Cum eliminăm pesticidele de pe fructe şi legume

 

Pesticidele sunt peste tot. În apă, în alimente şi chiar în ploaie şi ceaţă. Din ce în ce mai mult folosite în agricultură, acestea se regăsesc în farfuria noastră şi sunt suspectate că au o acţiune nocivă asupra sănătăţii. Ce e de făcut?

Spălaţi, spălaţi şi iar spălaţi fructele şi legumele

Este un minim necesar, insuficient deoarece produsele fitosanitare penetrează cel puţin o parte a produsului. Un studiu realizat în 2002 de către Institutul de Sociologie al centrului Naţional de Ştiinţe Sociale şi Umane şi Centrul de cooperare Internaţională de cercetare agronomică pentru dezvoltare (Cirad), din Vietnam, a arătat că spălarea şi înmuierea permit eliminarea de la 30% la 50% a pesticidelor, oţetul şi sarea acţionând contra bacteriilor.

Este inutil, totuşi, să spălaţi alimentele timp îndelungat, deoarece astfel se pierd multe vitamine şi minerale. Câteva minute de înmuiere sunt suficiente. Iată câteva soluții de spălare a legumelor și fructelor:

1. Sarea de mare

Amestecă o lingură de sare de mare cu o cană de apă, ține legumele sau fructele timp de 5 minute în această soluție apoi spală-le sub un jet de apă. Dacă alimentul are coaja tare, atunci freacă bine legumele cu acest amestec.

2. Bicarbonatul de sodiu

Spală bine fructele sau legumele cu coajă dură pentru a elimina orice murdărie de pe ele, apoi presară bicarbonat de sodiu și freacă-le bine. După care le pui sub un jet de apă.

3. Oțetul

Amestecă într-o jumătate de cană cu apă o lingură de oțet peste care pui încetul cu încetul o lingură de bicarbonat de sodiu. Soluția obținută o pui într-un flacon pulverizator. Înainte de folosire agită puțin și stropește cu el fructele sau legumele, chiar dacă este vorba de spanac, salată sau broccoli. Lasă să acționeze spray-ul 10 minute. După care clătește bine legumele sub un jet de apă.

4. Sucul de lămâie

Pune o lingură de suc de lămâie peste 2 linguri de bicarbonat de sodiu, dizolvă aceste ingrediente într-o cană cu apă. Se lasă să acționeze de la 5-10 minute, apoi se clătește bine fructul sau leguma.

Măsuri de precauție

Spală-te pe mâini după ce ai atins fructele sau legumele.
Spală fructul înainte de a-l savura, chiar dacă nu vei consuma coaja lui, spre exemplu portocala, lămâia, banana etc.

Curăţaţi fructele şi legumele

Curăţarea lor este indispensabilă atunci când ele nu sunt bio. Este indicat, de asemenea, să periaţi dovleceii, vinetele şi castraveţii. Merele (care nu sunt bio) fac excepţie: nu numai că sunt pline de pesticide, ci sunt „ceruite“ cu morfolină, un aditiv considerat periculos de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Aruncaţi primele frunze

Sunt cele care intră în contact cu mediul cel mai mult. Este vorba de legume precum varză, andive, salată… De altfel, apropo de ultima, e mai bine să evitaţi lăptuca şi să alegeţi celelalte varietăţi – mai puţin tratate şi apărute în funcţie de sezon.

Alegerea fructelor şi a legumelor

În medie, fructele conţin mai multe reziduuri de pesticide decât legumele. Cele mai impregnate sunt: piersicile, căpşunile, merele, lăptucile, roşiile. Urmează ardeii şi strugurii. Legumele rădacinoase sunt mai bine protejate (cu excepţia cartofilor, foarte poluaţi), ca şi cele care au păstăi, de exemplu, mazărea.

Mâncaţi fructe şi legume de sezon

Produsele proaspete şi de sezon conţin, în general, mai puţini aditivi şi conservanţi chimici decât produsele care parcurg distanţe lungi sau sunt cultivate în alt sezon. Ultimele sunt produse pe un an întreg după un procedeu numit „în afara solului“, care le tratează mai mult decât abuziv.

Interesaţi-vă de unde provine produsul

Alimentele importate pot fi tratate cu pesticide. Căpşunile din Spania, de exemplu, inundate de fungicide şi de pesticide sunt mai ales printre cele care trebuie evitate. Cât despre produsele cultivate în afara Uniunii Europene, ratele de reziduuri pesticide pot fi superioare normei impuse de UE.

Alimentele bio

Este cea mai simplă şi mai radicală soluţie, dar şi cea mai costisitoare. Un studiu al Agenţiei Franceze de Securitate Sanitară a Alimentelor admite că „modul de producţie biologic, interzicând recursul la produsele fitosanitare de sinteză (numele tehnic al pesticidelor), diminuează riscurile asociate cu aceste produse pentru sănătatea oamenilor“. Un studiu făcut la copii arată că trecerea la o alimentaţie bio elimină rapid reziduurile din organismul acestora.

Dacă aveţi posibilitatea de a vă schimba modul de alimentaţie, urmăriţi să achiziţionaţi fructele şi legumele organice. De asemenea, posesorii unei grădini de zarzavaturi îşi pot cultiva produsele după metode naturale.

Care sunt efectele asupra sănătăţii

Contaminarea mediului înconjurător justifică neliniştile, chiar dacă specialiştii susţin beneficiile aduse de fructe şi legume sănătăţii, acestea rămânând superioare faţă de riscurile legate de consumul pesticidelor. Reziduurile, nefiind biodegradabile, se găsesc în ţesutul nostru adipos, în creier, în sânge, în laptele matern şi chiar în placentă…

La persoanele expuse (agricultori, copii, persoane în vârstă, femei însărcinate), riscurile de a dezvolta probleme respiratorii, leucemii, tumori pe creier, infertilitate sau scădere bruscă a greutăţii sunt demonstrate. Astfel de probleme nu-i pot fi imputate unui singur pesticid, ci a ceea ce specialiştii numesc „efectul cocktail“, adică unui amestec de produse chimice.

Experienţa daneză

În 1985, în Danemarca, guvernul a iniţiat un program de acţiune asupra „pesticidelor” cu obiective concrete de reducerea utilizării lor. De douăzeci de ani, agricultorii le-au diminuat la jumătate folosinţa. Rezultatul: legumele lor sunt de şase ori mai puţin contaminate decât acelea pe care le importă, rata pesticidelor din apă a fost micşorată la jumătate, iar producătorii nu au avut nicio pierdere economică semnificativă.


Citiți și:

Alimente provenite din China care sunt ticsite cu plastic, pesticide şi chimicale cancerigene şi de care este necesar să te fereşti

Zeolitul – aliatul de neprețuit în detoxifierea organismului uman și în purificarea apei 

 

yogaesoteric
23 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More