Coronacriza va accelera crearea „Marii Troici” Moscova – Washington – Beijing

 

Editorialistul Piotr Akopov încearcă să arate cum ar putea evolua situaţia în lume după criza provocată de coronavirus și este de părere că sunt premise pentru o nouă ediție a „Marii Troici” și instaurarea unei noi ordini globale – una multipolară.

Ideea că ordinea mondială de după coronavirus va depinde în mare parte de China, Statele Unite și Rusia poate fi observată la tot mai mulți analişti (de exemplu, în South China Morning Post) și nu a apărut din senin că totul merge inevitabil spre formarea unei asemenea „Mari Troici”, despre care se vehicula cu mult înainte de pandemie.

La Statele Unite, desigur, se poate și este necesar să adăugăm și Uniunea Europeană – dar nu în calitatea deja obișnuită a unui frate mai mic al Occidentului unit, ci ca o putere pe deplin independentă. Problema acestei puteri este că se confruntă cu o criză de autoidentificare – înțelegând deja că viitorul său nu este subordonat alipirii cu America, dar nu are încă voința și capacitatea de a juca de sine stătător. Europa nu are o viziune globală asupra locului și rolului său în viitor – acest aspect este rostit constant de Emmanuel Macron, însă criza provocată de coronavirus nu va accelera revenirea ei în calitate de subiect al relațiilor internaționale, ci, dimpotrivă, pentru o perioadă va slăbi sentimentul de unitate.

Prin urmare, pe termen scurt, în următorii doi-trei ani, tocmai trei jucători activi cu greutate mare vor avea o influență decisivă asupra reconstrucției ordinii mondiale.

Slăbiciunea economică a Rusiei – în comparație cu China și Statele Unite – nu o privează de statutul de membru al celor trei mari, deoarece este compensată de un joc geopolitic activ pe toate fronturile, experiența istorică și reputația. În primăvara anului 2014, anume Rusia a fost cea care a deschis un nou capitol în istoria lumii – care a răspuns la provocarea Ucrainei cu Crimeea și a provocat astfel Statele Unite să încerce să blocheze și să izoleze țara de întreaga lume, să aranjeze un boicot universal împotriva Rusiei. Încercarea a fost un eșec – care a arătat tuturor că întreaga lume americană s-a redus până la Atlantic, adică la NATO. Rusia nu s-a reorientat doar spre est și sud – ci a devenit pentru restul lumii purtătorul standardului împotriva ordinii mondiale atlantice. O asemenea autoritate nu poate fi cumpărată pe bani și aceasta împreună cu abilitatea geopolitică a Kremlinului – compensează greutatea economică insuficientă a Rusiei în comparație cu China și SUA.

Dar cum va influența Marea Troică noua ordine mondială? SUA sunt o superputere intrată în declin, China câștigă forță, dar care este locul Rusiei? Rusia nu este doar o greutate pe cântar, înclinând balanța într-o parte sau în cealaltă, Rusia este mai degrabă un străjer care stabilește reguli, având suficientă autoritate pentru a elabora noi reguli. Împreună cu China, Rusia pledează pentru o tranziție treptată de la lumea post-americană la una multipolară – cu mai multe centre de putere, echilibrul și rivalitatea dintre acestea vor crea contururile unei noi ordini mondiale. Nu veșnice, dar mult mai stabile decât prezenta care se prăbușește. În acest sens, Rusia și China sunt adevărați aliați.

Pentru Statele Unite, relațiile din ultima jumătate de secol în cadrul triunghiului Rusia – SUA – RPC erau privite în conformitate cu preceptele lui Kissinger: dorința de a se asigura că relațiile Washingtonului cu Moscova și Beijing sunt mai bune decât între Rusia și China. Această formulă nu a funcționat mult timp, iar odată cu venirea la putere a lui Xi Jinping, adică din 2012, a devenit complet imposibilă. În același timp, SUA au continuat să creadă în marele său viitor – chiar și după ce în 2014 nu au respectat sfaturile lui Kissinger despre pericolul încercărilor de izolare a Rusiei, ceea ce ar împinge-o spre China. De fapt, Rusia și China s-au apropiat de Crimeea și ar fi continuat acest curs strategic fără ea. Conflictul dintre Occident și Rusia nu a făcut decât să evidențieze și să accelereze aceste procese. Dar Washingtonul a continuat să se distreze cu iluzii: nu-i nimic strașnic, există contradicții atât de profunde și ireparabile între Rusia și China încât alianța lor nu poate fi stabilă, oricum va sfârși în conflict sau se va răci, deci nimic nu amenință conducerea globală a SUA din această parte.

În această stare de fapt a ajuns SUA în preajma anului 2016, când Donald Trump a ajuns la putere pe neașteptate pentru atlantiști. Care a început un război comercial cu China și a vrut să se apropie de Rusia – adică se pare că a acționat exact conform schemei lui Kissinger. Cu toate acestea, în realitate, Trump nu reprezenta deloc acele Statele Unite care au făcut jocul anterior în cadrul Marii Troici – a fost o nouă Americă anti-globalistă, al cărei interes era să devină mai puternică ca stat națiune, și nu cu orice preț (inclusiv degradarea propriei țări) pentru susținerea hegemoniei globale a elitelor supranaționale atlantiste. Adică, în cadrul triunghiului, s-au adunat trei dușmani ai ordinii mondiale existente – o situație unică.

Desigur, a ajunge la un acord între Trump, Putin și Xi este încă foarte dificil – nimeni nu anulează contradicțiile geopolitice, comerciale, financiare și altele asemenea între aceste puteri. Dar acestea sunt contradicții tocmai între statele naționale (imperii, state de civilizație), adică cele care există în același sistem de coordonate, și nu între proiectul globalist de unificare și hegemonie mondială (bazându-se pe Statele Unite) și țările care își apără dreptul de a exista a modelului civilizațional propriu și recunoașterea aceluiași drept pentru ceilalți.

Troica Trump – Putin – Xi nu a început să capete contur înainte de coronavirus din motive evidente și deloc din cauza unui război comercial cu China. Era doar în spiritul izolaționismului lui Trump și faza sa activă aproape că s-a încheiat cu realizarea unui acord parțial literal în ajunul pandemiei globale. Desigur, politica de presiune polifuncțională asupra Chinei, la care Trump a recurs periodic și pe care au cerut-o în special partea globalistă a anturajului său, a împiedicat chiar și posibilitatea unei conversații strategice mari între China și Statele Unite – dar, în plus, lui Trump i-a fost blocată până și posibilitatea unor contacte cu Putin. Cu toate acestea, dacă va fi reales în această toamnă, Trump va căpăta mai multă libertate, inclusiv pentru acțiuni în cadrul „Marii Troici”.

Primul pas către crearea acesteia poate fi considerat inițiativa lui Vladimir Putin de a organiza un summit al puterilor nucleare, membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, cu care a vorbit în ianuarie la Ierusalim. Cele cinci mari puteri, de fapt, ar fi Marea Troică, la care se adaugă Europa – reprezentată de președintele Macron, deoarece unitatea anglo-saxonă (în special geopolitică) dintre SUA și Marea Britanie, pe fundalul Brexitului, a devenit și mai clară. Toată lumea a fost de acord cu ideile lui Putin – iar summitul a fost programat provizoriu pentru septembrie la New York, unde se va desfășura sesiunea Adunării Generale a ONU.

Coronavirusul a pus în carantină întreaga lume. Dar, după căderea pandemiei, Putin și Xi Jinping, la fel ca Macron și Johnson, vor putea veni la New York. Cu excepția cazului în care, desigur, SUA nu va cădea într-un nou val de isterie anti-chineză, care se încearcă să fie promovat atât de politicieni simpli, cât și de pro-atlantiștii declarați. De exemplu, senatorul Lindsay Graham, care a declarat că China este responsabilă pentru moartea americanilor din cauza infecției cu coronavirus și a șomajului, astfel încât Statele Unite este necesar să pedepsească China și să o „forțeze să-și modifice comportamentul”:

„Și vreau să începem prin a anula o parte din datoria noastră față de China, pentru că ei sunt aceia care este necesar să ne plătească, nu noi!”

Desigur, dacă ceva de genul acesta ar fi ieșit din gura lui Trump, atunci nu ar mai fi putut fi vorba despre vreun summit în septembrie – Xi Jinping ar fi refuzat pur și simplu să se întâlnească cu el. Dar Trump nu va vorbi pe un asemenea ton, pentru că America are nevoie de summit chiar mai mult decât China, iar criza globală cauzată de coronavirus consolidează poziția lui Trump în confruntarea sa cu globaliștii care încearcă să-și mențină politica de „hegemonie americană” (pe contul SUA). Și Rusia are nevoie de acesta – cu cât mai devreme Rusia va începe să negocieze asupra ordinii mondiale post-coronavirus, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea.

Deocamdată, „Marea Troică” ne amintește doar de Stalin, Roosevelt și Churchill. Dar foarte curând poate ajunge la o nouă ediție – totuși, după ce Trump va fi reales președinte al Statelor Unite în noiembrie. Apoi în 2021 vom vedea primul act al nașterii unei lumi noi.

Citiţi şi:

Putin: Uniformizarea lumii este imposibilă. E nevoie de un nou sistem

Adrian Onciu: De ce românii au nevoie de Donald Trump ca de aer

 

yogaesoteric
27 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More