Întreprinderile italiene sunt acum obligate să accepte plățile digitale pentru tranzacțiile de orice valoare și pot fi amendate cu cel puțin 30 de euro pentru refuz – o amenințare care îi înfurie pe proprietarii de mici afaceri.

Recunoscând că promovarea plăților electronice este unul dintre obiectivele planului de redresare post-coronavirus finanțat de UE, ea a adăugat: „Vom vedea cum se va termina”.

Meloni a susținut că actualele limite scăzute ale Italiei privind tranzacțiile în numerar dezavantajează țara în comparație cu alte țări europene, multe dintre acestea neimpunând niciun plafon pentru utilizarea numerarului. De asemenea, ea a respins ideea că utilizarea mai mare a numerarului permite și încurajează evaziunea fiscală.

Cu cât pot folosi mai mult numerar în mod legal, cu atât mai puțin voi fi forțată să fac evaziune cu ajutorul acestuia”, a declarat ea într-un videoclip postat pe rețelele de comunicare virtuală.

Între timp, ca parte a propriilor eforturi de combatere a spălării banilor, Consiliul UE a propus în luna decembrie ca blocul comunitar să impună un plafon de 10.000 de euro pentru tranzacțiile în numerar pe întregul teritoriu al blocului, dar măsura nu a fost încă acceptată.

După propunerea Consiliului, ministrul italian al Infrastructurii, Matteo Salvini, a scris pe Twitter că, iată, Consiliul UE a „confirmat libertatea de a-și folosi banii așa cum dorește”, cu o limită maximă de numerar propusă de două ori mai mare decât cea propusă de Italia.

Italia are una dintre cele mai scăzute rate de plăți digitale din UE, deși utilizarea acestora a crescut cu 22% în prima jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dimensiunea medie a unei tranzacții digitale în Italia este puțin peste 47 de euro.

Citiți și:
Brookings Institution: „Era numerarului se apropie de sfârșit și cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început”
Moneda digitală: Fed se îndreaptă către totalitarism monetar
O societate fără cash. Experimentul Norvegiei

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More