Cultul Covid (II)

În octombrie 2020, am scris un eseu numit „Cultul covid”, în care am descris așa-numita „Nouă Normalitate” ca fiind o mișcare ideologică totalitară globală. Evoluțiile din ultimele șase luni au confirmat acuratețea acestei analogii.

La un an după lansarea fotografiilor înfiorătoare și complet fictive cu oameni care cad morți pe străzi, ratei de mortalitate preconizate de 3,4% și tot restul propagandei oficiale, în ciuda absenței oricăror dovezi științifice reale ale unei molime apocaliptice (și abundența dovezilor contrare), milioane de oameni continuă să se comporte ca membri ai unui uriaş cult al morții, umblând în public cu măști cu aspect medical, repetând robotic platitudini, torturând copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, cerând tuturor să se supună la injectarea cu „vaccinuri” experimentale periculoase și, în general, comportându-se în mod delirant și psihotic.

Cum am ajuns în acest punct … în punctul în care, așa cum am spus în „Cultul Covid”, „în loc ca acest cult să existe ca insulă în cadrul culturii dominante, cultul a devenit cultura dominantă și cei dintre noi care nu s-au alăturat cultului au devenit insulele izolate din cadrul acestuia?”.

Pentru a înțelege acest fapt, este util să înțelegem cum sectele controlează conştiinţa membrilor lor, deoarece mișcările ideologice totalitare funcționează mai mult sau mai puțin în același mod, dar la o scară socială mult mai mare. Există o mulțime de cercetări și cunoștințe despre acest subiect (l-am menționat pe Robert J. Lifton în eseul meu anterior), dar, pentru a simplifica, voi folosi doar „Cele şase condiții ale controlului în sfera conştiinţei”, ale lui Margaret Singer, din cartea sa din 1995, Culte în mijlocul nostru, ca o lentilă prin care să privim cultul covid. (Ce este scris cu italic sunt cuvintele lui Singer, iar comentariile sunt ale mele.)

Cele şase condiții ale controlului în sfera conştiinţei

  1. Menţineţi persoana inconștientă cu privire la ceea ce se petrece și la modul în care ea sau el este schimbat pas cu pas. Potențialii noi membri sunt conduși, pas cu pas, printr-un program de schimbare a comportamentului, fără a fi conștienți de agenda finală sau de întregul conținutul al grupului.

Privind în urmă, este ușor să vedem cum oamenii au fost condiționați, pas cu pas, să accepte ideologia „Noii Normalităţi”. Au fost bombardați cu o propagandă terifiantă, închiși, privați de drepturile lor civile, forțați să poarte măști cu aspect medical în public, să respecte ritualuri absurde de „distanțare socială”, să se supună unor „testări” constante și toate celelalte . Oricine nu se conforma acestui program de schimbare a comportamentului sau contesta veridicitatea și raționalitatea noii ideologii era demonizat ca un „teoretician al conspirației”, un „negaționist Covid”, un „anti-vaccinist”, în esență, un dușman al cultului, ca o „persoană supresivă” în Biserica Scientologiei.

  1. Controlează mediul social și / sau fizic al persoanei; controlează mai ales timpul persoanei.

De peste un an, autoritățile „Noii Normalităţi” au controlat mediul social / fizic și modul în care Noii Normali își petrec timpul, cu blocări, ritualuri de distanțare socială, închiderea afacerilor „neesențiale”, propagandă omniprezentă, izolarea bătrânilor, restricții de călătorie, reguli obligatorii privind masca, interdicții de protest și acum segregarea celor nevaccinaţi. Practic, societatea s-a preschimbat în ceva care seamănă cu o secție de boli infecțioase sau cu un spital enorm din care nu există scăpare. Ați văzut fotografii cu fericiţii Noi Normali luau masa la restaurante, se relaxau pe plajă, făceau jogging, frecventau școala și așa mai departe, ducându-şi viața lor „normală” cu măștile lor cu aspect medical și cu protectoarele faciale profilactice. Ceea ce vedeţi este patologizarea societății, patologizarea vieții de zi cu zi, manifestarea fizică (socială) a unei obsesii morbide faţă de boală și moarte.

  1. Crearea în mod sistematic a unui sentiment de neputință în persoana respectivă.

Ce fel de persoană ar putea să se simtă mai neputincioasă decât un Nou Normal ascultător care rămâne în casă, înregistrează obsesiv numărul de „morți covid”, împărtășeşte fotografii cu masca sa cu aspect medical și cu plasturele post-„vaccinare” pe Facebook, în timp ce așteaptă permisiunea de la autorități să meargă în aer liber, să-și viziteze familia, să-şi sărute fiinţa iubită sau să dea mâna cu un coleg? Faptul că, în Cultul Covid, liderul tradițional carismatic al cultului a fost înlocuit de o menajerie de experți medicali și funcționari guvernamentali nu modifică cu nimic dependența totală și neputința abjectă a membrilor săi, care au fost reduși la un stadiu care se apropie de copilărie. Această neputință abjectă nu este experimentată ca fiind nefastă; dimpotrivă, este sărbătorită cu mândrie. De aici şi repetarea ca un slogan al platitudinii „noii normalități”: „Ai încredere în știință!” de către oameni care, dacă urmăriți să le arătați știința, se topesc complet şi încep să vă atace cu prostii agresive pentru a vă închide gura.

  1. Manipularea printr-un sistem de recompense, pedepse și experiențe în așa fel încât să fie inhibat comportamentul care reflectă vechea identitate socială a persoanei.

Ideea aici este schimbarea cuiva care înainte era practic o fiinţă rațională, într-o fiinţă cu totul diferită, aprobată de sectă, în cazul nostru, o persoană ascultătoare „Nou Normală”. Singer intră în acest aspect mai detaliat, dar discuția sa se aplică mai ales cultelor subculturale, nu mișcărilor totalitare pe scară largă. Pentru scopurile noastre, putem să pliem acest aspect în condiția 5.

  1. Manipularea printr-un sistem de recompense, pedepse și experiențe pentru a promova învățarea ideologiei sau a sistemului de credințe ale grupului și a comportamentelor aprobate de grup. Comportamentul bun, demonstrând înțelegerea și acceptarea convingerilor grupului, și conformarea sunt recompensate, în timp ce întrebările, exprimarea îndoielilor sau criticarea sunt întâmpinate cu dezaprobare și posibilă respingere. Dacă cineva exprimă o întrebare, este făcut să simtă că este ceva în mod inerent greşit la el, pentru că pune întrebări.

Am să vă spun o mică poveste. Este o poveste despre o experiență personală, pe care sunt destul de sigur că ați trăit-o și voi. Este o poveste despre un anume Nou Normal care mă hărțuiește de câteva luni. Îl voi numi Brian Parks, pentru că, ei bine, așa îl cheamă și nu mai simt nicio remușcare în a-i împărtăși numele.

Brian este un vechi prieten / coleg din lumea teatrului care a devenit „Nou Normal” și este extrem de furios că eu nu am făcut-o. Atât de indignat este Brian de faptul că nu m-am alăturat cultului, încât în postările sale pe Internet se referă la mine ca fiind un „teoretician al conspirației” și sugerând că am avut un fel de criză nervoasă și că am nevoie de tratament psihiatric imediat, deoarece nu cred narațiunea oficială a „Noii Normalităţi”. Aceasta nu ar fi o mare problemă, cu excepția faptului că Brian îmi contestă caracterul și se străduiește să-mi distrugă reputația pe paginile de Facebook ale altor colegi de teatru, fapt pe care Brian se simte îndreptățit să-l facă, având în vedere că sunt un „negaţionist al covid”, un „teoretician al conspirației” și un „anti-vaccinist” sau orice altceva, și având în vedere faptul că el are de partea sa puterea statului, a mass-media etc.

În felul acesta se petrece în secte și societăți totalitare mai mari. De obicei, nu Gestapo-ul este cel care vine după tine. De obicei, sunt prietenii și colegii tăi cei care te trădează. Ceea ce face Brian este să folosească acest sistem de recompense și pedepse pentru a-și impune ideologia, pentru că știe că majoritatea celorlalți colegi ai mei din teatru au trecut de asemenea la „Noua Normalitate”, sau cel puțin privesc în altă parte și rămân tăcuți în timp ce este implementată.

Această tactică, în mod evident, s-a întors împotriva lui Brian, în primul rând pentru că nu dau doi bani pe ceea ce cred despre mine toți Noii Normali, indiferent dacă lucrează în lumea teatrului sau oriunde altundeva, şi în plus sunt într-o poziție destul de privilegiată, pentru că am realizat ceea ce am vrut să realizez în teatru și aș prefera mai degrabă să-mi bag mâna într-un blender decât să-mi trimit romanele la edituri corporatiste pentru a fi revizuite de „cititorii sensibili”, așa că nu sunt prea multe cu care să mă amenințe. Pe lângă aceasta nu am copii de întreţinut sau administrații în faţa cărora să răspund (spre deosebire, de exemplu, de Mark Crispin Miller, care este în prezent persecutat de administrația „Noii Normalităţi” de la NYU).

Ideea este că acest tip de condiționare ideologică se regăsește peste tot, în fiecare zi, la serviciu, printre prieteni, chiar și în familii. Presiunea de a se conforma este intensă, deoarece nimic nu este mai amenințător pentru adepţii devotați ai cultului sau pentru membrii mișcărilor ideologice totalitare decât cei care le contestă convingerile fundamentale, îi confruntă cu fapte sau demonstrează în alt mod că „realitatea” lor nu este deloc realitate, ci, mai degrabă, o ficțiune delirantă, paranoică.

Diferența esenţială între modul în care acest mecanism funcționează în cadrul sectelor și al mișcărilor ideologice totalitare este că, de obicei, o sectă este un grup subcultural și, prin urmare, cei care nu aparțin acelei secte au la dispoziţie puterea ideologiei societății dominante pentru a rezista la tacticile de control al conştiinţei folosite de sectă și pentru a urmări să deprogrameze membrii acesteia… în timp ce, în cazul nostru, acest echilibru de forțe este inversat. Mișcările ideologice totalitare au de partea lor puterea guvernelor, a mass-media, a poliției, a industriei culturale, a mediului academic și a maselor supuse. Și, astfel, nu au nevoie să convingă pe nimeni. Ele au puterea de a dicta „realitatea”. Doar sectele care funcționează în izolare totală, precum Templul Poporului al lui Jim Jones din Guyana, se bucură de acest nivel de control asupra membrilor săi.

Această presiune de a conforma, această condiționare ideologică, este necesar să fie combătută puternic, indiferent de consecințe, atât în public, cât și în viața noastră privată, sau „Noul Normal” va deveni cu siguranță „realitatea” noastră. În ciuda faptului că noi, „negaţioniștii covid”, suntem în prezent depășiți în număr de adepţii cultului covid, este important să ne comportăm ca și cum nu am fi, să ne ținem de realitate, de fapte și de știința reală, și să tratăm Noii Normali exact pe ca ceea ce sunt ei, membri ai unei noi mișcări totalitare, adepţi deliranți ai unui cult. Dacă nu, vom ajunge la condiţia numărul 6 enunţată de Singer…

  1. Propuneți un sistem logic închis și o structură autoritară care nu permite niciun feedback și acceptă să fie modificată doar prin aprobarea conducerii sau prin ordin executiv. Grupul are o structură piramidală de sus în jos. Liderii să aibă modalități verbale pentru a nu pierde niciodată.

Încă nu am ajuns acolo, dar către acolo ne îndreptăm… totalitarismul global patologizat. Aşa că, vă rog, vorbiți. Numiți faptele așa cum sunt. Înfruntaţi-i pe Brians-şi din viața dvs. În ciuda faptului că ei susţin că vor să vă ajute să „vă veniți în fire” sau „să vedeți adevărul” sau „să aveți încredere în știință”, nu este deloc așa. Ei sunt sectanți care încearcă cu disperare să vă facă să vă adaptaţi credințelor lor paranoice, presându-vă, manipulându-vă, intimidându-vă, amenințându-vă. Nu acceptați condițiile lor și nu-i lăsați să vă convingă să le acceptați premisele. (Odată ce v-au atras în narațiunea lor, au câștigat.) Expuneţi-i, confruntaţi-i cu tacticile și motivele lor. Probabil că nu le veţi modifica câtuşi de puţin părerea, dar exemplul dvs. ar putea ajuta alți Noi Normali, a căror credință se clatină, să înceapă să recunoască modul în care au fost manipulaţi și să rupă legătura cu cultul.

Autor: C.J. Hopkins

Citiți și:
Sinistra Agendă din spatele panicii COVID-19
De la „războiul împotriva terorismului” la „războiul împotriva covid”, sau folosirea programată a fricii de moarte
Noam Chomsky: 10 strategii de manipulare a populației aplicate zi de zi de «elite»

 

yogaesoteric
16 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More