Conflictul din Ucraina a fost doar începutul. Ce spune Vladimir Putin despre al Treilea Război Mondial

În primul interviu acordat după alegeri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost întrebat dacă va exista un conflict între Rusia și NATO.

Afirmând că în lumea modernă totul este posibil, Putin a spus că acest conflict este „un pas către al Treilea Război Mondial, dar nimeni nu este interesat de această problemă”, potrivit Știripesurse.

Putin a anunțat înainte de alegeri că țara sa este „pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear”.

Motivul pentru care Putin, care a amintit în mod regulat amenințarea războiului nuclear pe tot parcursul războiului Rusia-Ucraina, a folosit expresia „un pas către al Treilea Război Mondial” a fost faptul că președintele francez Macron a vorbit pe 26 februarie despre posibilitatea trimiterii de trupe NATO în Ucraina.

Deși au existat poziții din partea NATO, SUA, Germaniei, Angliei și Italiei, care afirmă că nu susțin acest punct de vedere, Macron și-a continuat declarațiile referitoare la Rusia. Cel mai recent, a spus că „dacă armata rusă se deplasează spre Kiev sau Odesa, armata franceză poate fi nevoită să intervină direct”, că „Rusia este un inamic” și că „pacea permanentă nu este posibilă fără ca ulterior Crimeea să redevină teritoriu ucrainean”.

Macron, care s-a deplasat recent la Berlin, a afirmat în interviul pe care l-a acordat la întoarcere: „Nu îmi doresc aceasta și nu voi lua inițiativa în această problemă, dar poate că la un moment dat va fi necesară o operațiune terestră pentru a contracara forțele ruse. Stă în puterea Franței să facă aceasta” și a adăugat: „Nu este cazul să ne speriem. Nu ne confruntăm cu o mare putere. Rusia este o putere de mărime medie cu arme nucleare”.

Paradigma s-a modificat în Europa

Disputa dintre Macron și Putin arată cât de radical a modificat războiul din Ucraina percepția Europei despre securitate. Odată cu acest război, abordarea de securitate orientată spre pace în Europa și abordarea economică orientată spre furnizarea de energie din Rusia s-au prăbușit. Europa este necesar să-și regândească securitatea și energia, mai scrie Știripesurse.

Deși Putin spune contrariul, multe țări europene cred că Rusia va continua să le amenințe securitatea dincolo de Ucraina. Din acest motiv, multe țări europene, în special Germania, se simt nevoite să-și mărească cheltuielile de apărare.

Posibilitatea ca Trump să ajungă din nou președinte la alegerile din noiembrie 2024 este un scenariu de coșmar pentru Europa. Trump, care în timpul președinției sale a catalogat NATO drept o „instituție depășită”, nu s-a abținut să facă amenințări nici măcar în timpul campaniei electorale. El a spus că ar încuraja Rusia să atace țările membre care nu își plătesc datoriile față de NATO. Astfel, în spatele declarațiilor lui Macron s-ar afla dorința sa de a-și afirma țara în apărarea Europei și de a-și asigura aliații.

Citiți și:
Avertismentul nuclear al lui Putin este direct și explicit
Fără cap în Europa

 

yogaesoteric
1 aprilie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More