Copiii au nevoie de contactul cu microbii pentru dezvoltarea imunităţii. Mediile hiper-igienice pot duce la probleme cronice de sănătate

Este important să vă spălați mâinile. Acest gest este esențial în timpul sezonului rece și al gripei și mai ales dacă vizitați pe cineva la spital. Problema este că, cel puțin în Occident, părinții, din dorința de a-și proteja copiii, caută să îi păstreze tot timpul mult prea curați. 

Noile descoperiri din știință arată că eliminarea micilor organisme, denumite microbi, prin recurgerea la dezinfectanți pentru mâini, săpunuri antibacteriene și administrarea la liber de antibiotice, are un impact profund nefast asupra sistemului imunitar la copii, spune microbiologul Marie-Claire Arrieta, co-autor al cărții intitulate Să se murdărească: salvarea copiilor noștri dintr-o lume supra igienizată.

Marie-Claire Arrieta, conferenţiar la Universitatea din Calgary, împreuna cu co-autorul cărţii menţionate, un microbiolog de prestigiu – Brett Finlay, susțin că ne ţinem copiii într-un mediu mai curat și mai hiper-igienic decât oricând. Ei spun că, exagerând în acest fel, contribuim la apariţia unei serii de afecțiuni cronice, de la alergii la obezitate.

Redăm mai jos câteva întrebări care i-au fost puse dr. Arrieta referitor la cartea scrisă:

– Ce v-a inspirat, pe dvs. și pe dr. Finlay, să scrieţi cartea?

– Suntem amândoi microbiologi și am studiat comunitatea de microbi care trăiesc în intestinul nostru – ceea ce este denumit în prezent cu numele de microbiom intestinal. În ultimii ani, cercetările laboratorului nostru și ale altor laboratoare au arătat că sănătatea acestui microbiom în prima fază a vieții este cu adevărat crucială pentru sănătatea noastră de lungă durată. Nu suntem doar oameni de știință, suntem şi, amândoi, părinți. Am considerat că părinții și îngrijitorii vor beneficia de aducerea la lumină a acestor cunoștințe, pentru informarea publicului larg.

– Am auzit mult timp că utilizarea excesivă a antibioticelor poate duce la infecții intraspitalicești rezistente la antibiotice, care pot afecta mai ales vârstnicii și alte persoane cu sistemul imunitar slăbit sau compromis. Dar am înțeles că implicațiile acestui aspect sunt mult mai rapide și mai personale decât acestea. Care este legătura dintre microbi și dezvoltarea sistemului imunitar în timpul copilăriei? 

– Când ne naştem, nu avem microbi (în organism) iar sistemul nostru imunitar este subdezvoltat. Dar imediat ce microbii intră în scenă, ei activează sistemul imunitar, pentru ca acesta să funcționeze corect. Fără microbi, fără interacţiunea cu ei, sistemul nostru imunitar nu poate, de fapt nu ştie, să lupte bine cu infecțiile.

Nu este vorba numai de prezența acestor microbi, ci şi de ceea ce ei produc. Microbii sintetizează molecule și substanțe care interacționează direct cu celulele mucoasei intestinale, dar și cu celulele sistemului imun care se află în peretele intestinal. Aceste substanţe instruiesc literalmente celulele sistemului imun. Numai prin întâlnirea şi interacţionarea cu aceste substanțe microbiene, o celulă imună dobândeşte abilitatea de a face ceea ce este necesar să facă. Aceste celule imune din intestinul nostru au capacitatea de a se deplasa apoi în alte părți ale trupului.

– În carte se face referire la o teorie cunoscută sub numele de „ipoteza igienicăˮ. Ce este aceasta? 

– Ipoteza igienică caută să explice de ce alergiile, precum și obezitatea și bolile intestinale inflamatorii și chiar autismul sunt boli care afectează din ce în ce mai multe persoane. Și acest aspect nu este explicat doar de gene. Genele noastre pur și simplu nu se modifică atât de repede. Cercetările demonstrează în mod constant că aceste afecțiuni sunt urmarea schimbărilor care au avut loc în ceea ce reprezintă primele expuneri, după naştere, la microbi. Expunerea microbiană în stadiile incipiente ale vieții este necesară pentru ca sistemul nostru imunitar să fie instruit corespunzător și în cele din urmă să poată evita dezvoltarea acestor boli.

– Sunt măsuri pe care părinţii le pot lua – dar pe care totuși nu le iau – pentru a asigura dezvoltarea unui microbiom bun şi sănătos, care poate reduce riscurile pentru copii de a face alergii, astm și alte probleme conexe? 

– Dovezile epidemiologice arată că acei copii care cresc într-un mediu agricol sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta astm. Evident, nu puteți să vă luați lucrurile și să vă mutaţi, să deveniți fermier, dar ceea ce sugerează aceste date este că a trăi într-un mediu mai natural este de fapt mai bine. Același aspect este valabil dacă se deține un animal de companie, mai ales un câine. Lăsați copilul să se joace în siguranță cu câinii. 

Studiile au arătat, de asemenea, că dezinfectarea a tot ceea ce intră în gura copilului crește șansele de astm. Incidența dezvoltării astmului este diminuată dacă suzeta este curățată în gura părintelui. Și toate acestea indică faptul că trăim pur și simplu mult prea curat, chiar până la punctul în care nu este benefic. 

Igiena este fundamentală pentru sănătatea noastră. Nu este cazul să ne oprim de la a ne spăla pe mâini, dar ar fi înțelept să o facem în momente în care este eficient în prevenirea răspândirii de boli – înainte de a mânca și după folosirea toaletei. Spălatul pe mâini în orice moment nu este necesar. Deci, dacă copilul dvs. se joacă în curtea din spate, nu este necesar să eliminați murdăria. Nu există niciun avantaj în a face aceasta. Este indicat să existe un echilibru între prevenirea infecțiilor, care reprezintă în continuare o amenințare reală pentru societate, și promovarea acestei expuneri microbiene sănătoase.

Citiţi şi:

Ce le lipseşte totuși copiilor ce sunt născuţi prin cezariană? Cercetătorii au aflat de curând răspunsul

Un paradox al progresului social – Un mediu suprasteril ar putea provoca declanşarea leucemiei la copii…

yogaesoteric

30 mai 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More