Crimă color: modul în care suntem manipulați prin intermediul coloranților

 

Frumusețea exterioară – este imaginea pe care o vedem în oglindă și ceea ce percep mai întâi cei din jur.
Industria frumuseții ne oferă un număr foarte mare de produse cosmetice, și pentru a alege ceea ce avem cu adevărat nevoie și ce este potrivit pentru tipul nostru de piele și de păr, este util chiar să apelăm la ajutorul unui consultant.

În ceea ce privește calitatea produselor, alegerea ar fi mult mai ușoară dacă problema ar fi hotărâtă la etapa costurilor, și anume să optăm pentru cosmeticele care au preț ceva mai ridicat. Dar chiar și cele mai scumpe produse cosmetice, deşi au proprietăți benefice și pot avea un efect vizibil și rapid, din păcate uneori conțin în compoziția lor coloranți toxici, care dăunează grav sănătății noastre.

Merită oare experimentele cu sănătatea ta?

Coloranții sintetici sunt foarte dăunători pentru pielea noastră. Cu toate acestea, cel mai răspândit truc al corporațiilor transnaționale este folosirea lor, pentru a ne capta atenția cu o culoare aprinsă care, cu siguranță, va stimula achiziția produsului respectiv.

„Aceasta este alegerea mea, sau mi-a fost impusă?” – întrebarea aceasta trebuie să v-o puneți în fața raftului cu produse cosmetice.

Informat, înseamnă „înarmat”!

În continuare, vom enumera coloranții de care ar trebui să ne ferim, dar care adesea sunt folosiți în produsele cosmetice:

Coloranții sintetici ce sunt utilizați în produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii pot provoca mâncărimi, iritații și erupții cutanate, pot modifica culoarea pielii și apariția hiperpigmentării – printre astfel de coloranți se numără: tartrazina E102 (CI 19140, acid galben 23), Vitasun Ponceau 4RC 82 (CI 16255, acid roșu 18), Brilliant Blue (CI 42090, acid albastru 9), măr verde (CI 19140, CI 42090), Karmuazin E122 (CI 14720, acid roșu 14) –, sau pot avea chiar efecte cancerigene – coloranți cum ar fi: CI 11680 (pigment galben 1), CI 11710 (pigment galben 3), CI 61570 (acid verde 25), CI 60725, CI 61565 (solvent verde 3).

Coloranți deosebit de periculoși sunt: CI 17200 (colorant și pigment roșu de azot sintetic, D&C roșu 31, acid roșu 33), CI grupa colorant 14700 – sintetic de coloranți azoici (C-Rot 57, Fd&C roșu 4, Ponceau Sx, roșu 4), CI 19140 Tartrazin – colorant galben sintetic (E102, FD&C galben 5, acid galben 23, galben alimentar 4).

Coloranții artificiali în mod tipic conțin metale grele, cum ar fi arsenic şi plumb.

Este important să ținem minte: culoarea naturală a produselor de îngrijire (șampon sau gel de duș) are nuanțele de la ocru la galben, iar a cremelor de la nuanța fildeș până la un ocru pal sau galben. Crema naturală nu poate avea culoarea alb intens.

Tot ceea ce se aplică pe piele (loțiuni, creme, produse de îngrijire etc.), sau vopselele pentru păr, ajunge apoi în organism, fiind absorbit prin tegument. Prin urmare, este foarte important să avem grijă și de acest aspect al sănătății noastre – trebuie să fim atenți nu doar la cum arată, cum miroase, dar și la un factor care este cu mult mai important, și anume cunoașterea compoziției produselor cosmetice pe care le utilizăm zi de zi, cum ar fi: șamponul, gelul de duș, săpunul pentru mâini, uleiul pentru masaj și toate cremele folosite.

Alegerea produselor cosmetice pentru igiena copiilor necesită o vigilență specială: pielea copiilor este mult mai delicată decât a adulților și mult mai predispusă la influența aspectelor dăunătoare din exterior. De aceea întotdeauna este necesar să ținem cont de faptul că noi suntem responsabili pentru interacțiunea sigură a copiilor noștri cu lumea exterioară.

Substanțele nocive se pot acumula în organism

Unele ingrediente din compoziția produselor cosmetice au această proprietate de acumulare și ulterior au un efect devastator asupra organismului nostru.
De exemplu, o persoană din SUA a câștigat procesul cu un producător de cosmetice – ale cărui produse, din păcate, sunt prezente și pe piața noastră – fiind despăgubită de acesta cu zeci de milioane de dolari pentru alterarea stării de sănătate.

Coloranții folosiți în cosmetice sunt de câteva ori mai dăunători decât cei care sunt adăugaţi în produsele alimentare. Culoarea intensă a cosmeticelor nu ar trebui să ne manipuleze – chiar dacă produsele cosmetice au un aspect plăcut, cel mai important factor este efectul pe care acestea îl au asupra organismului.

Moda se schimbă, punctele de vedere se modifică la rândul lor, dar sănătatea mereu va rămâne în trend, de aceea ai grijă de tine și de cei care te înconjoară, și nu permite culorilor aprinse să te inducă în eroare.


Citiţi şi:

Otrava din comerţ care te face «frumoasă»

Produsele cosmetice uzuale conţin substanţe extrem de toxice

Reţete şi secrete ale frumuseţii naturale
 

yogaesoteric
3 august 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More